Η διατροφή που βασίζεται στα φρούτα και τα λαχανικά μπορεί να μειώσει την βιολογική ηλικία ενός ατόμου, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η βιολογική ηλικία σε αντίθεση με την χρονολογική ηλικία, αναφέρεται στην φυσική κατάσταση του ατόμου και υποδεικνύει την τρέχουσα κατάσταση της υγείας. Μετά από οκτώ εβδομάδες που πραγματοποιήθηκε η μελέτη, υπήρξαν μειώσεις στις ηλικίες της καρδιάς, των ορμονών, του ήπατος και των φλεγμονωδών και μεταβολικών συστημάτων, όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του Independent.

Αντίθετα, αυτές οι αλλαγές δεν σημειώθηκαν σε εκείνους, των οποίων η διατροφή περιελάμβανε κρέας, αυγά και γαλακτοκομικά. Όσοι ακολούθησαν vegan διατροφή έχασαν, επίσης, δύο κιλά περισσότερα κατά μέσο όρο από όσους δεν έτρωγαν, επειδή κατανάλωναν 200 λιγότερες θερμίδες μέσω των γευμάτων, που παρείχαν κατά τις πρώτες τέσσερις εβδομάδες της μελέτης. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η απώλεια βάρους θα μπορούσε να έχει συμβάλει στις παρατηρούμενες διαφορές στη βιολογική ηλικία μεταξύ των δύο ομάδων.

Τα ευρήματα βασίζονται σε μια μικρή μελέτη 21 ζευγαριών πανομοιότυπων διδύμων ηλικίας 39 ετών, οι μισοί από τους οποίους ακολούθησαν vegan διατροφή, ενώ τα αδέρφια ακολούθησαν διατροφή με κρέας. Μέχρι το τέλος της μελέτης, οι ερευνητές παρατήρησαν μειώσεις στις εκτιμήσεις βιολογικής ηλικίας με βάση τα επίπεδα μεθυλίωσης του DNA – έναν τύπο χημικής τροποποίησης του DNA που χρησιμοποιείται για την εκτίμηση της βιολογικής ηλικίας.

Είναι η vegan διατροφή ιδανική για όλους;

Ο Τομ Σάντερς, ομότιμος καθηγητής Διατροφής και Διαιτολογίας στο King’s College του Λονδίνου (KCL), ο οποίος δεν συμμετείχε στην μελέτη, είπε ότι η έρευνα βρήκε κάποια διαφορά όσον αφορά στη γήρανση για τους vegans, αλλά δεν λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι οι ανεπάρκειες βιταμινών και μετάλλων συχνά χρειάζονται χρόνια για να εμφανιστούν. Πρόσθεσε ότι η έρευνα δείχνει, επίσης, ότι μια vegan διατροφή μπορεί να μην είναι καλή για την υγεία των ηλικιωμένων.

Ο καθηγητής Sanders είπε: «Αν και οι μελέτες δείχνουν ότι οι δίαιτες vegan μπορεί να έχουν ευνοϊκές επιπτώσεις στην υγεία στη μέση ηλικία (όπως χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2), αυτό δεν συμβαίνει σε ηλικιωμένους, που φαίνονται πιο πιθανό να υποφέρουν από μυϊκή απώλεια, χαμηλή οστική πυκνότητα και νευρολογικές διαταραχές, που έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής.

Πηγή: Reader.gr

[mc4wp_form id="278"]