Το za’atar είναι ένα μείγμα μπαχαρικών από τη Βόρεια Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Τουρκία και μέρος της βορειοαφρικανικής κι αραβικής κουζίνας. Το μείγμα χρησιμοποιείται, συνήθως, στο κρέας κι ως συνοδευτικό στο ψωμί και σε άλλα τρόφιμα.

Η βασική συνταγή του μείγματος μπαχαρικών έχει ως συστατικά το za’atar, το σουμάκ, το ψητό σουσάμι και το αλάτι. Ανάλογα με την προετοιμασία, μπορούν να προστεθούν κι άλλα συστατικά, όπως το θυμάρι του Χαλεπίου από τη Συρία και τον Λίβανο. Αλλά κι άλλα μπαχαρικά, όπως κόλιανδρος, γλυκάνισο και μάραθο, καθώς και ηλιόσποροι και ξηροί καρποί.

Tο za’atar ήρθε πανηγυρικά στο προσκήνιο ξανά χάρη στην κουζίνα ενός σεφ από το Λονδίνο, του Yotam Ottolenghi, συγγραφέα του βιβλίου μαγειρικής «Ιερουσαλήμ».

Το za’atar είναι πολύ εύκολο να το ετοιμάσουμε και μόνοι μας. Η συνταγή, φυσικά, διαφέρει ανάλογα με τις περιοχές.

Υλικά

2 κουτ. σούπας θυμάρι, ξερό
2 κουτ. σούπας ρίγανη, ξερή
2 κουτ. σούπας σατουρέγια, ξερή
1 κουτ. σούπας σουμάκ
1 κουτ. σούπας σουσάμι
Και μια πρέζα αλάτι

Διαδικασία

Βάζουμε στο μπλέντερ το θυμάρι, τη ρίγανη, τη σατουρέγια, το σουμάκι και το αλάτι και τα θρυμματίζουμε μέχρι να γίνουν σκόνη. Σε ένα τηγάνι, ψήνουμε το σουσάμι μέχρι να ροδίσει.
Το αφήνουμε να κρυώσει και το ανακατεύουμε με το μίγμα των μπαχαρικών.

Γιατί μας αρέσει τόσο πολύ;

Γιατί το za’atar δεν είναι μόνο ένα απλό μπαχαρικό, που θα το βάλουμε στα λαχανικά και στα ψητά. Κρύβει, επίσης, πολλά οφέλη για την υγεία, χάρη στον πλούτο του σε αντιοξειδωτικά, σίδηρο και βιταμίνη Κ. Μπορούμε, ακόμη, να το δοκιμάσουμε με μια φέτα άζυμου ψωμιού (ψωμί από δημητριακά), λίγο ελαιόλαδο και σιρόπι ροδιού, στο πρωινό.

*Με πληροφορίες από την Σεφ Ντίνα Νικολάου

[mc4wp_form id="278"]