Σαν σήμερα, 19 Ιουλίου 1936, ως απάντηση σε ένα δεξιό πραξικόπημα του στρατηγού Francisco Franco, οι εργάτες σε όλη την Ισπανία πήραν τα όπλα και εξαπέλυσαν μια από τις πιο εκτεταμένες κοινωνικές επαναστάσεις στην ιστορία. Ο εμφύλιος που ακολούθησε έβαλε την εργατική τάξη εναντίον των Ισπανών καπιταλιστών, οι οποίοι υποστηρίχθηκαν από τη ναζιστική Γερμανία και τη φασιστική Ιταλία. Στις επαναστατικές περιοχές, αναρχικοί και σοσιαλιστές εργάτες και αγρότες κατέλαβαν τους χώρους εργασίας και τη γη και άρχισαν να τα διαχειρίζονται συλλογικά.

Χιλιάδες κυρίως άνθρωποι της εργατικής τάξης ήρθαν από όλο τον κόσμο για να βοηθήσουν τους εργάτες της Ισπανίας. Ένας από αυτούς ήταν ο γνωστός σε όλους Βρετανός σοσιαλιστής συγγραφέας Τζορτζ Όργουελ, ο οποίος περιέγραψε τη σκηνή στη Βαρκελώνη με τα παρακάτω λόγια:

«Ήταν η πρώτη φορά που ήμουν ποτέ σε μια πόλη όπου η εργατική τάξη ήταν στην εξουσία. Πρακτικά κάθε κτίριο οποιουδήποτε μεγέθους είχε καταληφθεί από τους εργάτες και ήταν ντυμένο με κόκκινες σημαίες ή με την κόκκινη και μαύρη σημαία των αναρχικών, κάθε τοίχος ήταν χαραγμένος με το σφυροδρέπανο και με τα αρχικά των επαναστατικών κομμάτων. Κάθε μαγαζί και καφενείο είχε μια επιγραφή που έλεγε ότι είχε γίνει κολεκτιβοποίηση. Οι σερβιτόροι και οι περιπατητές σε κοιτούσαν κατάματα και σε αντιμετώπιζαν σαν ίσο με εκείνους. Οι δουλοπρεπείς συμπεριφορές και ακόμη και οι επίσημες μορφές στον λόγο είχαν εξαφανιστεί προσωρινά. Κανείς δεν έλεγε «Señor» ή «Don». Μάλιστα δε χρησιμοποιούσαν ούτε τον πληθυντικός ευγενείας, το «usted» στα ισπανικά».

Οι δυτικές δημοκρατίες, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας και της Γαλλίας, εγκατέλειψαν τη δημοκρατία και επέβαλαν αποκλεισμό στην Ισπανία γεγονός που σταμάτησε τη ροή βοήθειας και όπλων προς τους αντιφασίστες. Εν τω μεταξύ, η Ιταλία και η Γερμανία αψήφησαν ανοιχτά την απαγόρευση και ο αμερικανικός πετρελαϊκός γίγαντας Texaco προμήθευε τους εθνικιστές με πετρέλαιο και άλλες προμήθειες χωρίς καν να απαιτήσει πληρωμή, ενώ σταμάτησε οποιαδήποτε προμήθεια στους δημοκρατικούς.

Τελικά, μετά από σχεδόν τρία χρόνια σκληρού και αιματηρού πολέμου, οι εθνικιστές με τα ανώτερα όπλα και τον εξοπλισμό τους, ήταν νικητές.

Για μια γενικότερη προσέγγιση της ιστορίας, ακούστε το παρακάτω πολύ ενδιαφέρον Podcast στα αγγλικά.

Με πληροφορίες από Working Class History.

[mc4wp_form id="278"]