Τα φροντίζεις σαν παιδιά σου. Τα ποτίζεις. Μιλάς μαζί τους. Τους ζητάς ακόμη και συγγνώμη. Γνωρίζουμε ότι τα φυτά εσωτερικού χώρου ανταποκρίνονται στο φως και το νερό. Μπορεί όμως πραγματικά η μουσική, όπως αυτή του Μπετόβεν να τα κάνει να μεγαλώσουν πιο γρήγορα; Πολλοί επιστήμονες διαφωνούν με αυτή τη θεωρία. Ωστόσο, έχει γίνει μια σειρά από ενδιαφέρουσες έρευνες που δείχνον πως τα φυτά συχνά ανταποκρίνονται στη μουσική και το τραγούδι και κάποια από αυτά βγάζουν ποιοτικότερους καρπούς. Ας δούμε μερικά στοιχεία.

Σε μια μελέτη του 2014 στο Πανεπιστήμιο Osmania στο Hyderabad της Ινδίας, 30 τριαντάφυλλα εκτέθηκαν σε ινδική κλασική μουσική, βεδικά άσματα, δυτική κλασική μουσική και ροκ μουσική. Στο τέλος του πειράματος των 60 ημερών, τα τριαντάφυλλα που είχαν υποβληθεί σε βεδικά άσματα και ινδική κλασική μουσική ξεπέρασαν κατά πολύ την ομάδα σιωπηλού ελέγχου.

Σε μια λιγότερο επιστημονική, αλλά εξίσου συναρπαστική μελέτη, η τηλεοπτική εκπομπή Mythbusters διερεύνησε τη συσχέτιση μεταξύ μουσικής και φυτών σε ένα επεισόδιο του 2009. Σε διάστημα ενός μηνός, ο αρακάς «άκουγε» χέβι μέταλ και κλασική μουσική σε αυτόνομα θερμοκήπια. Άλλα φυτά εκτέθηκαν σε ευγενικές συζητήσεις και καταχρηστικό διάλογο. Στο τέλος του μήνα, το θερμοκήπιο βαρέων μετάλλων παρήγαγε τα πιο γερά γλυκά μπιζέλια και η ομάδα σιωπηλού ελέγχου είχε τη χειρότερη σοδειά.

Ακόμα, σε μια μελέτη του 2007, ο Mi-Jeong Jeong του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωργικής Βιοτεχνολογίας στο Suwon της Νότιας Κορέας και οι συνεργάτες του ισχυρίστηκαν ότι εντόπισαν φυτικά γονίδια που μπορούν να ακούσουν και να ανταποκριθούν στη μουσική αφού τα φυτά του ρυζιού ανταποκρίθηκαν καλά στη «Σονάτα του Σεληνόφωτος» του Μπετόβεν.

Μερικοί επιστήμονες υποστηρίζουν επιπλέον, ότι δεν είναι μόνο η μουσική, αλλά οι ηχητικές δονήσεις που επηρεάζουν τα φυτά. Σε μια μελέτη του 2014, οι επιστήμονες Heidi Appel και Rex Cocroft του Πανεπιστημίου του Μιζούρι διαπίστωσαν ότι τα μικροσκοπικά φυτά μουστάρδας ανταποκρίθηκαν στους ηχητικούς κραδασμούς μιας κάμπιας που μασούσε τα φύλλα τους.

Και σε μια μελέτη του 2009, η Royal Horticultural Society ανακάλυψε ότι τα φυτά τομάτας ανταποκρίθηκαν ευνοϊκότερα στις γυναικείες φωνές – παρά στις ανδρικές – αφού άκουσαν εθελοντές να τους διαβάζουν σε μια περίοδο 30 ημερών. Σε μια φοβερή συγκυρία, η νικήτρια ντομάτα άκουσε τη Σάρα Δαρβίνου, δισέγγονη του Κάρολου Δαρβίνου, να διαβάζει το «On the Origin of Species».

Σίγουρα δεν είναι κακό να μιλάτε ή να τραγουδάτε στα φυτά σας, κυρίως αν αυτό σας κάνει να αισθάνεστε καλά. Συνεχίστε λοιπόν. Άλλωστε, υπάρχει μια σχέση φροντίδας με κάθε μας φυτό και συχνά όταν φροντίζουμε κάποιον ή κάτι, μας αρέσει να του μιλάμε πολύ και ήρεμα, αλλά και να του σιγοτραγουδάμε.

Με πληροφορίες από Los Angeles Times.

[mc4wp_form id="278"]