Τα προϊόντα καθαρισμού του σπιτιού όχι μόνο έρχονται σε πλαστική συσκευασία, αλλά τα περισσότερα από αυτά είναι επίσης φορτωμένα με επιβλαβή συστατικά. Μπορούμε αντί γι’ αυτά να χρησιμοποιούμε κάποια vegan συστατικά που μπορούν να αγοραστούν χύμα και μπορούν να αφήσουν το σπίτι σας να λάμπει όταν χρησιμοποιούνται μαζί ή μεμονωμένα. Το καλύτερο με αυτά είναι ότι είναι πολλαπλών χρήσεων και επομένως μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διαφορετικές επιφάνειες και καταστάσεις. Αυτός ο φιλικός προς το περιβάλλον τρόπος καθαρισμού του σπιτιού σας θα σας βοηθήσει να μειώσετε τα πλαστικά και να ζήσετε σεβόμενοι το περιβάλλον!

Μαγειρική σόδα

Η μαγειρική σόδα δεν είναι χρήσιμη μόνο για το μαγείρεμα, είναι επίσης ένα συστατικό για να καθαρίσουμε οτιδήποτε. Είναι εξαιρετικό για αυτήν την εργασία, επειδή διαλύει τη βρωμιά και το λίπος, και επίσης απορροφά τις οσμές. Μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε για να καθαρίσετε το πλυντήριο πιάτων σας, το μπάνιο, για να αφαιρέσετε σκούρες κηλίδες στα παπούτσια σας, για να καθαρίσετε σφουγγάρια, για να καθαρίσετε κίτρινους λεκέδες στα ρούχα σας και μπορείτε να τη βάλετε στο πλυντήριο, μεταξύ πολλών άλλων χρήσεων.

Λόγω της ικανότητας της μαγειρικής σόδας να απορροφά τις οσμές, μπορείτε να το πασπαλίζετε στον κάδο απορριμμάτων σας, ώστε η μυρωδιά του να μην επεκταθεί στο σπίτι σας. Ένα άλλο tip χρήσης αυτού του συστατικού, είναι να το χρησιμοποιείτε στα παπούτσια σας για να απορροφά την άσχημη μυρωδιά.

Επιπλέον, η μαγειρική σόδα σε συνδυασμό με λευκό ξύδι είναι ένα δυνατό δίδυμο! Αυτά τα δύο πρακτικά συστατικά μαζί θα σας βοηθήσουν να αφαιρέσετε λεκέδες από μπανιέρες, τουαλέτες, πάγκους και νεροχύτες.

Λευκό ξύδι

Όπως προαναφέραμε, το ξύδι είναι ένα άλλο συστατικό που κάνει θαύματα όταν χρησιμοποιείται για καθαρισμό. Η μαγειρική σόδα είναι ο συνεργάτης του στο έγκλημα, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και μόνο του. Μπορείτε να το βάλετε στο πλυντήριο για να το χρησιμοποιήσετε ως μαλακτικό, για παράδειγμα. Επίσης, χρησιμοποιήστε το στην εστία, το ψυγείο, τα πλαστικά και τα ρούχα. Ωστόσο, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε ξύλο, μάρμαρο, γρανίτη, για σιδέρωμα ρούχων ή για καθαρισμό μαχαιριών.

Ένα άλλο πράγμα για το οποίο είναι χρήσιμη η μαγειρική σόδα και το λευκό ξύδι, είναι το καθάρισμα των βουλωμένων σωλήνων. Απλώς ρίχνετε μισό φλιτζάνι μαγειρική σόδα στην αποχέτευση και, στη συνέχεια, ρίχνετε 1 φλιτζάνι ξύδι, κλείνετε την αποστράγγιση, αφήνετε να καθίσει για λίγα λεπτά και τέλος ξεπλένετε με ζεστό νερό. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν μαζί για να αφαιρέσουν κίτρινους λεκέδες στα ρούχα κάτω από τις μασχάλες.

Περισσότερες χρήσεις του ξυδιού, διαβάζετε εδώ.

Λεμόνι

Το λεμόνι συμπληρώνει τέλεια τη μαγειρική σόδα και το λευκό ξύδι και τι πιο φυσικό από έναν καρπό; Μπορείτε να το προσθέσετε στο μείγμα καθαρισμού σας με το ξύδι και τη μαγειρική σόδα, καθώς είναι φυσικά αντισηπτικό. Ο πιο δημοφιλής τρόπος χρήσης του είναι να καθαρίσετε τον φούρνο μικροκυμάτων σας. Για αυτό, θα πρέπει να τοποθετήσετε το χυμό λεμονιού σε ένα μπολ με νερό, να το ζεστάνετε για περίπου 3 λεπτά, να το αφήσετε να καθίσει για λίγο και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσετε ένα πανί για να αφαιρέσετε τη βρωμιά από το εσωτερικό του φούρνου μικροκυμάτων.

Ακριβώς όπως η μαγειρική σόδα, το λεμόνι μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να αφαιρέσει τις οσμές. Αφήστε ένα λεμόνι σε ένα μπολ κομμένο στη μέση μέσα στο ψυγείο σας για να απορροφήσει τις άσχημες μυρωδιές. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε λεμόνι για να σκουπίσετε τους πάγκους.

Λάδι τσαγιού
Το λάδι δέντρου τσαγιού μπήκε σε αυτή τη λίστα επειδή έχει αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες, γι’ αυτό μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε στο μείγμα καθαρισμού πολλαπλών χρήσεων: νερό, λευκό ξύδι, μαγειρική σόδα και μερικές σταγόνες έλαιο τεϊόδεντρου (ή λεμόνι).

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το παρασκεύασμα για να καθαρίσετε το μπάνιο και να βοηθήσετε στην καταπολέμηση των βακτηρίων ή για να τρίψετε τον νεροχύτη της κουζίνας σας (σε συνδυασμό με μαγειρική σόδα). Ωστόσο, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί όταν το χρησιμοποιείτε. Για παράδειγμα, το λάδι δέντρου τσαγιού είναι δηλητηριώδες για τις γάτες (και πιθανώς για οποιοδήποτε κατοικίδιο), επομένως χρησιμοποιήστε το μόνο διαλυμένο σε νερό και σε συγκεκριμένα σημεία που ξέρετε ότι η γάτα σας δεν αγγίζει. Δεν πρέπει να το καταπιείτε ούτε να το αφήσετε να αγγίξει απευθείας το δέρμα σας, κάτι που πρέπει να προσέχετε με όλα τα αιθέρια έλαια, εκτός και αν το ανακατέψετε σε λάδι φορέα.

Αυτά είναι τα τέσσερα μαγικά συστατικά για να κάνετε το σπίτι σας καθαρό και λαμπερό. Με αυτόν τον τρόπο μειώνετε και το πλαστικό που εισέρχεται στο σπίτι σας. Άλλωστε, θυμηθείτε, είναι πάντα καλύτερο να μειώνουμε παρά να ανακυκλώνουμε, καθώς η ανακύκλωση απαιτεί πολλούς πόρους και ενέργεια και δεν έχει αυτή τη μοίρα ό,τι πετάμε στον κάδο ανακύκλωσης (μόνο ένα μικρό ποσοστό από αυτά που χωρίζουμε ανακυκλώνεται).

Με πληροφορίες από το διαδίκτυο.

[mc4wp_form id="278"]