Το καρπούζι και το πεπόνι είναι δύο από τα πιο αγαπημένα φρούτα του καλοκαιριού, που μας προσφέρουν δροσιά, αναζωογόνηση κι ενυδάτωση τις ζεστές μέρες. Έχει το καρπούζι ή το πεπόνι περισσότερες θερμίδες και θρεπτικά συστατικά; Υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί η κατανάλωσή τους να έχει αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία μας;

Για τις παραπάνω ερωτήσεις ζητήσαμε απαντήσεις από τη Ρένα Γάλλου, διαιτολόγο – διατροφολόγο, η οποία μας ενημερώνει για τη διατροφική αξία του καρπουζιού και του πεπονιού, επισημαίνοντας τις πιθανές «παρενέργειες» των δύο αυτών αγαπημένων καλοκαιρινών φρούτων αναφορικά με την υπερκατανάλωσή τους ή σε ανθρώπους με συγκεκριμένα θέματα υγείας.

Καρπούζι: Βιταμίνες, θερμίδες και διατροφική αξία

Το καρπούζι είναι γνωστό για την υψηλή περιεκτικότητά του σε νερό, που φτάνει το 90%, καθιστώντας το εξαιρετική τροφή για ενυδάτωση. Περιέχει, επίσης, βιταμίνες Α και C, Β5, Β6, κάλιο, φυλλικό οξύ, σίδηρο, μαγνήσιο, καθώς και λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, που συνδέεται με τη μείωση του κινδύνου για ορισμένους τύπους καρκίνου, όπως ο καρκίνος του προστάτη. Επιπλέον, το καρπούζι είναι πλούσιο σε αμινοξέα, όπως η κιτρουλίνη, η οποία σε βοηθάει στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και την μείωση της αρτηριακής σου πίεσης. Έχει μόνο 30 θερμίδες στα 100 γραμμάρια, που το κάνει ιδανικό για την δίαιτά μας.

Πεπόνι: Βιταμίνες, θερμίδες και διατροφική αξία

Το πεπόνι, από την άλλη, είναι, επίσης, πλούσιο σε νερό, αν και σε μικρότερο ποσοστό από το καρπούζι. Περιέχει βιταμίνες Α και C, αλλά και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως η Β6, που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Είναι, επίσης, πλούσιο σε φυλλικό οξύ, μαγνήσιο και κάλιο, το οποίο βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής σου πίεσης και της ισορροπίας των υγρών στο σώμα σου. Το πεπόνι περιέχει, επίσης, αντιοξειδωτικά, όπως η ζεαξανθίνη και η λουτεΐνη, που συμβάλλουν στην υγεία των ματιών σου και στην προστασία από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Έχει 34 θερμίδες στα 100 γραμμάρια και είναι από τα καλύτερα καλοκαιρινά σνακ, που μπορείς να επιλέξεις.

7 οφέλη για την υγεία μας από το καρπούζι

1.Ενυδάτωση: Η υψηλή περιεκτικότητα σε νερό βοηθά στη διατήρηση της ενυδάτωσης του σώματός σου, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

2. Αντιοξειδωτική δράση: Το λυκοπένιο στο καρπούζι βοηθά στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, προστατεύοντας έτσι τα κύτταρα από βλάβες και μειώνοντας τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνο. Επίσης θεωρείται ότι μας προστατεύει από την αντιγήρανση.

3. Μείωση της αρτηριακής πίεσης: Η κιτρουλίνη μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, παρέχοντάς σου ανακούφιση αν έχεις υπέρταση.

4. Υγεία του δέρματος: Το β-καροτένιο που περιέχει (προβιταμίνη Α) είναι μια ουσία απαραίτητη για την ενυδάτωση του δέρματος και των μαλλιών σου.

5. Πρόληψη του άσθματος: Ο κίνδυνος εμφάνισης άσθματος είναι μικρότερος αν καταναλώνεις συχνά καρπούζι, καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνη C.

6. Yγεία του εγκεφάλου: Το λυκοπένιο που περιέχει το καρπούζι είναι ένα αντιοξειδωτικό το οποίο βοηθάει την υγεία του εγκεφάλου σου και καθυστερεί τυχόν εμφάνιση και εξέλιξη της νόσου Alzheimer.

7. Μείωση των μυϊκών πόνων: Ο χυμός καρπουζιού ανακουφίζει το μυϊκό πόνο και βελτιώνει τον χρόνο αποκατάστασης του σώματός σου μετά την άσκηση.

7 οφέλη για την υγεία σου από το πεπόνι

1. Βελτίωση της πέψης: Το πεπόνι περιέχει φυτικές ίνες που βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού σου συστήματος και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.

2. Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος: Η υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C ενισχύει το ανοσοποιητικό σου σύστημα, βοηθώντας τον οργανισμό σου να καταπολεμήσει λοιμώξεις και ασθένειες.

3. Υγεία των ματιών: Τα αντιοξειδωτικά ζεαξανθίνη και λουτεΐνη συμβάλλουν στην προστασία των ματιών σου από την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και άλλες οφθαλμικές παθήσεις.

4. Υγεία των οστών: Το φυλλικό οξύ που περιέχει βοηθάει στη διάσπαση της ομοκυστεΐνης την οποία κρατάει σε χαμηλά επίπεδα ώστε να διατηρείται η οστική πυκνότητα με την πάροδο του χρόνου.

5. Ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα: Λόγω των φυτικών ινών που περιέχει, η τακτική κατανάλωση πεπονιού μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα του σακχάρου σου.

6. Ενυδάτωση: Το πεπόνι περιέχει μεγάλη ποσότητα νερού καθώς και ηλεκτρολύτες όπως κάλιο, νάτριο, ασβέστιο και μαγνήσιο οι οποίοι βοηθούν στη σωστή ενυδάτωση σου ιδίως μετά από άσκηση.

7. Υγεία του δέρματος: Η βιταμίνη C που περιέχει προάγει την παραγωγή κολλαγόνου και η βιταμίνη Α συντηρεί το δέρμα και τα μαλλιά σου.

Πότε να μην τρώμε καρπούζι

Η υπερβολική κατανάλωση καρπουζιού μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές διαταραχές όπως φούσκωμα, αέρια και διάρροια, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε φυτικές ίνες και νερό. Επιπλέον, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων καρπουζιού μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, κάτι που πρέπει να προσέχουν άτομα με προδιαβήτη ή διαβήτη. Συνήθως, το καρπούζι είναι καλά ανεκτό από τους περισσότερους, αλλά σε λίγες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει αλλεργία που εκδηλώνεται με κνησμό ή και οίδημα στο λαιμό και στο στόμα ή πρήξιμο στη γλώσσα και στα χείλια.

Το καρπούζι περιέχει υδατάνθρακες βραχείας αλυσίδας, οπότε αν έχεις σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου καλό θα είναι να αποφεύγεις να το καταναλώνεις σε μεγάλες ποσότητες.

Πότε να μην τρώμε πεπόνι

Τα πεπόνια μπορεί να μολυνθούν με βακτήρια, όπως η σαλμονέλα και το E. coli, προκαλώντας τροφικές δηλητηριάσεις. Είναι σημαντικό να πλένεις καλά το πεπόνι πριν την κατανάλωσή του και να αποφεύγεις αυτά με εξωτερικές αλλοιώσεις. Επίσης, η υπερβολική κατανάλωση πεπονιού μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές διαταραχές, όπως εμετό και διάρροια, ιδιαίτερα αν έχεις ευαίσθητο στομάχι ή έντερο. Αν έχεις σακχαρώδη διαβήτη, μην καταναλώνεις μεγάλες ποσότητες πεπονιού χωρίς κάτι άλλο μαζί, που να έχει πρωτεΐνη, όπως τυρί ή γιαούρτι ώστε να μην ανεβαίνει απότομα το σάκχαρο στο αίμα σου.

[mc4wp_form id="278"]