Στην περίπτωση της ψυχικής υγείας και της νευρολογικής φροντίδας, ο χρόνος με κατοικίδια και άλλα ζώα έχει αποδειχθεί ότι αποδίδει πολλά θεραπευτικά πλεονεκτήματα και οφέλη, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Πολλές από τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας επισκέπτονται τα κατοικίδια ως ζώα θεραπείας και ορισμένοι χρήστες υπηρεσιών έχουν τα δικά τους ζώα στο χώρο για να βοηθήσουν στην ανάρρωση και την αποκατάσταση.

Εδώ είναι μερικά από τα κορυφαία οφέλη μας για τα κατοικίδια ως θεραπεία:

Αύξηση της φυσικής δραστηριότητας

Η θεραπεία με κατοικίδια προσφέρει έναν τρόπο αύξησης της σωματικής δραστηριότητας. Μια βόλτα ενός σκύλου θεραπείας στη μονάδα, στον κήπο ή έξω για συνεδρίες περιποίησης, ενθαρρύνει τους χρήστες υπηρεσιών να είναι πιο δραστήριοι, βελτιώνοντας τις κινητικές δεξιότητες και ενθαρρύνοντας την ανεξάρτητη κίνηση. Όλες αυτές οι δραστηριότητες έχουν αποδειχθεί ότι είναι ωφέλιμες για ασθενείς που υποφέρουν από νευρολογικές παθήσεις που περιορίζουν την κινητικότητα, όπως η νόσος του Huntington ή η Πολλαπλή Σκλήρυνση.

Βελτιωμένη αυτοεκτίμηση

Η φροντίδα και ο χρόνος με τα κατοικίδια μπορεί να τονώσει την αυτοπεποίθηση και να βελτιώσει την αυτοεκτίμηση. Οι εκδηλώσεις αγάπης, όπως ένας σκύλος που κουνάει την ουρά του ή γλείφει, μπορεί να κάνει τον ασθενή να αισθάνεται πιο θετικά, ενώ η φροντίδα ενός ζώου επιτρέπει στους ασθενείς να περνούν τον χρόνο τους παραγωγικά.

Μειωμένα επίπεδα στρες

Χαϊδεύοντας ζώα, όπως γάτες και σκύλους, απελευθερώνονται ενδορφίνες, οι οποίες έχουν ηρεμιστική δράση και επομένως μειώνουν τα επίπεδα του στρες. Αυτό είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για ασθενείς που πάσχουν από άνοια ή άγχος. Τέτοιοι ασθενείς μπορεί να αγχωθούν και να απογοητευτούν όταν δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με τους ανθρώπους ή δεν είναι σε θέση να εκφράσουν τις ιδέες ή τα συναισθήματά τους, αλλά ο χρόνος με τα ζώα επιτρέπει στους ασθενείς να δεθούν μαζί τους χωρίς να βασίζονται σε καμία γλώσσα. Η θεραπεία με κατοικίδια έχει επίσης αποδειχθεί ότι βοηθά τα παιδιά να ξεπεράσουν συναισθηματικές διαταραχές και να ξεπεράσουν προβλήματα ομιλίας.

Μείωση της κατάθλιψης

Η επίσκεψη ενός κατοικίδιου στην υπηρεσία ενθαρρύνει τους ασθενείς να ωθούν τους εαυτούς τους σε κοινωνικές καταστάσεις που διαφορετικά θα μπορούσαν να αποφύγουν. Τα ζώα είναι τρυφερά πλάσματα που προσφέρουν άνεση και σιγουριά, μειώνοντας τα συναισθήματα μοναξιάς και συμβάλλοντας σε αυξημένα συναισθήματα ευτυχίας και απόλαυσης.

Μείωση της αρτηριακής πίεσης

Οι ασθενείς που πάσχουν από υψηλή αρτηριακή πίεση διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις και το να περνούν χρόνο με ένα κατοικίδιο είναι γνωστό ότι μειώνει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης. Αυτό τελικά παίζει ενεργό ρόλο στη μείωση του κινδύνου καρδιακών προβλημάτων και άλλων στεφανιαίων προβλημάτων. Οι ασθενείς με αρτηριακή πίεση είναι γνωστό ότι επωφελούνται από τη θεραπεία με κατοικίδια και είναι πιθανό να ζήσουν περισσότερο και να έχουν μια πιο υγιή ζωή.

Πηγή: Medical News Today

[mc4wp_form id="278"]