Η ημικρανία συνήθως εκδηλώνεται ως έντονος πονοκέφαλος που μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί, ειδικά όταν εμφανίζεται χωρίς προειδοποίηση. Αν και μπορεί να χρειαστούν κάποιες δοκιμές και σφάλματα για να βρείτε τι λειτουργεί για εσάς, οι οικιακές θεραπείες όπως οι παγοκύστες και οι μεσημεριανοί ύπνοι θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Ο παλλόμενος πόνος στη μία πλευρά του κεφαλιού σας είναι χαρακτηριστικός της ημικρανίας, ενός σοβαρού τύπου πονοκεφάλου που συχνά προκαλεί πρόσθετα συμπτώματα όπως ευαισθησία στο φως και ναυτία.

Ενώ πολλοί άνθρωποι έχουν συνταγές για να βοηθήσουν στη μείωση της συχνότητας της ημικρανίας, τα φάρμακα δεν σταματούν πάντα τις κρίσεις ημικρανίας εντελώς και ορισμένα πρέπει να χρονομετρούνται σωστά για να προσφέρουν τη μεγαλύτερη ανακούφιση.

Εάν αντιμετωπίζετε μια κρίση ημικρανίας και οι στρατηγικές διαχείρισης δεν το μειώνουν, η προσθήκη κάποιων οικιακών θεραπειών στην προσπάθειά σας, μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση.

Εφαρμόστε μια παγοκύστη ή μια ζεστή κομπρέσα

Οι υποκείμενες αιτίες της ημικρανίας δεν είναι πλήρως κατανοητές, αλλά ο πόνος της ημικρανίας συχνά προέρχεται από την ενεργοποίηση του τριδύμου αγγειακού σας συστήματος, ενός δικτύου που αποτελείται από το τρίδυμο νεύρο και τα σχετικά αιμοφόρα αγγεία του.

Το τρίδυμο νεύρο είναι το μεγαλύτερο κρανιακό νεύρο στο κεφάλι σας και είναι υπεύθυνο για τη μετάδοση των αισθήσεων από το πρόσωπό σας στον εγκέφαλό σας.

Μεταξύ πολλών άλλων διεργασιών, η ενεργοποίηση του τριδύμου αγγειακού συστήματος πυροδοτεί την απελευθέρωση χημικών ουσιών που προκαλούν διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων στον εγκέφαλο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή και τον σφύζοντα, παλλόμενο πόνο ενός πονοκεφάλου ημικρανίας.

Η εφαρμογή κρύας κομπρέσας στο κεφάλι ή στους ώμους σας, μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τον πόνο της ημικρανίας, ενθαρρύνοντας τα αιμοφόρα αγγεία να στενέψουν, μειώνοντας τη φλεγμονή και επιβραδύνοντας τα σήματα πόνου που ταξιδεύουν κατά μήκος των νεύρων σας.

Οι κρύες κομπρέσες δεν πρέπει να εφαρμόζονται για περισσότερο από 15 λεπτά τη φορά. Εάν χρησιμοποιείτε παγοκύστη, η τοποθέτησή της σε μια πετσέτα θα προστατεύσει το δέρμα σας από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Για μερικούς ανθρώπους, η μυϊκή ένταση μπορεί να αυξήσει τον πόνο της ημικρανίας. Σε αυτή την περίπτωση, η εφαρμογή μιας ζεστής κομπρέσας στους ώμους σας μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε και να ηρεμήσετε τους μύες σας και να ανακουφίσετε λίγο από τον πόνο μιας κρίσης ημικρανίας.

Δραστηριότητες ανακούφισης από το άγχος

Οι πυροδοτητές ημικρανίας είναι καταστάσεις που αυξάνουν την πιθανότητα να εμφανίσετε ημικρανία. Το άγχος είναι ο πιο κοινός παράγοντας που προκαλεί την ημικρανία και η διαχείριση του στρες μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τη συχνότητα των έντονων πονοκεφάλων και μπορεί επίσης να μειώσει τη σοβαρότητα του πόνου σας εάν έχετε μια κρίση ημικρανίας.

Οι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να μειώσετε το άγχος κατά τη διάρκεια μιας ημικρανίας περιλαμβάνουν: ασκήσεις αναπνοής, διαλογισμός, να κάθεσαι σε ένα δροσερό, ήσυχο, σκοτεινό χώρο
ακούγοντας χαλαρωτική μουσική, κάτι που μπορεί να προσφέρει προοδευτική μυϊκή χαλάρωση, τεχνικές γείωσης, όπως η επίγνωση του σώματος ή οι θετικές επιβεβαιώσεις.

Μασάζ

Το μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής με τα δάχτυλά σας κατά τη διάρκεια μιας κρίσης ημικρανίας μπορεί να είναι καταπραϋντικό. Το μασάζ στους μυς του κεφαλιού ενισχύει την κυκλοφορία και μπορεί να βοηθήσει στην απελευθέρωση της έντασης, παράγοντες που συμβάλλουν στον πόνο ημικρανίας σε μερικούς ανθρώπους.

Πάρτε έναν υπνάκο αν είναι δυνατόν

Τα συμπτώματα της ημικρανίας μπορεί να σας κάνουν να λαχταράτε ύπνο. Η ευαισθησία στο φως και στον ήχο, καθώς και η πίεση στο κεφάλι σας, μπορεί φυσικά να σας κάνει να θέλετε να κλείσετε τα μάτια σας και να αφεθείτε σε ένα σκοτεινό, ήσυχο περιβάλλον.

Η σχέση ύπνου και ημικρανίας είναι πολύπλοκη. Ο πολύς ή πολύ λίγος ύπνος μπορεί να προκαλέσει ημικρανία και οι κρίσεις ημικρανίας μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά το πόσο καλά κοιμάστε. Η βελτίωση του ύπνου σας επίσης, μπορεί να μειώσει τη συχνότητα των κρίσεων ημικρανίας και τη σοβαρότητά τους.

Κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης πόνου βέβαια, ο ύπνος μπορεί να προσφέρει ανακούφιση. Ο ύπνος είναι επανορθωτικός. Είναι η στιγμή που το σώμα σας μπαίνει σε λειτουργία συντήρησης, ρυθμίζοντας τη φλεγμονή, εξισορροπώντας τις γνωστικές λειτουργίες και εξαλείφοντας την κόπωση. Ο μεσημεριανός ύπνος σας βγάζει επίσης από την υπερφόρτωση των αισθήσεων και αποκλείει τα εξωτερικά ερεθίσματα που μπορεί να προκαλούν άγχος.

Μείνετε ενυδατωμένοι

Η αφυδάτωση, όταν το σώμα σας δεν έχει αρκετό νερό για να υποστηρίξει τη λειτουργία του, μπορεί να συμβάλει στα συμπτώματα της ημικρανίας βλάπτοντας την κυκλοφορία, επηρεάζοντας την ισορροπία υγρών στον εγκεφαλικό ιστό και δημιουργώντας ανισορροπία σε φλεγμονώδεις χημικές ουσίες και απόβλητα.

Το πόσιμο νερό ή ένα ρόφημα ηλεκτρολυτών μπορεί να σας βοηθήσει να επιστρέψετε στο σωστό δρόμο, αλλά μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να παρατηρήσετε τα αποτελέσματα, ανάλογα με το πόσο αφυδατωμένοι είστε. Εάν η αφυδάτωση είναι το έναυσμα για την ημικρανία, η ενυδάτωση θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων σας μέσα σε λίγες ώρες.

Μουλιάστε τα πόδια σας σε μια λεκάνη με ζεστό νερό

Μερικοί άνθρωποι αναφέρουν ανακούφιση από την ημικρανία από το μούλιασμα των ποδιών τους σε μια λεκάνη με ζεστό νερό. Στο TikTok ορκίζονται σε αυτή τη μέθοδο.

Αν και δεν υπάρχουν ειδικές ερευνητικές μελέτες που να υποστηρίζουν αυτή τη θεραπεία στο σπίτι, η θεωρία πίσω από αυτήν υποδηλώνει ότι η αυξημένη κυκλοφορία στα πόδια σας από τη ζέστη βοηθά στην απομάκρυνση του αίματος από το κεφάλι σας, ανακουφίζοντας την πίεση και τη φλεγμονή.

Δοκιμάστε οποιαδήποτε από τις παραπάνω μεθόδους για να δείτε τι ταιριάζει σε εσάς. Έχω παρατηρήσει πως με βοηθάει ο διαλογισμός, το μασάζ στο κεφάλι και φυσικά το σκοτάδι. Έχω δοκιμάσει και τις κομπρέσες, χωρίς αποτέλεσμα. Αυτό δε σημαίνει πως δεν είναι μια βοηθητική μέθοδος, καθώς ο μπαμπάς μου μόνο έτσι ηρεμεί. Η θεραπεία είναι προσωπική υπόθεση, γι’ αυτό δοκιμάστε τα όλα και πείτε αντίο στον πόνο που πάει πίσω τη ζωή σας.

Με πληροφορίες από Helthline.




[mc4wp_form id="278"]