Τα παπούτσια για τρέξιμο είναι ακριβά και τείνουν να γίνονται και ακριβότερα. Πόσο συχνά πρέπει πραγματικά να τα αντικαθιστώ; Υπάρχουν τρόποι για να τα προστατεύσω από τη μεγάλη χρήση και να επιμηκύνω τη διάρκεια ζωής τους;

Κάνοντας μια έρευνα αγοράς, συνειδητοποιούμε ότι τα περισσότερα επώνυμα παπούτσια τρεξίματος κοστίζουν πάνω από 100 ευρώ και τα σούπερ παπούτσια, με ειδικές σόλες, μπορούν να ξεπεράσουν τα 200. Μπορείτε σίγουρα να βρείτε με έκπτωση κάποιο ζευγάρι, ή να απευθυνθείτε σε λιγότερο γνωστές μάρκες, αλλά πολλοί δρομείς διαπιστώνουν ότι δεν αισθάνονται τόσο άνετοι, πιθανότατα επειδή χρησιμοποιούν λιγότερο ή χαμηλότερης ποιότητας αφρό αυτές οι εταιρείες.

Μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στο εργαστήριο και στον πραγματικό κόσμο, δείχνουν ότι τα παπούτσια για τρέξιμο χάνουν σημαντικά ποσά απορρόφησης κραδασμών μέσα σε 300 έως 500 μίλια, αν όχι νωρίτερα. Αυτό είναι περίπου τρεις έως πέντε μήνες εάν είστε σοβαρός δρομέας ή ίσως περίπου εννέα έως δώδεκα μήνες, εάν βγαίνετε εκεί έξω μερικές φορές την εβδομάδα, ή είστε ένας επίλεκτος μαραθωνοδρόμος και πιστοποιημένος προπονητής τρεξίματος. Αλλά δεν είναι σαφές πότε αυτή η βλάβη αρχίζει να προκαλεί προβλήματα στα πόδια σας.

Όλα εξαρτώνται από τον δρομέα. Οι δρομείς με μεγαλύτερη απόσταση σε μίλια, εκείνοι που προπονούνται σε σκληρότερες ή τραχιές επιφάνειες ή άτομα με ανομοιόμορφα μοτίβα βάδισης μπορεί να χρειαστεί να αντικαταστήσουν τα παπούτσια νωρίτερα και ακόμα και τα ειδικά παπούτσια τείνουν να χαλάνε πιο γρήγορα από τα παπούτσια εκείνων που γυμνάζονται σε κλασικά γυμναστήρια.

Εάν είστε συνηθισμένοι στο τρέξιμο, μπορεί να το αισθανθείτε όταν το παπούτσι σας πλησιάζει στη σύνταξη – ίσως η καμάρα ή οι κνήμες σας να πονούν ελαφρά ή τα γόνατα ή οι φτέρνες σας να σας ενοχλούν. Φυσικά, ορατά σημάδια ζημιάς, όπως ρωγμές ή φθαρμένο καουτσούκ, υποδεικνύουν επίσης ότι ήρθε η ώρα να κάνετε αντικατάσταση.

Μπορείτε να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής ενός παπουτσιού φορώντας το μόνο για τρέξιμο και όχι σε άλλες προπονήσεις ή για να πάτε στο σούπερ μάρκετ. Αν έχετε τα χρήματα, η εναλλαγή μεταξύ των ζευγαριών βοηθά επίσης, αφήνοντας τουλάχιστον 24 ώρες για να επιστρέψει ο αφρός στο σχήμα του.

Η εύρεση του σωστού sneaker μπορεί να σας φαίνεται βουνό και ακόμα μπορεί να μην έχετε τον χρόνο για να κάνετε τη σωστή έρευνα αγοράς, αλλά μην αγχώνεστε και πολύ. Δεν υπάρχει μόνο ένα τέλειο ζευγάρι και δεν είναι το ίδιο για όλους. Αναγνωρίστε ότι υπάρχει πιθανώς μια σειρά παπουτσιών που θα λειτουργήσουν για εσάς – και η αναζήτηση από μόνη της αποτελεί μέρος του ταξιδιού τρεξίματος. Κάντε την επένδυση ούτως ή άλλως, για να προστατέψετε τα πόδια σας.

Με πληροφορίες από New York Times.

[mc4wp_form id="278"]