Τα παλιά βιβλία μυρίζουν πιο ωραία. Τα παλιά βιβλία έχουν ανείπωτες ιστορίες να σου πουν, με στοιχεία μόνο μια ημερομηνία στο πρώτο φύλλο, ή ένα όνομα οικείο, ή έναν παράξενο ξεχασμένο σελιδοδείκτη κάπου στη σελίδα με το νούμερο 52. Να ολοκλήρωσε άραγε την ανάγνωσή του ο προκάτοχός του; Τα παλιά βιβλία είναι πιο βαριά, γιατί ανήκουν σε εκδοτικούς που έχουν κλείσει, σε μεταφραστές που έκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν, σε συγγραφείς αξέχαστους.

Στα παλιά βιβλία βρίσκεις σημειώσεις, φωτογραφίες ασπρόμαυρες – με ευχές από πίσω, εισιτήρια αγορασμένα με δραχμές και κυρίως όχι αθηναϊκά, εικόνες θρησκευτικές με το πρόγραμμα της εκκλησίας του χωριού. Στα παλιά βιβλία η φθορά είναι προτέρημα, για πρώτη φορά στην ιστορία των προτερημάτων.

Η αγαπημένη μου βόλτα έχει για όνομα την Ιπποκράτους. Στα παλαιοβιβλιοπωλεία της, έχω συμπληρώσει τη συλλογή του Μάρκες, έχω βρει μια Λιλή Ζωγράφου με αφιέρωση από την ίδια τη Λιλή Ζωγράφου σε κάποια Κατερίνα πολυαγαπημένη, έχω ανοίξει έναν Αλεξάκη για να βρω ακόμα ένα σκίτσο του που για μάτια έχει πουλιά, έχω αγοράσει ποιητή Μαροκινό που μιλάει για πουλιά, έχω χάσει την αίσθηση του χρόνου.

Συνεχίζοντας το κυνήγι του θησαυρού, έχω φτάσει στο Γκάζι, φορώντας μάσκα που αυτή τη μέρα του χρόνου απαγορεύεται να κατέβει, κουβαλώντας σακούλες σούπερ μάρκετ, γιατί για 20 βιβλία, θα έδινα τα πιο σημαντικά 20 ευρώ που έχω βγάλει ποτέ από το πορτοφόλι μου. Θα βρω έναν Galeano πολύ καινούργιο, στη μητρική του γλώσσα, μια συλλογή του T.S. Eliot μια σταλιά, μια χρωματιστή Maya Angelou που για πάντα θα ανατέλλει, έναν Γιάννη Ρίτσο θεατρικά γραμμένο στην Πράγα, τον Σεπτέμβρη του 1962. Θα αποφασίσω ότι θα πηγαίνω και θα ξαναπηγαίνω.

Το παλαιοβιβλιοπωλείο των αστέγων, που βρήκε στέγη το 2019 στην Πειραιώς, έχει μετακομίσει και στεγάζεται πια στο Παγκράτι. Είναι ανοιχτό Δευτέρα έως Σάββατο και τις ίδιες μέρες δέχεται και δωρεές βιβλίων. Στα κοινωνικά τους δίκτυα, μας ενημερώνουν και για παρουσιάσεις σε συνεργασία με συγγραφείς, αλλά και επισκέψεις που δέχονται κατά καιρούς από σχολεία.

Το γνωστό αυτό εγχείρημα και ευτυχώς υποστηριζόμενο από ένα μεγάλο μέρος πολιτών, συνεχίζει να παρέχει βοήθεια σε ανθρώπους χωρίς στέγη και εργασία. Γιατί, αυτό είναι το νόημα. Μιλάμε για μια φοβερά δίκαιη ανταλλαγή. Παίρνετε βοήθεια και δίνετε βοήθεια πίσω.

Παλαιοβιβλιοπωλείο των αστέγων, Αστυδάμαντος 11, Πλατεία Μεσολογγίου, 116 34 Παγκράτι

[mc4wp_form id="278"]