Οι Περσείδες, η βροχή μετεωριτών είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά πράγματα που μπορείτε να δείτε στον νυχτερινό ουρανό μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου, και είναι ένα από τα κυριότερα γεγονότα πολλών κυνηγών μετεωριτών λόγω της υψηλής ωριαίας συχνότητας και των φωτεινών μετεωριτών.

Το 2024 η βροχή αυτή είναι ενεργή μεταξύ 17 Ιουλίου και 24 Αυγούστου. Οι βροχές θα κορυφωθούν 12-13 Αυγούστου.

Τι είναι η βροχή των Περσείδων;

Καθώς οι κομήτες πλησιάζουν τον Ήλιο, θερμαίνονται και κομμάτια αποκόπτονται. Εάν τα συντρίμμια καταλήξουν στην πορεία της Γης γύρω από τον Ήλιο, μπορεί να πέσουν στην ατμόσφαιρά μας με ταχύτητες μεταξύ 11 και 72 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο. Η πραγματική ταχύτητα με την οποία ένας μετεωρίτης εισέρχεται στην ατμόσφαιρά μας εξαρτάται από τη συνδυασμένη ταχύτητα της Γης και των ίδιων των συντριμμιών.

Η μέση ταχύτητα για έναν μετεωρίτη Περσείδα είναι 36 μίλια ανά δευτερόλεπτο. Ο αέρας μπροστά από τον μετεωρίτη συνθλίβεται και θερμαίνεται σε χιλιάδες βαθμούς Κελσίου. Οι μικρότεροι μετεωρίτες εξατμίζονται και αφήνουν πίσω τους ένα φωτεινό ίχνος φωτός. Μεγαλύτεροι μετεωρίτες μπορούν να εκραγούν ως βολίδες.

Ο Giovanni Schiaparelli ήταν ο πρώτος που συνειδητοποίησε τη σύνδεση μεταξύ της βροχής μετεωριτών και των κομητών. Ο Lewis Swift και ο Horace Tuttle ανακάλυψαν έναν νέο κομήτη (που τώρα φέρει τα ονόματά τους) δύο χρόνια πριν ο Schiaparelli ανακοινώσει ότι η τροχιά αυτού του κομήτη συμπίπτει με την πορεία που ακολουθεί το υλικό πηγής για τις Περσείδες.

Πώς να δω καλύτερα τη βροχή των Περσείδων;

Μπορείτε να δείτε τις Περσείδες όπου κι αν βρίσκεστε, αλλά υπάρχουν ορισμένα είδη θέσεων που θα αυξήσουν τις πιθανότητές σας να εντοπίσετε τους μετεωρίτες.

Σχεδιάστε εκ των προτέρων και ελέγξτε την πρόγνωση του καιρού. Μειώστε την ποσότητα της φωτορύπανσης στο οπτικό σας πεδίο. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι θα κατευθυνθείτε στην εξοχή, σε ένα κοντινό πάρκο ή ακόμα και να γυρίσετε την πλάτη σας στα φωτιστικά του δρόμου, εάν δεν μπορείτε να πάτε πουθενά. Δώστε στα μάτια σας τουλάχιστον 15 λεπτά για να προσαρμοστούν στο σκοτάδι, ώστε να μπορείτε να πιάσετε περισσότερους από τους πιο αμυδρούς μετεωρίτες – αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγετε να κοιτάτε το τηλέφωνό σας!

Οι μετεωρίτες μπορούν να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε μέρος του ουρανού, οπότε όσο περισσότερο μπορείτε να δείτε, τόσο το καλύτερο. Βρείτε μια περιοχή με καθαρή θέα στον ορίζοντα μακριά από δέντρα και κτίρια. Τα κιάλια και τα τηλεσκόπια δεν είναι απαραίτητα καθώς θα περιορίσουν το μέγεθος του ουρανού που θα είναι ορατός σε εσάς.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η καλύτερη ώρα για να παρατηρήσετε τη φωτεινή βροχή είναι από τα μεσάνυχτα έως τις πρώτες πρωινές ώρες.

Πηγή: BBC

[mc4wp_form id="278"]