Το να κυκλοφορούμε χωρίς σουτιέν είναι απελευθερωτικό, γλιτώνουμε τον περιορισμό του σουτιέν και σίγουρα trendάρει, ειδικά στις νεότερες ηλικίες και τις γυναίκες, που δεν ακολουθούν αυστηρό dresscode στον χώρο εργασίας τους.

Το καλοκαίρι, άλλωστε, είναι η εποχή που φοράμε φανελάκια, spaghetti straps μπλουζάκια και δροσερά φορέματα με τιραντάκια, πουδεν τα πάνε καλά με τα σουτιέν. Πέρα όμως από την εποχή του χρόνου, μετά την πανδημία, είναι πολλές οι γυναίκες που έχουν αποφασίσει ότι ο περιορισμός του στηθόδεσμου δεν είναι γι’ αυτές. Πολλοί, μάλιστα, έκαναν λόγο για το «τέλος του σουτιέν», ή τουλάχιστον για το τέλος της χρήσης του όπως τη γνωρίζαμε. Στις πασαρέλες, αλλά και στους δρόμους, πολλές γυναίκες δείχνουν να έβγαλαν το σουτιέν από το μπούστο και τη ζωή τους, μία τάση που έχουν υιοθετήσει χωρίς πολλή σκέψη celebrities, όπως η Τζένιφερ Άνιστον και η Τζένιφερ Λόπεζ. Μπορεί, όμως, αυτή η νέα συνήθεια να έχει «συνέπειες» για το στήθος μας;


Θα «πέσει» στο στήθος μου αν δεν φοράω σουτιέν;

Από το 1889, που εφευρέθηκαν οι στηθόδεσμοι (μα, τι λέξη!), θεωρήθηκαν ως ο καλύτερος τρόπος υποστήριξης του στήθους και προστασίας από τη χαλάρωση. Γιατί, όμως, είναι απαραίτητο το σουτιέν; «Το θέμα είναι ότι το στήθος δεν έχει μυικό ιστό, που να το υποστηρίζει. Οι μαστοί αποτελούνται από αδενικό και λιπώδη ιστό και συγκρατούνται από τους συνδέσμους Cooper που το «δένουν» με το στέρνο» εξηγεί ο AndrewJ. Shapiro, MD, Ιατρικός Διευθυντής του Κέντρου Μαστού στο Ιατρικό Κέντρο Wellington των ΗΠΑ. «Όσο μεγαλώνουν οι γυναίκες, ο πυκνός αδενικός ιστός αντικαθίσταται από λιπώδη και οι υποστηρικτικοί σύνδεσμοι χάνουν την ελαστικότητά τους, με αποτέλεσμα τη φυσική χαλάρωση και την πτώση του στήθους». Η γενετική, το μέγεθος των μαστών και η υποστήριξη από τη σταθερή χρήση σουτιέν είναι όλα τους παράγοντες που παίζουν ρόλο στο για πόσο διάστημα θα διατηρηθούν οι βασικοί αυτοί σύνδεσμοι ελαστικοί και δυνατοί.

Αυτά, βέβαια, τα λέει η ιατρική και η φυσική. Από την άλλη, η πράξη λέει ότι αν κυκλοφορούμε χωρίς σουτιέν, μέσα στο σπίτι ή έξω τώρα το καλοκαίρι που σκάμε από τη ζέστη και δεν αντέχουμε όχι το σουτιέν, ούτε τα ρούχα μας, προφανώς και δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τραγικό. Συμφωνεί σε αυτό και ο Dr. Shapiro επισημαίνοντας ότι δεν γνωρίζουμε για κάποιον κίνδυνο υγείας, που να σχετίζεται με τη μη χρήση του σουτιέν. «Εάν τελικά είσαι τύπος που σου ταιριάζει να μην φοράς σουτιέν και νιώθεις άνετα με αυτό, μια χαρά». Συμπληρώνει βέβαια ότι σε κάποιες γυναίκες, ειδικά σε όσες έχουν μεγαλύτερο στήθος, η συνήθεια του να μη φορούν σουτιέν μπορεί να επιδεινώνει τυχόν πόνους στην πλάτη και τη μέση που συνδέονται με το βάρος του στήθους.


Βρες το σουτιέν που σου ταιριάζει περισσότερο

Εάν νιώθεις ότι δεν έχεις βρει το σουτιέν που είναι φτιαγμένο για σένα και πως όποιο κι αν δοκιμάσεις σε πιέζει και σε «κόβει», τότε ένα μαλακό σουτιέν χωρίς μπανέλες, ένα bralette ή ένα αθλητικό μπουστάκι μπορεί να είναι η λύση για τις φορές που επιλέγεις να φοράς σουτιέν. Και μιας και αναφέραμε τα αθλητικά σουτιέν, κατά την άσκηση είναι ίσως η μόνη περίπτωση που είναι σημαντικό να φοράς έναν υποστηρικτικό στηθόδεσμο γιατί οι ταλαντώσεις και οι κινήσεις του στήθους μπορεί όχι μόνο να οδηγήσουν σε χαλάρωση στο μέλλον, αλλά και σε τραυματισμούς και πόνους στο τώρα.
Σε όλες τις άλλες φάσεις, set them free αν αυτό σε κάνει να νιώθεις καλύτερα. Κι αν και όταν έρθει η ώρα να «πέσει» στο στήθος σου, το πιθανότερο είναι ότι αυτό θα οφείλεται στη βαρύτητα και το χρόνο και όχι στη συνήθειά σου να κυκλοφορείς χωρίς σουτιέν.

[mc4wp_form id="278"]