Μια γάτα που βοηθά γυναίκες που έχουν πέσει θύματα εμπορίας είναι φιναλίστ στα φετινά National Cat Awards. Η εκδήλωση, που διοργανώθηκε από τη φιλανθρωπική οργάνωση Cats Protection, αναδεικνύει τον «απίστευτο δεσμό» μεταξύ γατών και ανθρώπων. Ο ασπρόμαυρος Marley ζει στο Caritas Bakhita House, ένα καταφύγιο στο Λονδίνο για γυναίκες που έχουν υποδουλωθεί, εκμεταλλευτεί και διακινηθεί. Η Karen Anstiss, επικεφαλής του σπιτιού, είπε ότι ο Marley ήταν η «χνουδωτή καρδιά του σπιτιού μας».

Υπάρχουν τέσσερις κατηγορίες για τα βραβεία φέτος: Connected Cats, Family Cats, Senior Cats και Incredible Cats. Ο Marley είναι φιναλίστ στην κατηγορία Incredible Cats. Η κυρία Anstis είπε ότι ο επτάχρονος Marley βοήθησε να φέρει παρηγοριά και ελπίδα στις 11 γυναίκες που ζουν αυτή τη στιγμή στο καταφύγιο.

«Συχνά, τοποθετώντας την πατούσα του πάνω στα πόδια των καλεσμένων μας, αποτελεί την πρώτη καλοσύνη που έχουν βιώσει εδώ και χρόνια», είπε. «Έχει αυτό το απίστευτο χάρισμα της ενσυναίσθησης, γνωρίζοντας ενστικτωδώς ποιος τον χρειάζεται. Υιοθετήσαμε τον Marley πριν από τέσσερα χρόνια και νομίζω ότι είχε υποστεί κακοποίηση καθώς φοβάται τους άνδρες ηλικίας γύρω στα 30. Έτσι αναγνωρίζει το τραύμα των καλεσμένων μας».

Η Cilla, 12 ετών, που ανήκει στην κατηγορία Connected Cats, βοηθά ανήσυχους μαθητές στο Δημοτικό Σχολείο Outwoods στο Atherstone, Warwickshire, κατά τη διάρκεια της περιόδου των εξετάσεων.
Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο σχολείο πριν από περίπου έξι χρόνια με όψη πεινασμένη και αδύνατη και εγκαταστάθηκε εκεί. Έχει ακόμη και έξι κρεβάτια, εκ των οποίων τα δύο στη βιβλιοθήκη, που είναι το αγαπημένο της μέρος.

Η Sally Taylor, διευθύντρια στο Outwoods Primary School, είπε: «Η Cilla είναι πολύ διαισθητική και ξέρει πάντα πού πρέπει να είναι, με έναν ανήσυχο μαθητή ή να περιμένει στην αίθουσα να φτάσει η έκτη τάξη κατά τη διάρκεια της εβδομάδας των εξετάσεων». Και πρόσθεσε: «Το να τη χαϊδεύουν τους ηρεμεί πριν τις εξετάσεις τους. Κάθε πρωί όταν φτάνω στο σχολείο περιμένει να με χαιρετήσει, κάτι που κάνει τη μέρα μου να ξεκινάει όμορφα. Μετά κάνει παρέα με τους μαθητές στα μαθήματα, στα διαλείμματα και ακόμη και στο γήπεδο ποδοσφαίρου κατά τη διάρκεια των αγώνων».

Στην κατηγορία Incredible Cats βρίσκεται και ο Marmaduke από το Μάντσεστερ. Η ιδιοκτήτρια Janice Cheetham, είπε ότι την έβγαλε από τη «βαθιά κατάθλιψη», όταν ενώ εργαζόταν ως τεχνικός έκτακτης ανάγκης, έγινε η επίθεση στο Manchester Arena. Είκοσι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας μετά από συναυλία της Ariana Grande στις 22 Μαΐου 2017. «Η συμβουλή μου σε οποιονδήποτε παλεύει με την ψυχική του υγεία είναι να πάρει μια μεγάλη πορτοκαλί γάτα», τονίζει. «Ειλικρινά δεν ξέρω αν θα ήμουν εδώ σήμερα χωρίς τον Marmaduke».

Η ψηφοφορία για τα National Cat Awards ξεκίνησε στις 17 Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί στις 30 Αυγούστου. Οι νικητές των κατηγοριών και η Εθνική Γάτα της Χρονιάς θα ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια μιας τελετής στο One Marylebone του Λονδίνου στις 18 Σεπτεμβρίου.

Με πληροφορίες από BBC.

[mc4wp_form id="278"]