Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα, μόνο τον φετινό Ιούνιο και Ιούλιο, η συνολική καμένη έκταση στην χώρα μας έφτασε τα 144.540 στρέμματα. Κι ενώ τα πράγματα ως τώρα δεν ήταν τόσο τραγικά όσο άλλες χρονιές, δυστυχώς δεν παρέμειναν έτσι. Αυτή τη στιγμή, η Αττική καίγεται για άλλη μία φορά και όλοι παρακολουθούμε τις εξελίξεις με κομμένη την ανάσα. Είναι ξεκάθαρο ότι οι πυρκαγιές είναι πλέον μέρος της καθημερινότητάς μας.

Τα καιρικά φαινόμενα που αυξάνουν τον κίνδυνο πυρκαγιών, όπως οι καύσωνες και οι ξηρασίες, γίνονται όλο και πιο συχνά, και αυτό γίνεται όλο και πιο έντονο στη χώρα μας, αλλά και σε όλες τις μεσογειακές χώρες. Η Μεσόγειος θα βιώσει πιο γρήγορα και πιο έντονα τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, η οποία θα επιδεινώνεται όσο συνεχίζεται η καύση ορυκτών καυσίμων. Πιθανότατα, λοιπόν, τα ακραία φαινόμενα να αυξάνονται ακόμα πιο γρήγορα.

Αν βρεθείς κοντά σε πυρκαγιά, μέχρι να καταφτάσει το πυροσβεστικό σώμα κι άλλοι ειδικοί, δες τι μπορείς να κάνεις ώστε να προστατεύσεις εσένα και τους δικούς σου ανθρώπους.

Μείνε ψύχραιμος/η!
Όσο δύσκολο κι αν είναι, χρειάζεται ψυχραιμία. Κάνε μια γρήγορη εκτίμηση της κατάστασης και δες αν μπορείς να κάνεις κάτι ή αν είναι καλύτερα να φύγεις. Αν δεις μια μικρή πρώτη σπίθα, και δεν είναι επικίνδυνο, δες αν μπορείς να τη σβήσεις με νερό ή χώμα. Αν τη σβήσεις, μείνε για λίγο κοντά ώστε να δεις αν θα παραμείνει σβηστή. Σε κάθε περίπτωση, ειδοποίησε την Πυροσβεστική και περίμενε να έρθει. Αν η πυρκαγιά είναι πιο προχωρημένη, κάλεσε αμέσως την Πυροσβεστική (το 199), δώσε την ακριβή τοποθεσία και μετά φύγε, ώστε οι επαγγελματίες να κάνουν σωστά τη δουλειά τους.

Αν το σπίτι σου είναι στο δάσος:

Καθάρισε σε ακτίνα 10 μέτρων τα ξερά χόρτα, τα φύλλα, τις πευκοβελόνες και τα κλαδιά.
Κλάδεψε τα δέντρα και μην αφήνεις τα κλαδιά τους να ακουμπούν στους τοίχους, τη στέγη και τα μπαλκόνια.Τοποθέτησε τα καυσόξυλα σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους. Μην αποθηκεύεις εύφλεκτα υλικά κοντά στο σπίτι. Εξοπλίσου με σωλήνα ποτίσματος κατάλληλου μήκους και με πυροσβεστήρες. Απόφυγε τα πλαστικά υλικά, όπως πλαστικές υδρορροές ή σωλήνες, στους τοίχους του σπιτιού, αλλά και τα παραθυρόφυλλα από εύφλεκτα υλικά στα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες.
Ετοίμασε ένα κιτ έκτακτης ανάγκης με μάσκες, φακό, μπαταρίες, φάρμακα πρώτων βοηθειών, νερό.
Ετοίμασε ένα σχέδιο εκκένωσης, μελετώντας τις ασφαλείς διαδρομές που θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις.

Αν είσαι στο σπίτι και πλησιάζει πυρκαγιά:

Πρώτα από όλα, κάλεσε την Πυροσβεστική. Κλείσε όλες τις διόδους (καμινάδες, παράθυρα, πόρτες κ.ά.) και τις παροχές φυσικού αερίου και υγρών καυσίμων. Βάλε όλα τα εύφλεκτα υλικά από τον περίγυρο του κτιρίου σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους. Βάλε μια σκάλα στην εξωτερική πλευρά του σπιτιού, αντίθετα από την κατεύθυνση της πυρκαγιάς, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στη στέγη. Σύνδεσε τους σωλήνες ποτίσματος και άπλωσέ τους περιμετρικά του σπιτιού.
Μην εγκαταλείψεις το κτίριο εκτός αν η διαφυγή σου είναι πλήρως εξασφαλισμένη. Μην μπεις μέσα σε αυτοκίνητο, αφού η πιθανότητα επιβίωσης σε ένα σπίτι είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη σε ένα αυτοκίνητο. Φράξε τις χαραμάδες με βρεγμένα πανιά για να μην μπει μέσα ο καπνός και απομάκρυνε τις κουρτίνες από τα παράθυρα. Βάλε στο κέντρο των δωματίων τα έπιπλα που βρίσκονται κοντά στα παράθυρα και τις εξωτερικές πόρτες. Γέμισε την μπανιέρα, τους νιπτήρες και ό,τι κουβάδες ή λεκάνες έχεις με εφεδρικό νερό –.

Συγκεντρωθείτε όλοι μαζί σε ένα δωμάτιο. Φρόντισε να έχεις κοντά σου το κιτ επιβίωσης, καθώς και τον φακό και εφεδρικές μπαταρίες, σε περίπτωση διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος. Αν διαταχθεί οργανωμένη απομάκρυνση από την περιοχή, ακολούθησε πιστά τις οδηγίες των Αρχών και τις διαδρομές που θα σου δοθούν. Αν πάρουν φωτιά τα ρούχα σου, μην τρέξεις. Ξάπλωσε στο έδαφος και κυλήσου μέχρι να σβήσει. Εναλλακτικά, τύλιξε γύρω σου μια κουβέρτα ή άλλο βαρύ υλικό.

Κι όσο εμείς ανησυχούμε ακόμα και για την επιβίωσή μας, οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων συνεχίζουν ακάθεκτες να βασίζονται στα ορυκτά καύσιμα ώστε να απολαμβάνουν κέρδη. Εμείς μετράμε απώλειες από τα ακραία φαινόμενα και την κλιματική κρίση, εκείνες δεν πληρώνουν τίποτα και αδιαφορούν για την καταστροφή. Αυτή είναι μια αδικία που δεν μπορεί να συνεχιστεί: οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να πληρώσουν για τη ζημιά που έχουν προκαλέσει και οι κυβερνήσεις πρέπει να τις αναγκάσουν να το κάνουν αλλά και να πουν όχι στα ορυκτά καύσιμα.

Πηγή: Greenpeace

[mc4wp_form id="278"]