Η γυμναστική θεωρείται εξαιρετικά ωφέλιμη και την περίοδο της εγκυμοσύνης, τόσο για τη μέλλουσα μαμά όσο και για το έμβρυο. Δεν θεωρούνται, ωστόσο, όλα τα είδη της γυμναστικής ασφαλή για την έγκυο. Τι ισχύει για το τρέξιμο;

Είναι το τρέξιμο στην εγκυμοσύνη ασφαλές;

«Θεωρείται απόλυτα ασφαλές και στην πραγματικότητα είναι πολύ υγιές να συνεχίσετε να τρέχετε και στην περίοδο της εγκυμοσύνης αν το συνηθίζατε και πιο πριν» αναφέρει η γυναικολόγος dr Lauren Demosthenes στο verywellfamiy.com.

Αν και κάποιοι ισχυρίζονται ότι το τρέξιμο στην εγκυμοσύνη αυξάνει τις πιθανότητες για πρόωρο τοκετό, μελέτες δείχνουν το αντίθετο. Σύμφωνα με έρευνα που έγινε πριν κάποια χρόνια, και στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 1.300 γυναίκες ,οι οποίες συνέχισαν το τρέξιμο στην εγκυμοσύνη, το ότι έτρεχαν συστηματικά δεν επηρέασε την ημερομηνία τοκετού, ούτε το βάρος γέννησης του μωρού.

Ισχύει όμως το ίδιο και για τις έγκυες που μπορεί να θέλουν να ξεκινήσουν το τρέξιμο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους; Ναι, σύμφωνα με την ειδικό, ωστόσο ίσως να πρέπει να ξεκινήσουν σταδιακά, με προσοχή και έπειτα να ανέβουν επίπεδο.

Τα συμπτώματα βέβαια που θα έχετε στο κάθε τρίμηνο θα επηρεάσουν ενδεχομένως και τη γυμναστική που θα κάνετε. Έτσι καλό είναι να έχετε υπόψη τα εξής :

Στο πρώτο τρίμηνο

Από την 12η εβδομάδα κύησης, οι πρωινές ναυτίες και η έντονη κόπωση είναι σύνηθες φαινόμενο. Το τρέξιμο θεωρείται ασφαλές κατόπιν συνεννόησης και με τον γιατρό σας, μην το παρακάνετε όμως. Ακούστε το σώμα σας και τρέξτε όσο το επιτρέπουν οι δυνάμεις σας.

Στο δεύτερο τρίμηνο

Οι πρωινές ναυτίες υποχωρούν, όμως σε αυτό το τρίμηνο ίσως νιώθετε μεγαλύτερη ενόχληση στη μήτρα. Αυτό συμβαίνει γιατί οι σύνδεσμοι στην περιοχή γίνονται πιο χαλαροί λόγων των ορμονικών αλλαγών. Μία ζώνη η οποία θα κρατά την κοιλιά σας σταθερή, ίσως σας βοηθήσει, ενώ σημαντικό είναι να προμηθευτείτε και έναν στηθόδεσμο που θα παρέχει στο στήθος τη στήριξη που χρειάζεται.

Στο τρίτο τρίμηνο

Στο τρίτο και τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης είναι πιο εύκολο να χάσετε την ισορροπία σας για αυτό προσοχή. Ενδεχομένως να χρειαστεί να μειώσετε τον ρυθμό με τον οποίο τρέχετε και να κάνετε πιο συχνά διαλείμματα για ξεκούραση και ενυδάτωση.

Τρέξιμο στην εγκυμοσύνη – τα οφέλη

Το τρέξιμο έχει οφέλη για το μυαλό και το σώμα. «Η γυμναστική μειώνει τον πόνο στην πλάτη, βελτιώνει τη διάθεση, δυναμώνει την καρδιά, βοηθά στον καλύτερο ύπνο και καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα» αναφέρει η γυμνάστρια Jessica Mazzucco. «Έρευνες δείχνουν επίσης ότι η γυμναστική στην εγκυμοσύνη βοηθά στον τοκετό και σχετίζεται με τα υψηλότερα επίπεδα IQ του μωρού». Επιπλέον, η οποιαδήποτε μορφή άσκησης στην εγκυμοσύνη θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε το φυσιολογικό σωματικό βάρος και να διατηρήσετε τα επίπεδα του σακχάρου σταθερά. Τέλος, το τρέξιμο μπορεί να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή σας και να σας προετοιμάσει και ψυχολογικά για τον τοκετό.

Πότε το τρέξιμο είναι απαγορευτικό στην εγκυμοσύνη;

«Υπάρχουν περιπτώσεις, στις οποίες το τρέξιμο πρέπει να αποφεύγεται στην εγκυμοσύνη όπως και η κάθε μορφής άσκηση» αναφέρει η δρ Demosthenes. Οι περιπτώσεις αυτές περιλαμβάνουν τους ασθενείς με καρδιακά ή αναπνευστικά προβλήματα, προεκλαμψία, τις έγκυες που κυοφορούν τρίδυμα κ.α.

Πότε να σταματήσετε το τρέξιμο;

Υπάρχουν ορισμένα συμπτώματα που αποτελούν ενδείξεις για να σταματήσετε το τρέξιμο

Αυτές είναι:

Αιμορραγία
Πόνος στην κοιλιά με ή χωρίς ναυτία
Συσπάσεις
Απώλεια αμνιακού υγρού
Ζαλάδα ή έντονος πονοκέφαλος
Πόνος στο στήθος
Αδυναμία και προβλήματα ισορροπίας
Πρήξιμο

Πηγή: verywellfamily.com

[mc4wp_form id="278"]