Επειδή, παρότι έβδομη σε πληθυσμό στην Ισπανία, η Μούρθια δεν είναι γνωστή στη χώρα μας, θα το πω αλλιώς. Αν η Μαδρίτη ή η Βαρκελώνη είναι η Πάρος και η Νάξος της Ισπανίας, η Μούρθια είναι η Δονούσα. Αν είσαι τύπος που θα επέλεγες τη Δονούσα, τότε η Μούρθια αξίζει να μπει στο bucket list των ταξιδιών σου.

Τα λόγια του Καφάβη για την αξία του ταξιδιού βρίσκουν διαφορετική ανάγνωση, όταν μιλάμε για τη Μούρθια (Murcia). Κι ομολογουμένως η δυσκολία στην πρόσβαση από τη χώρα μας μπορεί να είναι το μόνο μειονέκτημα αυτού του ταξιδιού. Αν όμως θέλεις να ζήσεις λίγες μέρες σε μια παραδοσιακή ισπανική πόλη, με αυθεντικές εμπειρίες και γεύσεις, τότε η μικρή ταλαιπωρία της διαδρομής αξίζει τον κόπο.

Γιατί Μούρθια;

Η πόλη αυτή στο νότο της Ισπανίας είναι η πρωτεύουσα της περιφέρειας της Μούρθια και μετρά περίπου 450.000 κατοίκους. Η Μούρθια είναι ηλιόλουστη, έχει ήπιο, μεσογειακό κλίμα τρεις εποχές του χρόνου, από το φθινόπωρο μέχρι και την άνοιξη. Το καλοκαίρι οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν κι αν βρεθείς εκεί τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο, θα καταλάβεις γιατί ευδοκιμούν τόσοι φοίνικες τριγύρω και γιατί οι κάτοικοι κλείνουν τα μαγαζιά τους το μεσημέρι για την απαραίτητη σιέστα.

Για όσους αγαπούν την Ισπανία, αλλά έχουν κουραστεί από τον εντατικό τουρισμό του βορρά, η Μούρθια θα κλέψει την καρδιά τους: υπέροχο και παραδοσιακό ιστορικό κέντρο, ο απαραίτητος μεγαλεπίβολος Καθεδρικός, στενά δρομάκια με καλοδιατηρημένα κτίρια που ήδη μετράνε κάποιες εκατονταετίες ζωής, χαλαροί ρυθμοί, παραδοσιακές ισπανικές γεύσεις, χαμηλές τιμές.

Προσωπική πληροφορία, που ίσως σε ενδιαφέρει ίσως και όχι, αλλά αφού δεν μπορώ να σε ρωτήσω την παραθέτω: Λίγο πριν από την πανδημία σκεφτόμουν ότι δεν έχω πάει ποτέ στην Ιβηρική και πολύ θα ήθελα να τη γνωρίσω. Σήμερα, πέρα από ένα μεγάλο roadtrip στην Πορτογαλία το περσινό καλοκαίρι, έχω βρεθεί πέντε φορές στην Ισπανία, τρεις από αυτές στη Μούρθια.

Έτσι, θα μοιραστώ εδώ τις inside πληροφορίες για τον τόπο, όπως τις έχω ανακαλύψει μόνη μου και με τη βοήθεια των Μουρθιανών φίλων μου (πια!).

Τι να δεις, τι να κάνεις στη Μούρθια

Η βόλτα στην πόλη, χωρίς συγκεκριμένο προορισμό θα σε οδηγήσει σε όλα τα hot σημεία. Σε κάθε στροφή, θα ανακαλύπτεις μια μικρή πλατεία με υπαίθρια καφέ και εστιατόρια με tapas και μπύρες για να πάρεις μια ανάσα. Κάνε το όπως οι ντόπιοι, ξεκίνα από ένα ποτήρι μπύρα και ένα δυο τάπας και μετά συνέχισε σε άλλο μαγαζί.

Το Real Casinode Murcia είναι μία ιδιωτική λέσχη που στεγάζεται σε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον κτίριο, σίγουρα αξίζει να του αφιερώσεις τον χρόνο σου.

Αν σου αρέσει να επισκέπτεσαι ναούς, ο καθολικός της πόλης είναι εντυπωσιακός και αξίζει να ανέβεις τα σκαλοπάτια στον πύργο του καμπαναριού για να δεις το κέντρο της πόλης από ψηλά, αλλά και για να βολτάρεις στην πλατεία μπροστά του, την Plaza Cardenal Belluga.

Μια βόλτα πάνω κάτω στο ποτάμι είναι εκ των ων ουκ άνευ, ενώ αν σε εμπνέει μπορείς να κάνεις βαρκάδα μέσα στο ποτάμι.

Axe throwing στη Μούρθια

Κάτι ξεχωριστό που μπορείς να κάνεις στη Μούρθια είναι να αφιερώσεις ένα απόγευμα για να πετάξεις τσεκούρια. Το axe throwing είναι τα καινούρια βελάκια. Σε πολλές χώρες της Ευρώπης, μέχρι στιγμής στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία, τη Γερμανία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο έχουν ανοίξει franchise για πέταγμα τσεκουριών.

Το Hachazo είναι σημείο αναφοράς στη Μούρθια κι οπωσδήποτε θα το επισκεφθείς για να ζήσεις την εμπειρία (και την εκτόνωση!) του πετάγματος τσεκουριού. Tip: η manager της επιχείρησης είναι Ελληνίδα, η Εύη. Αναζήτησέ την για να σου κάνει το εισαγωγικό μάθημα στα ελληνικά και για να σου δώσει tips για το που να πας για tapas.

Τι να φας και τι να πιεις

Κάνε το όπως οι ντόπιοι: αφιέρωσε μια μέρα για να δοκιμάσεις τάπας και να πιεις μπύρες, ένα ποτό που στην Ισπανία πίνουν από το πρωί μέχρι το βράδυ, χωρίς κανέναν δισταγμό. Εάν θέλεις να δοκιμάσεις τοπική εμφιαλωμένη μπύρα, παράγγειλε μία Estrella de Levante ή διαφορετικά άρχισε να παραγγέλνεις cañas (caña είναι το μέγεθος του ποτηριού, αλλά έτσι ζητάνε οι ντόπιοι τη μπύρα τους).

Συνόδεψε τη μπύρα σου με το παραδοσιακό tapa της Μούρθια, τις marineras. Πρόκειται για κριτσίνια σε σχήμα U, με κάποιου είδους ρωσική σαλάτα και από πάνω παστό ψάρι, αντζούγια (marinera) ή γαύρο (marinero). Αν σου αρέσουν τα παστά ψαρικά, μπορείς να ζητήσεις matrimonio, που σημαίνει γάμος: tapas που παντρεύουν την αντζούγια με τον γαύρο πάνω σε ένα ψωμάκι.

Αν θέλεις να φας κάτι παραδοσιακό μουρθιανό, παράγγειλε arroz. Είναι σαν την paella, απλά η paella κατάγεται από την περιοχή της Valencia, ενώ το arroz είναι σπεσιαλιτέ της περιφέρειας της Μούρθια.

Τέλος, όπου κάτσεις να πιεις μία caña, παράγγειλε μαζί salchicha seca con almendras. Πρόκειται για αποξηραμένο λουκάνικο με αλμυρά τηγανητά αμύγδαλα που τρώγεται όλες τις ώρες, όπως ακριβώς πίνεται και η μπύρα.

Πώς θα πας στη Μούρθια

Οι επιλογές είναι αρκετές. Η πιο εύκολη διαδρομή είναι αεροπορικώς μέχρι τη Μαδρίτη και μετά με τρένο (το γρήγορο κάνει λιγότερες από 3 ώρες) ή με λεωφορείο.

Το αεροδρόμιο του Αλικάντε είναι το πιο κοντινό στη Μούρθια και εκεί θα φτάσεις με πτήση με μετεπιβίβαση από την Αθήνα και στη συνέχεια θα πάρεις το λεωφορείο (για μένα οι γραμμές της ALSA είναι οι πιο αξιόπιστες και τις προτείνω) μέχρι το κέντρο της Μούρθια.

Τέλος, κάποιους μήνες του χρόνου η Aegean έχει απευθείας σύνδεση με τη Valencia, η οποία απέχει περίπου τρεις ώρες με λεωφορείο από τη Μούρθια και είναι καλή ιδέα αν θέλεις να συνδυάσεις το ταξίδι στις δύο αυτές πόλεις.

Πού θα μείνεις

Οι τιμές στα ξενοδοχεία της Μούρθια είναι πολύ λογικές, οπότε έχεις πολλές επιλογές. Ιδανικά, προτίμησε κατάλυμα στην περιοχή ανάμεσα στο ποτάμι -φυσικά και έχει ποτάμι!- και το κέντρο της πόλης. Είναι το πιο όμορφο κομμάτι και θα νιώθεις πολύ άνετα να κυκλοφορείς όλες τις ώρες της ημέρας και της νύχτας.

[mc4wp_form id="278"]