Την ευκολία που σου δίνει η χρήση του ταμπόν, ιδιαίτερα τώρα το καλοκαίρι, που σε βοηθά να μην στερηθείς τα μπάνια σου ούτε τα πιο χαλαρά και ημιδιάφανα ρούχα που λατρεύεις, έρχεται να θέσει σε αμφισβήτηση μια πρόσφατη μελέτη, που εντόπισε συγκεντρώσεις τοξικών μετάλλων, όπως μόλυβδο, αρσενικό και κάδμιο, σε 14 διαφορετικές ευρέως διαθέσιμες μάρκες ταμπόν.

Κι ενώ, εύλογα, θα υπέθετες πως, ως προϊόν υγειονομικής χρήσης, το ταμπόν είναι απόλυτα ασφαλές, υποαλλεργικό (μην πούμε και αποστειρωμένο, καθώς χρησιμοποιείται και σε ιατρικές πράξεις) στη συγκεκριμένη μελέτη, που δημοσιεύτηκε, πρόσφατα, στο Environment International, μια ομάδα ερευνητών από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ) διερεύνησε την παρουσία μετάλλων στα ταμπόν που χρησιμοποιούν, συνήθως, οι γυναίκες τις ημέρες της περιόδου τους.

Ειδικότερα, η μελέτη εξέτασε 30 ταμπόν από 18 σειρές προϊόντων, 14 διαφορετικών brands, ερευνώντας για 16 μέταλλα ή μεταλλοειδή στοιχεία (αρσενικό, βάριο, ασβέστιο, κάδμιο, κοβάλτιο, χρώμιο, χαλκό, σίδηρο, υδράργυρο, μαγγάνιο, νικέλιο, μόλυβδο, σελήνιο, στρόντιο, βανάδιο και ψευδάργυρο) και συνέκρινε τις συγκεντρώσεις μετάλλων, με βάση τα χαρακτηριστικά των ταμπόν.

Στα ταμπόν (που συνήθως κατασκευάζονται από βισκόζη, βαμβάκι ή ρεγιόν), μπορεί να εντοπίζονται μέταλλα -που έχουν απομείνει είτε από γεωργικές είτε από μεταποιητικές διεργασίες (όπως μέσω προϊόντων που προστίθενται στα ταμπόν για αντιμικροβιακή δράση, λίπανση ή έλεγχο της οσμής)- τα οποία θα μπορούσαν να απορροφηθούν από τον εξαιρετικά απορροφητικό ιστό του κόλπου, με αποτέλεσμα τη συστηματική έκθεση των γυναικών στα μέταλλα αυτά.

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι τα συγκεκριμένα μέταλλα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνου, καρδιαγγειακών παθήσεων, υπογονιμότητας ακόμα και άνοιας. Δεν είναι γνωστές άλλες προηγούμενες μελέτες που να έχουν εξετάσει την ανίχνευση μετάλλων στα ταμπόν, αντίθετα, υπάρχουν μελέτες που έχουν εντοπίσει διάφορες χημικές ουσίες, όπως: αρωματικούς υδρογονάνθρακες, parabens, πτητικές οργανικές ενώσεις, διοξίνες κ.λπ.

Τα δείγματα που ελέγχθηκαν στη μελέτη (βιολογικά και μη) ήταν από κορυφαίες σε πωλήσεις μάρκες σε φυσικά καταστήματα ή e-shops, αλλά και μάρκες καταστημάτων που ανήκουν σε μερικές από τις μεγάλες αλυσίδες λιανικής στις ΗΠΑ. Ταμπόν για δείγματα αγοράστηκαν επίσης από e-shops στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο (Η.Β.).

Τα ευρήματα

Βρέθηκαν μετρήσιμες συγκεντρώσεις και των 16 μετάλλων που αξιολογήθηκαν. Ανιχνεύθηκαν συγκεντρώσεις πολλών τοξικών μετάλλων, συμπεριλαμβανομένων των αυξημένων μέσων συγκεντρώσεων μολύβδου, καδμίου και αρσενικού. Οι συγκεντρώσεις μετάλλων διέφεραν ανά χώρα αγοράς ταμπόν, ανά οργανικό ή μη οργανικό υλικό και ανά brand. Οι συγκεντρώσεις μολύβδου ήταν υψηλότερες σε μη οργανικά ταμπόν, ενώ το αρσενικό ήταν υψηλότερο σε οργανικά ταμπόν.

Ανησυχητική ήταν η παρουσία μολύβδου σε όλα τα ταμπόν που δοκιμάστηκαν στη μελέτη. Η έκπλυση του μολύβδου στην κυκλοφορία μπορεί να οδηγήσει στην εναπόθεσή του στα οστά, το οποίο αντικαθιστά το ασβέστιο και μπορεί να παραμείνει στο σώμα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ακόμη και τα χαμηλά επίπεδα μολύβδου είναι γνωστό ότι έχουν τοξικό αντίκτυπο νευρολογικά, καθώς και στη νεφρική, αναπαραγωγική, ανοσολογική, καρδιαγγειακή και αναπτυξιακή υγεία.

Τα ευρήματα της μελέτης πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από τις κατασκευάστριες εταιρείες για να βελτιώσουν επί το ασφαλέστερο τον τρόπο παρασκευής των ταμπόν και να αυστηροποιήσουν τον ποιοτικό έλεγχο των προϊόντων τους για την ύπαρξη τοξικών μετάλλων.

Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να συμβουλευτείς τον γυναικολόγο σου για τη χρήση ταμπόν και ίσως να επιλέξεις τη χρήση για στις απολύτως απαραίτητες περιπτώσεις.

[mc4wp_form id="278"]