Εάν ο σύντροφός σας ροχαλίζει, βιώνει αϋπνίες ή έχει διαφορετικό βιολογικό ρολόι, ο ύπνος χωριστά μπορεί να αποτελεί μια λύση.

Νέα έρευνα από την Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου αποκαλύπτει ότι περισσότερο από το ένα τρίτο των Αμερικανών επιλέγουν να «χωρίσουν» με τους συντρόφους τους στον ύπνο, αντανακλώντας μια αυξανόμενη τάση μεταξύ των ζευγαριών, συμπεριλαμβανομένων και διασημοτήτων όπως η Cameron Diaz και η Carson Daly, που δίνουν προτεραιότητα στην ποιότητα του ύπνου.

«Μας έχει παρασύρει η ιδέα ότι πρέπει να κοιμόμαστε μαζί όταν είμαστε σε σχέση», λέει ο Neil Stanley, συν-συγγραφέας του A Sleep Divorce: How to Sleep Apart, Not Fall Apart.

Το διαζύγιο ύπνου περιλαμβάνει ζευγάρια που κοιμούνται σε ξεχωριστά κρεβάτια ή κρεβατοκάμαρες για να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου. Αυτή η πρακτική βοηθά στην αποφυγή κοινών διαταραχών ύπνου όπως το ροχαλητό, η αϋπνία, τα διαφορετικά προγράμματα ύπνου και η ανησυχία, που μπορεί να οδηγήσουν σε κόπωση και ένταση στη σχέση.

Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε για την τάση και τα πιθανά οφέλη της για την υγεία σας.

Η πτώση και η άνοδος των ξεχωριστών κρεβατιών

Στην αρχαία Ρώμη, η έννοια του συζυγικού κρεβατιού, γνωστή ως «lectus geniusis», ήταν τόσο πρακτική όσο και συμβολική. Τα ρωμαϊκά ζευγάρια χρησιμοποιούσαν συχνά ένα κρεβάτι για οικείες συνομιλίες και σωματική οικειότητα, καθιστώντας το έναν ιδιωτικό χώρο μέσα στο σπίτι. Δεν ήταν ασυνήθιστο για αυτούς να αποσυρθούν σε χωριστά κρεβάτια όταν έφτανε η ώρα του ύπνου.

Ωστόσο, κατά τη μεσαιωνική περίοδο, η έννοια του συζυγικού κρεβατιού ήταν λιγότερο διακριτή λόγω της κοινόχρηστης φύσης των χώρων διαβίωσης. Περισσότερες φτωχές οικογένειες μοιράζονταν συχνά ένα κρεβάτι ή έναν χώρο ύπνου κοντά σε μια πηγή θερμότητας, ενώ οι πιο εύπορες οικογένειες μπορούσαν να διεκδικήσουν μεμονωμένα δωμάτια αφού ζούσαν σε μεγαλύτερα σπίτια.

Στην Αναγέννηση είδαμε την εμφάνιση περισσότερων ιδιωτικών χώρων ύπνου για ζευγάρια. Ωστόσο, τα ξεχωριστά υπνοδωμάτια για τους συζύγους και τις συζύγους, ειδικά μεταξύ των βασιλιάδων και των ευγενών, δεν ήταν ασυνήθιστα, όπως απεικονίζεται στην τηλεοπτική σειρά The Crown και Bridgerton.

Έγινε μόδα για τα ζευγάρια να κοιμούνται μαζί, στη βικτωριανή εποχή. Αλλά στα τέλη του 19ου αιώνα, οι ειδικοί της ιατρικής ζήτησαν για άλλη μια φορά χωρισμό. Στο βιβλίο της, A Cultural History of Twin Beds, η Hilary Hinds λέει ότι οι ιατροί της εποχής θεωρούσαν τα ξεχωριστά κρεβάτια την πιο υγιεινή επιλογή. Εξέχουσες προσωπικότητες όπως ο γιατρός της Νέας Υόρκης William Witty Hall και ο εναλλακτικός επαγγελματίας υγείας Edwin Bowers τόνισαν τα οφέλη για την υγεία των μονών κρεβατιών, με τον Hall να υποστηρίζει «ένα μονό κρεβάτι σε ένα μεγάλο, καθαρό, φωτεινό δωμάτιο» και τον Bowers να υποστηρίζει ότι «τα ξεχωριστά κρεβάτια για κάθε ύπνο είναι τόσο απαραίτητα όσο ξεχωριστά πιάτα για κάθε έναν που τρώει».

Μέχρι τη δεκαετία του 1920, τα δύο μονά κρεβάτια έγιναν σύμβολο πλούτου και μόδας. Ωστόσο, η δεκαετία του 1950 είδε μια στροφή πίσω στα διπλά κρεβάτια, καθώς η εποχή μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο εδραίωσε την έννοια του κύριου υπνοδωματίου, θεωρώντας τα ξεχωριστά κρεβάτια ως ένδειξη αποτυχημένου γάμου. Σήμερα, καθώς η συνειδητοποίηση του ρόλου του ύπνου στη γενική υγεία αυξάνεται, η τάση των χωριστών ρυθμίσεων ύπνου επιστρέφει.

Συμβουλές για την πλοήγηση σε ένα «διαζύγιο ύπνου»

Μερικά ζευγάρια διαπιστώνουν ότι το να μοιράζονται ένα κρεβάτι ενισχύει τη συναισθηματική τους σύνδεση και την οικειότητά τους. Σε άλλα ζευγάρια, όχι και τόσο.

Ο ψυχολόγος ύπνου Dan Ford, ο κλινικός διευθυντής της Better Sleep Clinic στη Νέα Ζηλανδία, λέει ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους τα ζευγάρια μπορεί να αισθάνονται πιο άνετα να κοιμούνται μόνα τους. Ο σύντροφός σας θα μπορούσε να ροχαλίζει ή να υποφέρει, όπως ένας στους 10 ανθρώπους, από χρόνια αϋπνία. «Μερικά ζευγάρια έχουν πολύ διαφορετικά ρολόγια σώματος, κάτι που οδηγεί σε διαφορετικές προτιμήσεις για τον χρόνο ύπνου, έτσι βρίσκουν ευκολότερο να κοιμούνται σε ξεχωριστά κρεβάτια παρά να ενοχλούν το ένα το άλλο», λέει ο Ford.

Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν διαπίστωσε ότι η κοινή χρήση ενός κρεβατιού μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ποιότητα του ύπνου, δυνητικά επιβαρύνοντας τις σχέσεις. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Berkeley, ανακάλυψαν ότι μετά από έναν κακό ύπνο, τα ζευγάρια θα βιώσουν περισσότερους καβγάδες.

Η Tami Shadduck, δασκάλα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, είχε πολλές άγρυπνες νύχτες λόγω της υπνικής άπνοιας του συζύγου της. Μετακόμισε σε άλλο δωμάτιο κατά τη διάρκεια της πανδημίας όταν είχε στρεπτόκοκκο και δεν επέστρεψε ποτέ πίσω. «Ο ύπνος είναι ύπνος και η οικειότητα δεν χτίζεται όταν κοιμάσαι», λέει. «Η οικειότητα δημιουργείται σε ένα εκατομμύριο μικρές στιγμές ενώ είσαι ξύπνιος».

Ο Stanley λέει ότι το κλειδί για να πετύχεις το διαζύγιο ύπνου είναι ότι δεν πρέπει να αποκαλείς το δεύτερο δωμάτιο «το ελεύθερο δωμάτιο». «Θα έπρεπε να είναι το δωμάτιό σου και να το διακοσμήσεις όπως θα ήθελες», λέει.

Ενώ ένα διαζύγιο ύπνου μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου και να μειώσει τις διαταραχές, για ορισμένα ζευγάρια, μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα συναισθηματικής αποσύνδεσης και να μειώσει την αυθόρμητη οικειότητα.

Ωστόσο, για άλλους, τα ξεχωριστά δωμάτια μπορούν να τονώσουν μια σχέση. Όταν η συγγραφέας Marcella Hill μετακόμισε στο δικό της δωμάτιο πριν από ένα χρόνο, είπε στο TikTok: «Είναι αρκετά σέξι να μπορείς να προσκαλεί ο ένας τον άλλον».

Ο Stanley λέει ότι το να κοιμάσαι χωριστά δεν έχει καμία σχέση με τη δυναμική της σχέσης σου. «Είναι απολύτως φυσιολογικό να το κάνεις», λέει. «Το διαζύγιο από τον ύπνο δεν είναι τιμωρία, είναι να κάνουμε το καλύτερο ο ένας για τον άλλον».

Με πληροφορίες από το National Geographic.

[mc4wp_form id="278"]