Η κουζίνα αποτελεί ένα από τα βασικά μέρη του σπιτιού, που περνάμε αρκετό χρόνο σε αυτή για αυτό και παράγει το μεγαλύτερο όγκο αποβλήτων. Αυτό όμως μπορεί να αλλάξει, αλλάζοντας σιγά σιγά παλιές συνήθειες και υιοθετώντας έναν πιο φιλικό προς στο περιβάλλον τρόπο διαχείρισης.

Παρακάτω παραθέτονται μερικές συμβουλές για την κουζίνα σας:

Κομποστοποίηση

Ένα από τα βασικά εργαλεία για μια plastic free κουζίνα είναι η χρήση κάδου κομποστοποιητή. Αν δεν έχετε ήδη, μπορείτε εύκολα να φτιάξετε ή να αγοράσετε έναν κάδο ώστε να εναποθέτετε τα οργανικά σας απόβλητα και στη συνέχεια να φτιάξετε το δικό σας κομπόστ.

Σαπούνι για τα πιάτα ή αποθήκευση σαπουνιού για τα πιάτα

Μπορείτε να αγοράσετε μεγάλες συσκευασίες σαπουνιού για τα πιάτα και να το αποθηκεύσετε σε γυάλινο βάζο ώστε να μειώσετε τη χρήση πλαστικών συσκευασιών και να δώσετε στυλ στην κουζίνα σας.

Πλύσιμο πιάτων με βούρτσα

Τα περισσότερα σφουγγάρια και οι βούρτσες που χρησιμοποιούνται ευρέως στην κουζίνα είναι πλαστικά. Μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε με φυσικές λούφες καθώς και με βούρτσες με επαναχρησιμοποιούμενες και βιοδιασπώμενες κεφαλές.

Παγοθήκες αλουμινίου

Αντικαταστήστε τις κλασικές πλαστικές παγοθήκες που σας ταλαιπωρούν γιατί σπάνε εύκολα και πρέπει να τις αλλάζετε σε μικρό χρονικό διάστημα, με παγοθήκες από ατσάλι, οι οποίες θα σας κρατήσουν για πολλά χρόνια.

Επαναχρησιμοποιούμενα καλαμάκια

Αν σας αρέσει να πίνετε τον καφέ ή τα αναψυκτικά σας με καλαμάκι, αλλά δεν θέλετε να ρυπαίνετε άλλο το περιβάλλον, υπάρχουν πολλά είδη καλαμακίων που είναι επαναχρησιμοποιούμενα, όπως τα ανοξείδωτα, τα γυάλινα, τα καλαμάκια από μπαμπού κτλ.

Δίσκοι κοπής από φυσικά υλικά

Για την προπαρασκευή των γευμάτων σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δίσκους κοπής από διάφορα φυσικά υλικά, όπως ξύλο, μπαμπού, μάρμαρο, τα οποία είναι φιλικά προς το περιβάλλον κι αντέχουν για χρόνια.

Χρήση ξύλινων κουτάλων

Γιατί αντί για πλαστικές κουτάλες στην κουζίνα σας να μην χρησιμοποιείτε ξύλινες, οι οποίες είναι φιλικές προς το περιβάλλον και ταυτόχρονα ομορφαίνουν την κουζίνα σας;

Επαναχρησιμοποιημένο φίλτρο καφέ

Ο πρωινός καφές είναι απαραίτητος. Τα φίλτρα καφέ όμως όχι. Μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με επαναχρησιμοποιούμενα φίλτρα, που μετά από κάθε χρήση τα ξεπλένετε και είναι πάλι έτοιμα προς χρήση. Ακόμη μπορείτε να φτιάξετε κι ένα φίλτρο πολύ εύκολα με ένα κομμάτι ύφασμα.

Βιοδιασπώμενες σπογγοπετσέτες

Ωραία ιδέα για να απαλλαγείτε από τις συνθετικές σπογγοπετσέτες που χαλάνε γρήγορα είναι τα βαμβακερά πανάκια, τα οποία μπορείτε να τα πλύνετε και να τα ξαναχρησιμοποιήσετε. Επιπλέον, μπορείτε να βρείτε και βιοδιασπώμενες ή οικολογικές σπογγοπετσέτες.

Συσκευασία και αποθήκευση τροφίμων

Αντικαταστήστε τις πλαστικές συσκευασίες μιας χρήσης κι αποθηκεύστε τα προϊόντα σας σε βάζα, πάνινες θήκες, κερομάντηλα, σακουλάκια σιλικόνης κτλ.

Πάνινες τσάντες

Τέλος, δεν χρειάζεται να αγοράζετε πλαστικές σακούλες κάθε φορά που πάτε για ψώνια. Πάρτε από το σπίτι μαζί σας επαναχρησιμοποιούμενες πάνινες τσάντες για να μεταφέρετε τις αγορές σας.

Πηγή: greenliving.gr

[mc4wp_form id="278"]