Οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τη φυσική δραστηριότητα σε εξωτερικό χώρο είναι ο νούμερο 1 παράγοντας για θερμοπληξία. Το σώμα μας υπερθερμαίνεται και δεν μπορεί να ρίξει τη θερμοκρασία του με αποτέλεσμα συμπτώματα όπως ζαλάδα, σύγχυση και ναυτία.
Τι είναι η θερμοπληξία
Το σώμα μας έχει έναν δικό του μηχανισμό που ρυθμίζει την εσωτερική μας θερμοκρασία έτσι ώστε να παραμένει σε επίπεδα, που επιτρέπουν την ομαλή του λειτουργία. Όταν αυτό το εσωτερικό σύστημα δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά, όταν για παράδειγμα κάνουμε κάποια φυσική δραστηριότητα σε συνθήκες καύσωνα, τότε μπλοκάρει το κεντρικό νευρικό σύστημα και μαζί ο «θερμοστάτης» μας: αποτέλεσμα να μην ενεργοποιούνται οι φυσιολογικοί μηχανισμοί, που ρυθμίζουν τη θερμοκρασία και να καταλήγουμε σε αυτήν την κατάσταση, που ονομάζεται θερμοπληξία. Πρόκειται για μία κατάσταση που είναι πολύ επικίνδυνη στα παιδιά και τους ηλικιωμένους, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας ακόμη και νεότερους και υγιείς ανθρώπους.
Παράγοντες κινδύνου για θερμοπληξία
• Η έκθεση σε ακραίες θερμοκρασίες μαζί με ταυτόχρονη φυσική δραστηριότητα ανεβάζουν στο κόκκινο τον κίνδυνο για θερμοπληξία.
• Η αφυδάτωση και η κατανάλωση αλκοόλ (που συνεπάγεται συχνά αφυδάτωση του οργανισμού) ανήκουν επίσης στους παράγοντες κινδύνου.
• Η ηλικία, είτε μιλάμε για βρέφη και μωρά είτε για ηλικιωμένους ανθρώπους, παίζει επίσης ρόλο καθώς και στις δύο περιπτώσεις ο οργανισμός δεν μπορεί να ρυθμίσει εύκολα την εσωτερική του θερμοκρασία.
• Η παχυσαρκία και κάποια προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης και η καρδιοπάθεια, αυξάνουν τον κίνδυνο για θερμοπληξία.
Ποια είναι τα συμπτώματα της θερμοπληξίας
Η θερμοπληξία μπορεί να προκαλέσει ζάλη, πονοκέφαλο, ναυτία, εμετό και μυικές κράμπες. Άλλα συμπτώματα είναι η αυξημένη θερμοκρασία σώματος, η έντονη κόπωση και η λιποθυμία. Μπορεί επίσης σε περιπτώσεις θερμοπληξίας να είναι αδύναμος ο σφυγμός και να «πέσει» η αρτηριακή πίεση.
4 κινήσεις SOS σε περίπτωση θερμοπληξίας
Εάν νιώθουμε συμπτώματα θερμοπληξίας, οι παρακάτω κινήσεις θα μας βοηθήσουν να συνέλθουμε. Τα ίδια εφαρμόζουμε εάν αντιληφθούμε συμπτώματα σε κάποιον τρίτο.
Μεταφερόμαστε σε δροσερό χώρο, με φυσική σκιά ή κλιματισμό. Εάν δεν νιώθουμε ζάλη, κάνουμε ένα ντους ή τυλίγουμε στο μέτωπο ή τον αυχένα μας μια πετσέτα βρεγμένη με κρύο νερό.
Αφαιρούμε τυχόν στενά και ιδρωμένα ρούχα. Αφήνουμε το δέρμα όσο το δυνατόν γυμνό ώστε να ιδρώσει και να πέσει φυσικά η θερμοκρασία του σώματος.
Ενυδατωνόμαστε. Πίνουμε μικρές γουλιές νερό ή αθλητικό ρόφημα με ηλεκτρολύτες. Αποφεύγουμε τα ροφήματα με καφεΐνη και με το αλκοόλ που επίσης αφυδατώνουν.
Εάν δεν νιώθουμε καλύτερα, ζητάμε βοήθεια. Εάν μετά από μία ώρα στη σκιά και στη δροσιά και με επαρκή ενυδάτωση δεν νιώθουμε καλά, πηγαίνουμε στα επείγοντα ή καλούμε το 166.