Η Παλαιστίνη θα εκπροσωπηθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες αυτό το καλοκαίρι για όγδοη φορά, ξεκινώντας από τους Αγώνες του 1996 στην Ατλάντα. Η παλαιστινιακή αποστολή θα περιλαμβάνει οκτώ αθλητές στο Παρίσι, από πέντε που συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο πριν από τρία χρόνια.
Μετά από εννέα μήνες πολέμου στη Γάζα, η παρουσία τους στο Παρίσι είναι ήδη ένα μικρό θαύμα. «Η εκπροσώπηση της Παλαιστίνης» στους Αγώνες του Παρισιού «είναι ήδη μια νίκη», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, Varsen Aghabekian, σε συνέντευξη Τύπου στις 14 Ιουλίου στο Γαλλικό Ινστιτούτο στη Ramallah.
«Η αναχώρηση των αθλητών μας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 έρχεται σε μια πολύ σκοτεινή στιγμή της ιστορίας μας», πρόσθεσε. «Δεν είστε απλώς αθλητές αλλά και… σύμβολα της Παλαιστινιακής αντίστασης», είπε.
«Ο παλαιστινιακός αθλητισμός έχει πληγεί σκληρά από τον πόλεμο», δήλωσε ο Νικόλας Κασσιανίδης, γενικός πρόξενος της Γαλλίας στην Ιερουσαλήμ, στην εκδήλωση της Ramallah., προσθέτοντας ότι το Παρίσι παρέχει στον παλαιστινιακό αθλητισμό 1 εκατομμύριο ευρώ για υποστήριξη το 2024.
Ένας σκληρά χτυπημένος αθλητικός κόσμος
Οι αθλητικές υποδομές έχουν καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό στη Γάζα, ενώ υπάρχουν πολλά εμπόδια για τη συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Σύμφωνα με τον Jibril Rajoub, πρόεδρο της Παλαιστινιακής Ολυμπιακής Επιτροπής, 400 αθλητές, εθελοντές και εργαζόμενοι στον αθλητισμό έχουν τραυματιστεί ή σκοτωθεί στη Γάζα.
Η γαλλική εφημερίδα Le Monde ανέφερε ότι «Στις 14 Νοεμβρίου 2023, δύο φιγούρες της εθνικής ομάδας βόλεϊ, ο Ibrahim Qusaya και ο Hassan Zuaiter, σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό στον προσφυγικό καταυλισμό Jabalia στη Λωρίδα της Γάζας. Στις 18 Δεκεμβρίου 2023, ο Bilal Abu Samaan, προπονητής της εθνικής ομάδας στίβου, σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή. Τον Ιανουάριο του 2024, ο Hani al-Masdar, προπονητής της παλαιστινιακής ολυμπιακής ομάδας ποδοσφαίρου, σκοτώθηκε από πύραυλο που εκτοξεύτηκε από ισραηλινό αεροπλάνο».
Οι αθλητές πρέπει να χρησιμοποιήσουν την προβολή των μέσων που προσφέρουν οι Αγώνες ως «πλατφόρμα» για να ευαισθητοποιήσουν το κοινό για τη στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ στη Γάζα, λέει ο Rajoub. «Γι’ αυτό πρέπει να λάβουμε μέρος», προσθέτει.
Ωστόσο, οι Παλαιστίνιοι αθλητές αναμένεται να τηρούν τους κανόνες ουδετερότητας της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ). Σύμφωνα με το άρθρο 50 του Ολυμπιακού Χάρτη, «Κανένα είδος διαδήλωσης ή πολιτικής, θρησκευτικής ή φυλετικής προπαγάνδας δεν επιτρέπεται σε οποιουσδήποτε ολυμπιακούς χώρους, χώρους εκδηλώσεων ή άλλε περιπτώσεις εντός των πλαισίων των Ολυμπιακών Αγώνων».
Μόνο ένας αθλητής προκρίθηκε απευθείας
Ο δρόμος προς το Παρίσι δεν ήταν απλός για τους Παλαιστίνιους αθλητές. Μόνο ένας από τους οκτώ Παλαιστίνιους αθλητές που θα συμμετάσχουν στους φετινούς Αγώνες προκρίθηκε με τα επίσημα κριτήρια, ενώ οι άλλοι επτά έχουν λάβει ειδικές προσκλήσεις από τη ΔΟΕ.
Ο αθλητής Taekwondo Omar Ismail κατάφερε να εξασφαλίσει την ολυμπιακή του πρόκριση απευθείας στο ασιατικό προκριματικό τουρνουά στο Tai’an της Κίνας – η πρώτη φορά που ένας Παλαιστίνιος προκρίθηκε σε ένα μαχητικό άθλημα χωρίς να χρειαστεί να περάσει από μια διαδικασία playoff.
«Ονειρευόμουν αυτή τη στιγμή από τότε που ήμουν μικρό αγόρι. Χάρηκα πολύ που με φανταζόμουν στο Παρίσι με τους καλύτερους αθλητές του κόσμου. Είμαι πολύ χαρούμενος που έδειξα τη σημαία μου στο βάθρο», είπε ο Ismail στο RMC Sport τον Απρίλιο.
«Εκπροσωπώ τους Παλαιστίνιους. Ελπίζω ότι όταν με βλέπουν οι νέοι, να πουν στον εαυτό τους ότι μπορούν να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους, ότι μπορούν να δουλέψουν με τον εαυτό τους, ότι μπορούν να είναι σαν εμένα ή ακόμα και καλύτεροι από εμένα», είπε ο Ismaïl, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην 61η θέση στον κόσμο, στην κατηγορία κάτω των 58 κιλών. Ο Ισμαήλ, ο οποίος προπονείται στο Dubai, εκμυστηρεύτηκε ότι θα προτιμούσε να μιλήσει για το άθλημά του παρά για τη γεωπολιτική κατάσταση.
Δύο ειδικοί στα 800 μέτρα, η Layla al-Masri και ο Mohammed Dwedar, θα αγωνιστούν στην πίστα στο Παρίσι. Ο τελευταίος είχε ήδη λάβει μέρος στο περσινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στη Βουδαπέστη, όπου τερμάτισε ένατος στη σειρά του.
Ο Dwedar, από την Ιεριχώ της Δυτικής Όχθης, είπε ότι και μόνο η συμμετοχή στο Παρίσι είναι σημαντική. «Η παρουσία μου εδώ είναι ήδη επιτυχημένη. Έχω εκπροσωπήσει την Παλαιστίνη σε ένα μεγάλο πρωτάθλημα», είπε στο μηνιαίο περιοδικό Le Courrier de l’Atlas.
Συμμετέχοντας για έναν ολόκληρο λαό
Δύο Παλαιστίνιοι κολυμβητές θα αγωνιστούν στο Παρίσι: η Valerie Tarazi, στα 200 μέτρα μικτή, και ο Yazan al Bawwab, στα 100 μέτρα ύπτιο, που έλαβαν επίσης πρόσκληση στους Αγώνες του Τόκιο το 2021.
Ο Al Bawwab, 24, γεννήθηκε στη Σαουδική Αραβία, μεγάλωσε στο Dubai και έχει οικογένεια στη Δυτική Όχθη. Ελπίζει να δείξει στον κόσμο ότι οι Παλαιστίνιοι αξίζουν «τα ίδια δικαιώματα» με όλους τους άλλους, όπως είπε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC. Για αυτόν, η συμμετοχή στους Αγώνες είναι κάτι πολύ περισσότερο από απλά αθλήματα, είναι «ένα εργαλείο για να αποδείξουμε στον κόσμο ότι είμαστε και εμείς άνθρωποι».
Η συμπατριώτης του Tarazi, η οποία έχει επίσης αμερικανική υπηκοότητα, σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την παρουσία της στο Παρίσι για να μιλήσει εκ μέρους του λαού της Γάζας, όπου ζουν πολλοί συγγενείς της. «Δεν είμαστε εδώ για να ανταγωνιστούμε μόνο για τον εαυτό μας ή για να εκπροσωπήσουμε τον εαυτό μας προσωπικά», είπε στο NBC. «Πρόκειται για πολύ περισσότερα από αυτό».
Ενώ η Tarazi επικεντρώνεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες, μετανιώνει που δεν μπορεί να κάνει περισσότερα για τους ανθρώπους της. «Είμαι μία από τις πιο τυχερές Παλαιστίνιες γιατί δεν είμαι εκεί, αλλά ταυτόχρονα είμαι δυστυχισμένη γιατί δεν μπορώ να είμαι εκεί. Είναι πολύ επικίνδυνο», λέει. «Μας βαραίνει κάθε μέρα».
Δύσκολη προετοιμασία για τους αθλητές
Στην πυγμαχία, την παλαιστινιακή αποστολή θα εκπροσωπήσει ο 20χρονος Waseem Abu Sal, ο οποίος θα είναι ο πρώτος Παλαιστίνιος πυγμάχος που θα αγωνιστεί σε Ολυμπιακούς Αγώνες.
Αφού έλαβε πρόσκληση να αγωνιστεί, φαντάστηκε τον εαυτό του να φέρνει στο σπίτι το πρώτο παλαιστινιακό μετάλλιο. «Ήταν το όνειρό μου από τα 10 μου», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο στο γυμναστήριό του στη Ramallah, στη Δυτική Όχθη. «Κάθε μέρα ξυπνούσα και αναρωτιόμουν πώς να φτάσω στους Ολυμπιακούς Αγώνες».
Ο Abu Sal θα αγωνιστεί στην κατηγορία ελαφρών βαρών (κάτω των 63 κιλών), με τον πρώτο του Ολυμπιακό αγώνα στις 28 Ιουλίου. Η προπόνησή του διεξάγεται εξ αποστάσεως με τον προπονητή του από το Κάιρο, Ahmed Harara, ο οποίος επιβλέπει τις προπονήσεις του από την Αίγυπτο λόγω των ισραηλινών περιορισμών που τον εμποδίζουν να επιστρέψει στη Δυτική Όχθη. «Τον βλέπω μόνο όταν ταξιδεύω για διεθνή τουρνουά», είπε ο Abu Sal. «Καθορίζει το πρόγραμμα προπόνησής μου κάθε μέρα και προπονούμαι κάθε πρωί».
Ο Fares Badawi θα εκπροσωπήσει τα παλαιστινιακά εδάφη στο Παρίσι στην κατηγορία βάρους κάτω των 81 κιλών στο τζούντο. Ο 27χρονος έχει ήδη λάβει μέρος σε παγκόσμια πρωταθλήματα και μεγάλα τουρνουά όπως το Grand Slam του Παρισιού. Τέλος, στη σκοποβολή, ο 49χρονος Jorge Antonio Salhe έχει προσκληθεί να αγωνιστεί για την Παλαιστίνη.
Οι Παλαιστίνιοι έχουν αναγνωριστεί ως μέλη της ΔΟΕ από το 1995 και θέλουν να πάρουν το πρώτο τους Ολυμπιακό μετάλλιο.
Για τον Nader Jayousi, τεχνικό διευθυντή της Παλαιστινιακής Ολυμπιακής Επιτροπής, το πιο σημαντικό δεν είναι μόνο να λάβει μέρος. Η αποστολή ελπίζει να τοποθετήσει επιτέλους έναν αθλητή στο βάθρο των νικητών. «Δεν χρειαζόμαστε ανθρώπους να μας λυπούνται», είπε στο NBC. «Πάνω από όλα, χρειαζόμαστε ανθρώπους να αναγνωρίσουν τι είμαστε ικανοί να πετύχουμε ως έθνος».
Με πληροφορίες από France24.