Σε μια σημαντική νίκη για τους κατοίκους μιας περιοχής της Αυστραλίας, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση διέταξε το τέλος του προγράμματος μίσθωσης γης για το κοίτασμα ουρανίου Jabiluka, διασφαλίζοντας ότι ποτέ δεν θα πραγματοποιηθεί εξόρυξη στη γη που ανήκει στους ανθρώπους της Mirarr. Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός Anthony Albanese και ο συνασπισμός του, ενέταξαν την περιοχή στο κοντινό Εθνικό Πάρκο Kakadu, ένα μνημείο φυσικής κληρονομιάς της UNESCO δύο φορές το μέγεθος του Yellowstone.

Διάφοροι συμμετέχοντες στη διαφωνία για το πεπρωμένο του Jabiluka περιέγραψαν την απόφαση ως «μια σπουδαία μέρα για τον λαό Mirarr, για το Kakadu, τη Βόρεια Επικράτεια και για την Αυστραλία», «μια γνήσια και ευπρόσδεκτη έκπληξη» και «μια υπενθύμιση του ασυνήθιστου, όλοι μας έχουμε το προνόμιο να μοιραζόμαστε αυτή την ήπειρο με τον αρχαιότερο συνεχή πολιτισμό του κόσμου».

Η διαμάχη για το Jabiluka χρονολογείται από το 1991, όταν ντόπιοι, περιβαλλοντικές ομάδες, ακτιβιστές και άλλοι διαμαρτυρήθηκαν για την παραχώρηση μίσθωσης του Jabiluka στην Energy Resources Australia (ERA) που ανήκει κατά πλειοψηφία στον αυστραλιανό γίγαντα εξόρυξης Rio Tinto Group. Ωστόσο, ο ακτιβισμός από αυτόχθονες όπως οι φυλές Mirarr και Djot ανάγκασε τις διαδοχικές διοικήσεις να αναβάλουν ή να αποφύγουν την τρέχουσα ανάπτυξη του πιθανού ορυχείου. Αυτό σήμαινε κινητοποιήσεις και αποκλεισμό δρόμων το 1998 κατά τη διάρκεια των οποίων συνελήφθησαν 500 άτομα.

Η Συμφωνία Μακροχρόνιας Φροντίδας και Συντήρησης Jabiluka που υπογράφηκε τον Φεβρουάριο του 2005 έδωσε στους αυτόχθονες δικαίωμα αρνησικυρίας για τη μελλοντική ανάπτυξη του Jabiluka.

Βασικές λεπτομέρειες σχετικά με την ιστορία του Jabiluka που πρέπει να κατανοήσουμε είναι ότι η γη ήταν υπό μισθώσεις εξόρυξης για περισσότερα από 30 χρόνια, που όμως δεν αναπτύχθηκαν ποτέ. Η ERA δεν επιδίωξε να ανανεώσει τη 10ετή μίσθωση για να προσπαθήσει να προωθήσει την εξόρυξη ουρανίου, καθώς αναγνώρισε ότι οι ντόπιοι θεματοφύλακες της γης έχουν τον τελευταίο λόγο σύμφωνα με τη συμφωνία του 2005. Η ERA δήλωσε ότι αναζήτησε ανανέωση της μίσθωσης προκειμένου να εξασφαλίσει το περιουσιακό στοιχείο σε περίπτωση που οι παραδοσιακοί ιδιοκτήτες αλλάξουν γνώμη.

Το Jabiluka είναι ένα από τα πλουσιότερα και πιο εκτεταμένα κοιτάσματα ουρανίου στον κόσμο που έχουν εντοπιστεί ποτέ. Το 1991, ο πρωθυπουργός Bob Hawke αρνήθηκε να εκμεταλλευτεί τον πλούτο του ορυχείου, όπως έκανε και η διοίκηση Gillard το 2013, αλλά με το Rio Tinto και την ERA να μην εγκαταλείπουν το ορυχείο ως χαμένη υπόθεση και τον Albanese να σχεδιάζει να προχωρήσει στην επέκταση της πυρηνικής ενέργειας, ο λαός Mirarr και άλλοι θεώρησαν ότι μια άλλη, ελπίζουμε τελική αντίδραση ήταν απαραίτητη.

Ως αποτέλεσμα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση παρείχε συστάσεις στην πολιτειακή κυβέρνηση, ότι η βούληση του λαού πρέπει να γίνει σεβαστή και ότι η μίσθωση δεν έπρεπε να ανανεωθεί. «[Αυτό] σημαίνει ότι δεν θα γίνει ποτέ εξόρυξη», φέρεται να είπε ο Albanese το περασμένο Σάββατο. «Αυτό το όμορφο μέρος της Αυστραλίας φιλοξενεί μερικές από τις παλαιότερες τέχνες των βράχων στον κόσμο, μια υπενθύμιση του εκπληκτικού προνομίου που έχουμε όλοι μας, να μοιραζόμαστε αυτήν την ήπειρο με τον αρχαιότερο πολιτισμό του κόσμου».

Ένας εκπρόσωπος του Rio Tinto αναγνώρισε την ανακοίνωση και είπε στο ABC News Down Under ότι η εταιρεία «είναι ικανοποιημένη που οι επιθυμίες των Mirarr έγιναν σεβαστές».

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης ανέφεραν ότι η απόφαση ελήφθη με βάση τις συστάσεις της κυβέρνησης Συνασπισμού στο Σίδνεϊ, λέγοντας ότι η Ομοσπονδιακή Υπουργός Πόρων Madeleine King συμβούλεψε ότι η πιο σημαντική θέση που πρέπει να σεβαστεί είναι αυτή των ανθρώπων Mirarr.

Πηγή: Good News Network

[mc4wp_form id="278"]