Για τους περισσότερους ανθρώπους, η απόλυτη εξάλειψη της τεχνολογίας από τις ζωές τους δεν πρόκειται να συμβεί εντελώς. Έτσι, η μείωση φαίνεται σαν μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση
Για να το κάνετε αυτό, κάντε ένα σχέδιο. Εντοπίστε τις ανθυγιεινές συνήθειές σας και μετά αποφασίστε ποιες θέλετε να αλλάξετε. Είναι πραγματικά χρήσιμο να έχετε μια σαφή εικόνα της χρήσης τεχνολογίας και να αναθεωρήσετε τον χρόνο που αφιερώνετε στο τηλέφωνό σας. Το πώς κατανέμεται αυτός ο χρόνος με διαφορετικές εφαρμογές είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να ξεκινήσετε και, στη συνέχεια, μπορείτε να προσδιορίσετε ποιες να αρχίσετε να περιορίζετε.
Περιορίστε σίγουρα οτιδήποτε σας κάνει να αισθάνεστε χειρότερα ή στρεσαρισμένοι ή που αφαιρούν από τη ζωή σας αντί να το προσθέτουν. Και να θυμάστε, τι συνιστά υγιή χρήση της τεχνολογίας διαφέρει από άτομο σε άτομο. Δεν υπάρχει μαγικός χρόνος οθόνης που να είναι καλός ή κακός κι έτσι πρέπει να μάθετε τι λειτουργεί για εσάς και την οικογένειά σας.
Ακολουθούν επτά στρατηγικές που θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τη χρήση της τεχνολογίας και να πειραματιστείτε με τη δική σας προσωπική ψηφιακή αποτοξίνωση.
Προγραμματίστε χρόνο μακριά από τις οθόνες καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας
Εάν εργάζεστε σε υπολογιστή, είναι δύσκολο να αποφύγετε τις οθόνες, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ακόμη πιο σημαντικό να δίνετε προτεραιότητα στην απομάκρυνση. Ρυθμίστε την ώρα στο ημερολόγιό σας ή με ένα ξυπνητήρι στο τηλέφωνό σας για να σας υπενθυμίζει να πάτε για μια βόλτα ή να φάτε το μεσημεριανό σας μακριά από το γραφείο ή τον χώρο που εργάζεστε. Και θυμηθείτε να αφήσετε το τηλέφωνό σας πίσω.
Κάντε περιοδικά διαλείμματα από την τεχνολογία
Τα διαλείμματα μπορούν να μειώσουν το άγχος, ιδιαίτερα στους χρήστες που είναι στα όρια του εθισμού. Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για την ψηφιακή αποχή προτού υπάρξουν συγκεκριμένες συστάσεις για το πώς γίνεται και πόσο καιρό θα πρέπει να διαρκέσει. Θα μπορούσε να σημαίνει ότι θα συμμετάσχετε σε προγράμματα μαζί με άλλους που έχουν δεσμευτεί να αποσυνδεθούν όπως αυτά που διοργανώνονται στο εξωτερικό ή να διαγράψετε προβληματικές εφαρμογές από το τηλέφωνό σας, προσωρινά ή οριστικά.
Extra tip: Αν η εφαρμογή Facebook είναι κάτι στο οποίο κάνετε συχνά κλικ και βρίσκεστε να σκρολάρετε για μεγάλα χρονικά διαστήματα, το να απαλλαγείτε από την εφαρμογή και να χρειαστεί να περάσετε από το πρόγραμμα περιήγησης αναζήτησης είναι ένα επιπλέον βήμα και σας επιτρέπει να σταματήσετε για λίγο και να ξανασκεφτείτε εάν είναι μια καλή στιγμή να ασχοληθείτε με το σκρολάρισμα.
Υποβάθμιση του τηλεφώνου σας
Εάν δυσκολεύεστε να διατηρήσετε την απόσταση, εξαλείψτε τους περισπασμούς αντικαθιστώντας το smartphone σας με ένα απλό κινητό τηλέφωνο που δεν μπορεί να υποστηρίξει εφαρμογές. Μπορεί να είναι απολύτως χρήσιμο να κάνετε υποβάθμιση από smartphone, εάν αυτό είναι δυνατό.
Απενεργοποιήστε το τηλέφωνό σας σε μια συγκεκριμένη ώρα
Προσπαθήστε να απενεργοποιήσετε το Internet πριν από το δείπνο και μέχρι το επόμενο πρωί. Οι χρήστες της Apple και του Android μπορούν να ενεργοποιήσουν τις ρυθμίσεις «μην ενοχλείτε» που μπορούν να θέσουν σε σίγαση τις ειδοποιήσεις. Eίναι καλή ιδέα να επωφεληθείτε από τα εργαλεία που είναι ενσωματωμένα στις συσκευές σας.
Προσαρμόστε τις ρυθμίσεις του τηλεφώνου σας για να περιορίσετε ορισμένες εφαρμογές
Οι χρήστες iPhone της Apple μπορούν να ορίσουν όρια με το Screen Time και να προγραμματίσουν το Downtime, όταν επιτρέπονται μόνο τηλεφωνικές κλήσεις ή συγκεκριμένες εφαρμογές και οι συγκεκριμένες εφαρμογές έχουν χρονικό όριο. Αναζητήστε αντίστοιχη σίγαση ειδοποιήσεων σε κάθε μάρκα κινητού.
Δημιουργήστε περιοχές που απαγορεύεται η χρήση οθόνης
Ο καθορισμός ορίων σε ορισμένες εφαρμογές δεν λειτουργεί πάντα. Αντίθετα, απομακρυνθείτε εντελώς από τη χρήση της συσκευής. Η απαγόρευση τηλεφώνων και οθονών από την κρεβατοκάμαρα, για παράδειγμα, μπορεί να εμποδίσει τις οθόνες να παρεμβαίνουν στον ύπνο σας. Και αν πρέπει να μεταβείτε σε διαφορετικό δωμάτιο ή μέρος του σπιτιού σας για να χρησιμοποιήσετε μια συσκευή, αυτό μπορεί να σας αποτρέψει.
Εξετάστε το ενδεχόμενο να απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας
Όλοι χρησιμοποιούμε συνεχώς την τεχνολογία και επομένως μπορεί να είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πάντα τη διαφορά μεταξύ του έχουμε πρόβλημα ή όχι. Εάν η συμπεριφορά ή τα συναισθήματά σας σχετικά με την τεχνολογία ή ορισμένες εφαρμογές και ιστοτόπους αρχίσουν να παρεμβαίνουν στην καθημερινή σας λειτουργία, ίσως είναι καιρός να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια.
Πηγή: Digital Detox