Είτε το παραδεχόμαστε είτε όχι, είτε μας αρέσει είτε όχι, όλοι ξυπνάμε το πρωί και θέλουμε να δείχνουμε καλύτεροι. Ακόμα και οι φίλοι μας που ισχυρίζονται ότι είναι υπεράνω των «τάσεων» και της «pop κουλτούρας», ακόμα και αυτοί τρέφουν κάποια μυστική επιθυμία που συνδέεται με μια βασική αλήθεια: οι περισσότεροι από εμάς απολαμβάνουν να ντύνονται και υπάρχει μια μέθοδος και μια σκέψη πίσω από αυτό που βλέπουμε. Δε σημαίνει το ίδιο πράγμα για όλους μας, αλλά σημαίνει κάτι, και τις περισσότερες φορές σημαίνει αυτοπεποίθηση, και η ιδέα ότι φοράμε τα ρούχα μας, και δε μας φοράνε. Αυτή είναι η δύναμη του στυλ: να δείχνουμε την προσωπικότητά μας.

Ψάχνοντας να βρω τους καλύτερους τρόπους για να φορέσεις το λευκό tank top σου, έπεσα πάνω σε μια λίστα της Joan Didion, από το βιβλίο της «The White Album», μια συλλογή αυτοβιογραφικών δοκιμίων, βιβλίο που την εγκατέστησε για πάντα στον κόσμο των γραμμάτων.

Η Joan Didion (γεννημένη στις 5 Δεκεμβρίου του 1934, στο Σακραμέντο της Καλιφόρνια, Η.Π.Α. – πέθανε στις 23 Δεκεμβρίου του 2021, στη Νέα Υόρκη) ήταν Αμερικανίδα μυθιστοριογράφος και δοκιμιογράφος γνωστή για το διαυγές πεζογραφικό της στυλ και τις ξεκάθαρες απεικονίσεις κοινωνικής αναταραχής και ψυχολογικού κατακερματισμού, μιας κι έζησε τα χρόνια της αιχμής στις Η.Π.Α. Στην πλατφόρμα του Netflix, μπορείτε να δείτε ένα πολύ ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ για τις εμπειρίες της, με τίτλο Joan Didion: The Center Will Not Hold και σε σκηνοθεσία του ανιψιού της.

Για την Joan Didion, ένα style icon (τόσο λογοτεχνικά όσο και ενδυματολογικά, αν και ποτέ δεν ήταν αυτός ο στόχος της), η λίστα αυτή με ρούχα, αξεσουάρ και cosmetics, αποτέλεσε μια πανοπλία, έναν τρόπο να υπάρχει στη δουλειά και τα ταξίδια της, έναν τρόπο να υπάρχουν με στυλ και όσες διάβασαν το δοκίμιο. Η Didion οδηγούσε μια Corvette Stingray, έκρυβε τη λεπτή δομή των οστών της πίσω από υπερμεγέθη γυαλιά ηλίου και τα πρώτα παιδικά της όνειρα ήταν να τυλιχτεί σε γούνες. Ήταν μια γυναίκα που κάποτε διετέλεσε συντάκτρια της Vogue, για χάρη ενός άνδρα. Και αυτή ήταν η λίστα που για χρόνια κρατούσε κολλημένη μέσα στην πόρτα της ντουλάπας της, όταν έπρεπε να φύγει από την πόλη αμέσως. Έτσι, στο πνεύμα των καλοκαιρινών διακοπών και της πρακτικότητας, δηλαδή πακετάρω μόνο όσα χρειάζομαι, διαβάζουμε ξανά Joan Didion και ακολουθούμε τις συμβουλές που δίνει από το 1979.

Να πακετάρω τι θα φοράω:
2 φούστες
2 tank top ή κορμάκια
1 πουλόβερ μάλλινο
2 ζευγάρια παπούτσια
κάλτσες
σουτιέν
νυχτικό, ρόμπα, παντόφλες
τσιγάρα
bourbon
νεσεσέρ με: σαμπουάν,
οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα, σαπούνι βάσης, ξυραφάκι,
αποσμητικό
ασπιρίνες
συνταγογραφούμενα χάπια
ταμπόν
κρέμα προσώπου
πούδρα
baby oil

Να έχω μαζί μου:
εσάρπα από μοχέρ
γραφομηχανή
2 μπλοκ με γραμμές και στυλό
αρχεία
κλειδί σπιτιού

«Αυτή είναι μια λίστα που ήταν κολλημένη μέσα στην πόρτα της ντουλάπας μου στο Holywood, εκείνα τα χρόνια που έκανα ρεπορτάζ λίγο πολύ σταθερά. Η λίστα μου έδωσε τη δυνατότητα να πακετάρω, χωρίς να το σκεφτώ, για οτιδήποτε ήταν πιθανό να κάνω. Παρατηρήστε τη σκόπιμη ανωνυμία του ντυσίματος: με φούστα, κορμάκι και κάλτσες, θα μπορούσα να περάσω και από τις δύο πλευρές της κουλτούρας. Παρατηρήστε την εσάρπα από μοχέρ για πτήσεις μακρινές και χωρίς κουβέρτες και για το δωμάτιο του μοτέλ στο οποίο δεν μπορούσε να απενεργοποιηθεί ο κλιματισμός. Παρατηρήστε το bourbon, για το ίδιο δωμάτιο μοτέλ. Προσέξτε τη γραφομηχανή για το αεροδρόμιο, ερχόμενη σπίτι: η ιδέα ήταν να μπείτε στο αυτοκίνητο Hertz, να κάνετε check in, να βρείτε ένα άδειο παγκάκι και να αρχίσετε να πληκτρολογείτε τις σημειώσεις της ημέρας.»

—Joan Didion, «The White Album»

Με πληροφορίες από τη Vogue.

[mc4wp_form id="278"]