Το Kournos Music Festival προχωράει για δεύτερη χρονιά στην ανάθεση νέου έργου, εμπνευσμένου από τη Λήμνο, τον πολιτισμό και τη φύση της, θέλοντας να δημιουργήσει με αυτόν τον τρόπο μια ξεχωριστή «βιβλιοθήκη» μουσικής εργογραφίας για το νησί. Το έργο θα εκδοθεί και φέτος και όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις του θα δοθούν στην παιδική χορωδία του Δήμου Λήμνου. Η συνθέτιδα Ισμήνη Μπέκ και η γλύπτρια Ναταλία Μαντά, σε συνεργασία με το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο, πέρασαν τον χειμώνα και την άνοιξη χρόνο στο νησί μελετώντας την τυτώ, ένα πτηνό από την οικογένεια της κουκουβάγιας, για την μουσικοεικαστική καντάτα για πιάνο, ηλεκτρικό πριόνι και αφηγητή, Tyto alba.

Tyto alba

Ο πληθυσμός τυτώ της Λήμνου θεωρείται από τους σημαντικότερους του Αιγαίου, συμβάλλοντας σημαντικά στην ενίσχυση της βιοποικιλότητας και την προστασία της γεωργίας. Η τυτώ (ή αλλιώς νεκροπούλι ή κλαψοπούλι), είναι ένα νυκτόβιο πτηνό που συνδέθηκε με το αίσθημα του φόβου, παρά το γεγονός πως θεωρείται πολύ χρήσιμο πουλί ακριβώς επειδή καταναλώνει αρκετά ποντίκια. Ο φόβος αυτός ίσως να γιγαντώνεται από τα πελώρια μάτια της που λάμπουν μέσα στη νύχτα, από το αθόρυβο της πέταγμα και το άγριο παρουσιαστικό της. Οι κραυγές της και η τσιριχτή της φωνή στα αυτιά πολλών συμβολίζουν τον επερχόμενο θάνατο, το απόκοσμο και το σκοτεινό. Η τυτώ είναι μοναχικό πουλί, συνήθως μόνο για την αναπαραγωγή ζευγαρώνει και προσπαθεί να επικοινωνήσει με κάποιο άλλο. Το πρόσωπό της μοιάζει με καρδιά, ενώ παρόλο που ανήκει στην οικογένεια, δε μοιάζει με την κουκουβάγια. Διαχρονικά η τυτώ ταυτίστηκε με το άγγελμα του θανάτου και όποιος την έβλεπε πίστευε πως ήταν ένα προμήνυμα πως κάτι κακό θα έρθει. Ωστόσο, είναι ένα πανέμορφο πουλί, που έχει εκφραστικά μάτια, άφθονα απαλά και καστανοκίτρινα φτερά, οξεία ακοή, ενώ το στήθος και το κεφάλι της έχουν βούλες σαν μαργαριτάρια.

Το βράδυ της Αυγουστιάτικης Πανσέληνου, στις 19 του Αυγούστου, στον αρχαιολογικό χώρο της Πολιόχνης, έναν από τους σημαντικότερους αρχαίους οικισμούς του Αιγαίου, ο Γιάννης Αγγελάκας, σε ρόλο τροβαδούρου, συμπράττει με τον διεθνούς φήμης πιανίστα Στέφανο Θωμόπουλο και τον γνωστό μουσικό Νίκο Γιούσεφ, για την Tyto Alba κάτω από το φως το φεγγαριού. To Tyto Alba της Ισμήνης Μπεκ συνομιλεί με τον κύκλο «Μεσόγειος Έρημος» του Γιώργου Κουμεντάκη, ενώ τα γλυπτά της Ναταλίας Μαντά συνδιαμορφώνουν το χώρο ως αναπόσπαστο κομμάτι της μουσικής δραματουργίας.

Περισσότερες πληροφορίες για το φεστιβάλ και τις υπόλοιπες εκδηλώσεις, εδώ.

[mc4wp_form id="278"]