Οι αρχαιολόγοι στο Περού ανακάλυψαν τα ερείπια ενός ναού και θεάτρου, που πιστεύουν ότι είναι 4.000 ετών, ρίχνοντας με αυτόν τον τρόπο νέο φως στην προέλευση των περίπλοκων θρησκειών στην περιοχή.
Η ομάδα ξεκίνησε τη μελέτη του νέου αρχαιολογικού χώρου της La Otra Banda, Cerro Las Animas, τον Ιούνιο. Πέρυσι, η τοπική κυβέρνηση τους ειδοποίησε για λεηλασίες που λάμβαναν χώρα κοντά στη βόρεια περουβιανή πόλη Zaña, σύμφωνα με δελτίο τύπου από το Field Museum. Έσκαψαν ένα οικόπεδο μήκους περίπου 33 ποδιών και πλάτους 33 ποδιών, βρίσκοντας σημάδια αρχαίων τοίχων από λάσπη και πηλό σε βάθος μόλις έξι ποδιών.
«Ήταν τόσο εκπληκτικό το γεγονός ότι αυτές οι πολύ αρχαίες κατασκευές ήταν τόσο κοντά στη σύγχρονη επιφάνεια», δήλωσε ο Luis Muro Ynoñán, ερευνητής στο Μουσείο Field που ηγήθηκε της ομάδας, στην ανακοίνωση.
Αφού έσκαψαν βαθύτερα, οι αρχαιολόγοι βρήκαν ένα τμήμα ενός μεγάλου ναού, είπε ο επικεφαλής ερευνητής, προσθέτοντας ότι ένα από τα πιο συναρπαστικά ευρήματα ήταν ένα μικρό θέατρο με χώρο στα παρασκήνια και μια σκάλα που οδηγούσε σε μια πλατφόρμα που μοιάζει με σκηνή.
«Αυτό θα μπορούσε να είχε χρησιμοποιηθεί για την εκτέλεση τελετουργικών παραστάσεων μπροστά σε ένα επιλεγμένο κοινό», πρόσθεσε.
Μία από τις σκάλες του θεάτρου πλαισιωνόταν από πάνελ λάσπης με περίτεχνο σκαλισμένο σχέδιο ενός μυθολογικού πλάσματος που μοιάζει με πουλί, σύμφωνα με την έκδοση. Η φιγούρα έμοιαζε με άλλες εικόνες μυθολογικών πλασμάτων που χρονολογούνται στην Αρχική περίοδο, γύρω στο 2.000 με 900 π.Χ., δίνοντας στοιχεία για το πότε χτίστηκε ο ναός.
«Η αρχική περίοδος είναι σημαντική γιατί είναι όταν αρχίζουμε να βλέπουμε για πρώτη φορά στοιχεία για μια θεσμοθετημένη θρησκεία στο Περού», είπε ο Muro Ynoñan, προσθέτοντας ότι η ανακάλυψη έδωσε στοιχεία για την πρώιμη προέλευση της θρησκείας στην περιοχή. «Γνωρίζουμε ακόμα πολύ λίγα για το πώς και κάτω από ποιες συνθήκες εμφανίστηκαν πολύπλοκα συστήματα πεποιθήσεων στις Άνδεις και τώρα έχουμε στοιχεία για μερικούς από τους πρώτους θρησκευτικούς χώρους που δημιουργούσαν οι άνθρωποι σε αυτό το μέρος του κόσμου», είπε.
Τα ευρήματα προηγούνται του πιο γνωστού αρχαιολογικού χώρου της χώρας, της αρχαίας ακρόπολης του Μάτσου Πίτσου, που πιστεύεται ότι χτίστηκε από την Αυτοκρατορία των Ίνκας τον 15ο αιώνα, περίπου 3.500 χρόνια πριν. Επίσης, προϋπήρχαν των προ-Ίνκας πολιτισμών του Moche και της Nazca, είπαν οι ερευνητές.
«Δεν ξέρουμε πώς αποκαλούσαν τον εαυτό τους αυτοί οι άνθρωποι ή πώς αναφέρονταν σε αυτούς οι άλλοι. Όλα όσα γνωρίζουμε για αυτούς προέρχονται από αυτό που δημιούργησαν: τα σπίτια, τους ναούς και τα ταφικά τους αντικείμενα», είπε ο Muro Ynoñan. Πρόσθεσε ότι οι άνθρωποι εδώ δημιούργησαν περίπλοκα θρησκευτικά συστήματα και αντιλήψεις για τον κόσμο τους, με τη θρησκεία να είναι μια σημαντική πτυχή της ανάδυσης της πολιτικής εξουσίας.
Ο Muro Ynoñán είπε ότι έχει μια ειδική και βαθιά σχέση με την ανακάλυψη, καθώς και οι οικογένειες της μητέρας και του πατέρα του προέρχονται από την περιοχή, άρα ήταν πραγματικά απίστευτο να έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με αυτές τις απεικονίσεις ενός αρχαίου θεού. Οι αρχαιολόγοι βρήκαν επίσης πολλές μεγάλες τοιχογραφίες ζωγραφισμένες στους τοίχους. Ο Muro Ynoñán συνέλεξε δείγματα από χρωστικές χρωμάτων που είπε ότι σκοπεύει να αναλύσει σε εργαστήριο, καθώς και να στείλει δείγματα για χρονολόγηση με άνθρακα για να επιβεβαιώσει την ηλικία της τοποθεσίας.
Η χώρα των Άνδεων φιλοξενεί μια σειρά από αρχαιολογικά ευρήματα από την προ-ισπανική εποχή. Τον Αύγουστο, Περουβιανοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν τάφο 3.000 ετών που πιστεύουν ότι μπορεί να τιμούσε έναν επίλεκτο θρησκευτικό ηγέτη. Λίγους μήνες πριν, μια εφηβική μούμια άνω των 1.000 ετών, τυλιγμένη σε μια ταφική δέσμη, ανακαλύφθηκε στα περίχωρα της σύγχρονης πρωτεύουσας, Λίμα.
Με πληροφορίες από CNN.