Μια πρώην παραγωγός του Χόλιγουντ που έγινε κτηνοτρόφος, σώζει μάστανγκ (ένα είδος άγριου αλόγου) και άγρια ​​γαϊδούρια από το να πωληθούν σε δημοπρασίες σε δυνητικά καταχρηστικά περιβάλλοντα ή σφαγεία.

Η Clare Staples όταν αντιλήφθηκε για πρώτη φορά ότι τα άγρια ​​μάστανγκ της Δύσης συγκεντρώνονται από το Γραφείο Διαχείρισης Γης και πωλούνται σε δημοπρασίες, συνειδητοποίησε ότι αυτό σήμαινε ότι οι οικογένειες αλόγων χωρίζονταν παρά τη θέλησή τους.

Έχοντας ήδη περάσει τα 50 και αναζητώντας μια αποστολή με σκοπό στη ζωή της, ίδρυσε το Skydog Ranch and Sanctuary με σκοπό να παράσχει 9.000 στρέμματα βοσκής όπου τα μάστανγκ και τα άγρια ​​γαϊδούρια, που ονομάζονται burros, μπορούν να περιφέρονται σε ένα περιβάλλον οικογενειακής γαλήνης για τις υπόλοιπες μέρες τους.

Σε συνεντεύξεις στα μέσα ενημέρωσης, η Staples έχει παρομοιάσει το έργο με αυτό του ντετέκτιβ. Άλογα σε 10 δυτικές πολιτείες συγκεντρώνονται στην ετήσια «συγκέντρωση» — μια τεράστια επιχείρηση σύλληψης άγριων αλόγων και burros για να μειώσουν τον αριθμό τους. Συχνά αυτό σημαίνει ότι μια φοράδα και το πουλάρι της που ζουν στην Αριζόνα μπορεί να χωριστούν, με το πουλάρι να πωλείται στο Όρεγκον και τη φοράδα να πωλείται στη Νεβάδα, ή κάτι παρόμοιο.

Η Staples χρησιμοποιεί ένα δίκτυο φωτογράφων για να παρακολουθεί μέλη οικογενειών, ακόμη και κοπάδια, και χρησιμοποιεί τα χρήματα που βγάζουν από τις μη κερδοσκοπικές τους δραστηριότητες για να τα αγοράσει σε δημοπρασίες, μέχρι στο τέλος να επανενωθούν στο ράντσο της.

«Είναι σαν να είσαι ντετέκτιβ άγριων αλόγων. Βασιζόμαστε στους φωτογράφους που βγαίνουν στην άγρια ​​φύση», δήλωσε η Staples. «Υπάρχουν ορισμένα κοπάδια, ειδικά στο Όρεγκον, όπου οι άνθρωποι δίνουν ονόματα σε άλογα και γίνονται πολύ γνωστά στο Facebook».

Η συγκέντρωση συνεχίζεται εδώ και δεκαετίες και εμπνέει διαμάχες σε κάθε πολιτεία όπου λαμβάνει χώρα. Οι υποστηρικτές της συγκέντρωσης λένε ότι τα άγρια ​​μάστανγκ και τα burros είναι μη ιθαγενή, είδη δηλαδή που έχουν εισβάλει στη γη και που αλλάζουν αρνητικά το τοπίο για τα αυτόχθονα είδη. Οι αντίπαλοι υποστηρίζουν ότι η προέλευση της συγκέντρωσης αυτών των ζώων προέρχεται από κτηνοτροφικά συμφέροντα και τα κοπάδια βοοειδών – τα οποία ξεπερνούν κατά πολύ τους πληθυσμούς των άγριων μάστανγκ και burros – ανταγωνίζονται αυτά τα ζώα για τη βοσκή.

Είναι αλήθεια ότι οι πρόγονοι των αλόγων εξαφανίστηκαν στη βορειοαμερικανική ήπειρο πριν από δεκάδες χιλιάδες χρόνια και ότι τα σημερινά οικοσυστήματα δεν εξελίχθηκαν ποτέ με την παρουσία τους. Είναι επίσης αλήθεια ότι σε πολλές πολιτείες δεν υπάρχουν αρπακτικά για να διατηρήσουν τον αριθμό τους υπό έλεγχο, και έτσι η συγκέντρωση προσομοιώνει το ποσοστό θήρευσης ενός οικοσυστήματος όπου τα αρπακτικά θα τα κυνηγούσαν.

Ωστόσο, είναι επίσης αλήθεια ότι η παρουσία εκτρεφόμενων βοοειδών στην ίδια γη όπου ζουν τα μάστανγκ και τα burros, είναι μεγαλύτερη και πιο ενοχλητική από αυτή των ιπποειδών.

Η δράση της Staples

Παίρνοντας την κατάσταση στα χέρια της αντί να στηρίζεται στην κυβέρνηση, η Staples δημιούργησε ένα μικρό κομμάτι της Δύσης όπως θα ήθελε να τη δει – με διάσπαρτα κοπάδια από αυτά τα χαρισματικά θηρία που μπορούν να ζήσουν ειρηνικά.

Μέχρι στιγμής, η Staples έχει καλωσορίσει περίπου 260 μάστανγκ και 60 burros στην ιδιοκτησία της, πολλά από τα οποία χρειάστηκαν μήνες εργασίας από ντετέκτιβ και φωτογράφους για να εντοπιστούν.

«Αν ψάχνετε για ένα άλογο με ένα μικροσκοπικό λευκό κομμάτι πάνω από το αριστερό του μάτι, η Clare θα κάνει ό,τι μπορεί για να βρει αυτό το άλογο χρησιμοποιώντας φωτογραφική τεκμηρίωση», είπε ο Scott Wilson, ένας φωτογράφος του οποίου η δουλειά επιτρέπει στη Staples να εντοπίσει μέλη αλόγων από κοπάδια που χωρίστηκαν κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης. Αν και αντιτίθεται σθεναρά στη συγκέντρωση, μερικές φορές βασίζεται στους υπαλλήλους του Γραφείου Διαχείρισης Γης για να την κατευθύνουν προς την κατεύθυνση των ζευγαρωμένων αλόγων.

«Τα άγρια ​​άλογα έχουν τόσο βαθείς δεσμούς», είπε η Staples στην Washington Post. «Ποιοι είμαστε εμείς ως άνθρωποι που πιστεύουμε ότι είμαστε το μόνο είδος που νοιάζεται για την οικογένειά του;»

Άνθρωποι του Holywood, στηρίζουν σθεναρά τη δράση της οργάνωσης της Staples. Μάθετε περισσότερα για το έργο τους κι υιοθετείστε ακόμα κι ένα άγριο άλογο, εδώ.

[mc4wp_form id="278"]