Το νερό είναι ένας από τους πιο πολύτιμους συμμάχους μας στην ζωή. Είναι πολύτιμος σύμμαχος τόσο διότι παίζει καθοριστικό ρόλο στη λειτουργία του ανθρώπινου σώματος, όσο και διότι οι ποσότητές του στον πλανήτη είναι περιορισμένες. Αξίζει να γνωρίζουμε όλοι ότι μόνο ένα ελάχιστο ποσοστό της διαθέσιμης ποσότητας υδάτων στη Γη είναι κατάλληλο για τον άνθρωπο: Εκτιμάται πως πρόκειται για το 1% μόλις, από το 3% των νερών που βρίσκονται στην ξηρά μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πόσιμο. Η προστασία του νερού γίνεται ζήτημα πρωτεύουσας σημασίας στο πλαίσιο της διάσωσης του πλανήτη.
Εκτός όμως από την διεθνή δράση που εκτυλίσσεται σε ανώτερο επίπεδο μεταξύ οργανισμών, κρατών και φορέων, υπάρχει και η δράση που μπορεί να αναλάβει καθένας μας ξεχωριστά, προκειμένου να βάλει το δικό του λιθαράκι στην παγκόσμια προσπάθεια. Μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα του καθενός μας, αλλαγές που δεν θα επηρεάσουν καθόλου την ποιότητα της ζωής μας, αλλά θα επηρεάσουν – μακροπρόθεσμα – την επάρκεια του πλανήτη σε υδάτινους πόρους.
Κλείνουμε την βρύση του μπάνιου: Όταν πλένουμε τα χέρια, τα δόντια, όταν ξυριζόμαστε, δεν υπάρχει κανένας λόγος να τρέχει το νερό της βρύσης ενώ σαπουνιζόμαστε.
Κλείνουμε τη βρύση του νεροχύτη: το ίδιο ισχύει και στη βρύση του νεροχύτη, όταν πλένουμε πιάτα. Ενώ τα σαπουνίζουμε, η βρύση μας πρέπει να είναι κλειστή και όταν ανοίγει, να γίνεται με μικρή ένταση, ώστε να μην σπαταλάμε αχρείαστες ποσότητες νερού.
Στο ντους: ένα γρήγορο ντους, κατά τη διάρκεια του οποίου κλείνουμε το νερό, όταν δεν χρειάζεται, είναι προτιμότερο από ένα μπάνιο με γεμάτη μπανιέρα.
Το πλυντήριο: είτε ρούχων, είτε πιάτων, καλό είναι να λειτουργεί μόνο όταν είναι γεμάτο. Πολλές συσκευές τελευταίας τεχνολογίας άλλωστε διαθέτουν και ειδικά προγράμματα εξοικονόμησης νερού και ενέργειας, που επίσης είναι καλό να αξιοποιούμε.
Στη βρύση: έξτρα τρόπος εξοικονόμησης νερού στη βρύση μπορεί να επιτευχθεί με την τοποθέτηση ειδικών ακροφύσιων, των οποίων ο σκοπός είναι αυτός ακριβώς: Η μείωση της κατανάλωσης.
Στο καζανάκι: αντίστοιχα υπάρχουν σήμερα στην αγορά συστήματα για καζανάκια μειωμένης ροής (half & full flush) που συμβάλλουν τα μέγιστα στην εξοικονόμηση νερού.
Στις αυλές: προτιμούμε να πλένουμε τους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού με τα κατάλληλα εργαλεία (σφουγγαρίστρες, σκούπες, κλπ) και έναν κουβά με νερό, αντί για το λάστιχο που τρέχει συνεχώς. Αντίστοιχα, με τον ίδιο τρόπο πλένουμε το αυτοκίνητο, τη μηχανή και το ποδήλατό μας, ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι δεν σπαταλάμε νερό κατά τη διαδικασία.
Στο πότισμα: εκτός του ότι βοηθάει τα φυτά μας, εάν ποτίζουμε νωρίς το πρωί ή το βράδυ, το νερό μας δεν εξατμίζεται από τη ζέστη της ημέρας και δεν απαιτείται μεγάλη ποσότητα.
Η διαρροή: ο μετρητής νερού του σπιτιού μας θα μας δείξει εάν υπάρχουν διαρροές, αρκεί να τον ελέγχουμε τακτικά, έχοντας κλειστές όλες τις παροχές. Επιπλέον, όταν παρατηρούμε διαρροή στον δρόμο, ενημερώνουμε αμέσως την αρμόδια υπηρεσία για να επιληφθεί της βλάβης.
Κάτι ακόμα που μπορούμε να κάνουμε σε ατομικό επίπεδο για να συμβάλλουμε στην εξοικονόμηση νερού, είναι να συζητάμε γι’ αυτό. Έστω ένας ακόμα αν υιοθετήσει τη δική μας στάση ως προς την προστασία του νερού, τότε θα έχει γίνει ένα πολύ σημαντικό βήμα. Ας μην ξεχνάμε πως, μόνο με σύμμαχό μας το νερό μπορούμε να προχωρήσουμε στο μέλλον – κι αυτό ισχύει σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο.
Πηγή: CNNgreece