Οι τελευταίοι μήνες ήταν για εσένα μία περίοδος άσκησης, στέρησης αγαπημένων εδεσμάτων, διατροφικής πειθαρχίας κι ένας αγώνας να υποδεχτείς το καλοκαίρι στην καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου: σε φόρμα και φορώντας τα αγαπημένα σου σορτσάκια και μαγιό, που θα σε κολακεύουν και θα αναδεικνύουν το καλλίγραμμο σώμα σου. Τώρα, έχοντας επιτύχει τον στόχο σου, είσαι υπερήφανη, αλλά και ανήσυχη γιατί δεν ξέρεις πώς θα συνδυάσεις την ανεμελιά των διακοπών με την ισορροπημένη, «θαυματουργή» διατροφή σου.

Οι διακοπές είναι μια περίοδος χαλάρωσης κι απόλαυσης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε τις υγιεινές μας διατροφικές συνήθειες ούτε το περπάτημα, που μας κάνει τόσο καλό. Όλα συνδυάζονται, όπου κι αν βρισκόμαστε, όπως μας λένε οι ειδικοί.

Βασικές συμβουλές για υγιές αδυνάτισμα ή και για συντήρηση του ιδανικού βάρους, τους καλοκαιρινούς μήνες, μας δίνει η Διαιτολόγος-Γεροντολόγος, Νάσια Πασχαλέρη, η οποία επισημαίνει πως «το καλοκαίρι αποτελεί για τους περισσότερους αφορμή να αρχίσουν να προσέχουν την εξωτερική τους εμφάνιση και ιδιαίτερα το βάρος τους. Συνήθως, όμως, η επιθυμία για απώλεια κιλών συνοδεύεται από την προσδοκία άμεσων αποτελεσμάτων, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι κίνδυνοι που εγκυμονούν οι γρήγορες προσπάθειες αδυνατίσματος.

Χωρίς να είμαστε πολύ συνεπείς, προσπαθούμε να κρατήσουμε κάποιες καλές συνήθειες που υιοθετήσαμε στην προσπάθεια απώλειας βάρους μες τη χρονιά.

Δηλαδή, πίνουμε τον καφέ μας χωρίς ζάχαρη, παίρνουμε υγιεινά σνακ μαζί μας, π.χ στην τσάντα της θάλασσας και προσπαθούμε να κάνουμε ένα μεγάλο γεύμα την ημέρα και διάφορα μικρά.

Βασικό στόχο στη διαδικασία αδυνατίσματος θα πρέπει να αποτελεί η εφαρμογή δίαιτας που θα καλύπτει τις προβλεπόμενες ενεργειακές ανάγκες και ταυτόχρονα θα επιτρέπει τη φυσιολογική και ισορροπημένη μείωση σωματικού βάρους. Αντίθετα, καλό είναι να αποφεύγονται οι εξαντλητικές δίαιτες που χαρακτηρίζονται από μονοφαγία και αποκλεισμό τροφίμων, οι οποίες τελικά οδηγούν σε απώλεια υγρών και μυϊκής μάζας.

Το καλοκαίρι είναι η ιδανική εποχή για δίαιτα, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν την υιοθέτηση διατροφής πλούσιας σε φρούτα, λαχανικά, χυμούς και νερό. Συνδυάζοντας, μάλιστα, το φαγητό με την αυξημένη φυσική δραστηριότητα που μπορούν να προσφέρουν οι διακοπές, τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο απλά».

Βασικές συμβουλές για υγιές αδυνάτισμα

Πίνετε άφθονο νερό

Η αυξημένη κατανάλωση νερού κρίνεται απαραίτητη στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής. Η υψηλή θερμοκρασία  που επικρατούν αυτή την περίοδο έχουν ως αποτέλεσμα την αυξημένη αποβολή ιδρώτα και συνεπώς τη μείωση της ποσότητας των ηλεκτρολυτών στον οργανισμό, κυρίως του χλωριούχου νατρίου. Αυτό οδηγεί σε διατάραξη της ισορροπίας των υγρών του σώματος με ποικιλία συμπτωμάτων, όπως επώδυνες μυϊκές συσπάσεις.

Μερικοί εύκολοι τρόποι για να αυξηθεί η πρόσληψη υγρών είναι:

Αυξήστε την καθημερινή κατανάλωση υγρών, πίνοντας τουλάχιστον 1.5 λίτρο νερό (10 – 12 ποτήρια)

Αποφύγετε τους πολλούς καφέδες και τα αλκοολούχα ποτά, μιας και έχουν διουρητική δράση.

Καταναλώστε τρόφιμα πλούσια σε νερό, όπως καρπούζι, πεπόνι, καρότα, μαρούλι, ντομάτα, μπρόκολο, μήλα, πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ και γιαούρτι.

Αποφύγετε τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά και αλάτι (π.χ. γλυκά, κόκκινα κρέατα, σάλτσες, τηγανητά).     

Βάλτε στο νερό σας γεύση και βιταμίνες προσθέτοντας αγγούρι, φράουλες ή λεμόνι. 

Καταναλώνετε πολλά φρούτα και λαχανικά

Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν βασικά συστατικά της μεσογειακής διατροφής και συμβάλλουν στη μείωση και συντήρηση υγιούς σωματικού βάρους. Είναι τροφές χαμηλής θερμιδικής αξίας, μηδενικής περιεκτικότητας σε λίπος και ιδιαίτερα πλούσια σε νερό και φυτικές ίνες, συμβάλλοντας έτσι στην ενυδάτωση του οργανισμού, την αύξηση του κορεσμού και την ενίσχυση του μαυρίσματος.

Συνεπώς, αντικαθιστώντας τρόφιμα πλούσια σε λίπος (π.χ. κέικ, πάστες, μαγιονέζα, κρέμα γάλακτος, βούτυρο, πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα), με φρούτα και λαχανικά ίσης ποσότητας λαμβάνετε λιγότερες θερμίδες και λίπος, ενώ παράλληλα χορταίνετε πολύ περισσότερο.

Με μέτρο το αλκοόλ

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η ζέστη κάνει το αλκοόλ λιγότερο επιθυμητό, γιατί προκαλεί αυξημένη διούρηση και αφυδατώνει τον οργανισμό. Στην παραλία, μπορείτε να καταναλώσετε άφοβα χυμούς φρέσκων φρούτων και λαχανικών, παγωμένο τσάι, ανθρακούχο νερό με μία φέτα λεμόνι, βυσσινάδα κ.λ.π. Καλό είναι να αποφεύγετε τα βαριά ποτά και τα διάφορα κοκτέιλ και να καταναλώνετε με μέτρο κρασί ή μπύρα. Η συνιστώμενη ημερήσια κατανάλωση ποτού είναι έως 1 ποτήρι για τις γυναίκες και έως 2 ποτήρια για τους άντρες.

Άσκηση στην παραλία

Οι ώρες στην παραλία προσφέρονται για πολλών ειδών ασκήσεις και παιχνίδια, όπως βόλεϊ, ρακέτες ή ακόμη και περπάτημα πάνω στην άμμο. Επίσης, μπορείτε να κάνετε πολλές ασκήσεις και μέσα στη θάλασσα. Ακόμη και αν δεν ξέρετε να κολυμπάτε, καλό θα ήταν να περπατάτε και να κινείστε μέσα στο νερό. Επιπλέον, η γυμναστική μέσα στο νερό βοηθά σημαντικά στη βελτίωση της κυτταρίτιδας, αλλά και στη σύσφιξη του δέρματος.

Το καλοκαίρι οφείλουμε να απολαύσουμε τη χαλάρωση και την ελευθερία που μας αξίζει, διατηρώντας, ταυτόχρονα, την ισορροπία που κατακτήσαμε στο σώμα μας με λίγη προσοχή στη διατροφή και χαλαρή σωματική δραστηριότητα. Καλό καλοκαίρι με όμορφες στιγμές για όλους μας.

[mc4wp_form id="278"]