Ο όρος «οικολογικά ξενοδοχεία» περιγράφει τα ξενοδοχεία, τα οποία προσπαθούν να είναι πιο φιλικά στο περιβάλλον, μέσω περιβαλλοντικών βελτιώσεων στην κατασκευή και την λειτουργία τους.

Τα βασικά χαρακτηριστικά των πράσινων ξενοδοχείων είναι:

  1. Η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως ηλιακή ή αιολική
  2. Εξοικονόμηση νερού
  3. Μείωση των στερεών αποβλήτων
  4. Σταθεροποίηση των πολιτικών ανακύκλωσης
  5. Ελαχιστοποίηση της ποσότητας του διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπεται στην ατμόσφαιρα μέσω εκτεταμένης κατανάλωσης ενέργειας
  6. Περιβαλλοντική εκπαίδευση σε πελάτες και προσωπικό
  7. Χρήση βιολογικών και τοπικών προϊόντων στους πελάτες
  8. Χρήση μη αναλώσιμων πιάτων
  9. Χρήση μη τοξικών καθαριστικών και απορρυπαντικών πλυντηρίου
  10. Σεντόνια, πετσέτες και στρώματα από 100% βαμβάκι
  11. Επαναχρησιμοποίηση πετσετών και σεντονιών (να μην αλλάζονται καθημερινά, για λιγότερη σπατάλη νερού)
  12. Χύμα οργανικό σαπούνι και ανέσεις, αντί μεμονωμένων συσκευασιών
  13. Ενεργειακά αποδοτικός φωτισμός
  14. Επιτόπια μεταφορά με πράσινα οχήματα
  15. Τοποθέτηση κάδων ανακύκλωσης στα δωμάτια και στο λόμπι του ξενοδοχείου
  16. Πρόγραμμα ανακύκλωσης εφημερίδων

Πώς αναγνωρίζουμε τα πράσινα ξενοδοχεία;

Green Key

Τα πράσινα ξενοδοχεία βραβεύονται με την πιστοποίηση Green Key μέσα από την αξιολόγηση της εφαρμογής των κριτηρίων του προγράμματος. Το Green Key είναι ένα οικολογικό σήμα ποιότητας των τουριστικών μονάδων, το οποίο δημιουργήθηκε από το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, γνωστό ως FEE (Foundation for Environmental Education), μια διεθνής μη κυβερνητική οργάνωση με στόχο την περιβαλλοντική εκπαίδευση ανά τον κόσμο. Διεθνής συντονιστής και διαχειριστής του Green Key είναι το FEE, ενώ εθνικός συντονιστής του προγράμματος για την Ελλάδα είναι η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης.

Τα κριτήρια για τη βράβευση μιας επιχείρησης με το οικολογικό σήμα ποιότητας Green Key χωρίζονται σε 12 κατηγορίες:

Περιβαλλοντική διαχείριση
Συμμετοχή του Προσωπικού
Πληροφόρηση των πελατών
Διαχείριση Νερού
Πλύσιμο και καθαρισμός
Διαχείριση Απορριμμάτων
Ενέργεια
Τρόφιμα και ποτά
Εσωτερικό περιβάλλον
Κήποι και χώροι στάθμευσης
Πράσινες δραστηριότητες
Διοίκηση

Οικολογική σήμανση

Η ευρωπαϊκή οικολογική σήμανση Ecolabel είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο διαφήμισης τουριστικών καταλυμάτων που λειτουργούν σύμφωνα με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης. Είναι ευρέως αναγνωρισμένο σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και σε Νορβηγία, Λιχτενστάιν, Ισλανδία κ.α. Για να αποκτήσει ένα ξενοδοχείο σήμανση με Ecolabel θα πρέπει να ικανοποιούνται συγκεκριμένα οικολογικά κριτήρια, με τα οποία θα καταφέρει να μειώσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη λειτουργία του.

Ενδεικτικά αναφέρονται:

Περιορισμός της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, νερού και χημικών.
Περιορισμός των αποβλήτων.
Περιβαλλοντική πληροφόρηση των επισκεπτών.
Καλή γενική διαχείριση της λειτουργίας συντήρησης του τουριστικού καταλύματος.


Παραδείγματα πράσινων ξενοδοχείων

Tongsai Bay Hotel Villa, Ταϊλάνδη

Το πράσινο καταφύγιο διατηρεί την ενάρετη αποστολή του αυξάνοντας το 100% των προϊόντων του και μετατρέποντας όλα τα απόβλητα τροφίμων σε λίπασμα και διάλυμα καθαρισμού για τις εγκαταστάσεις του, ενώ τα υπόλοιπα χαρίζονται στις αδέσποτες γάτες και σκύλους του νησιού. Αυτή η όαση που κόβει την ανάσα δείχνει πώς τα ξενοδοχεία μπορούν να ευδοκιμήσουν μέσα σε ένα εντελώς φυσικό περιβάλλον.

    Luz Houses, Fatima, Πορτογαλία

    Αυτό το πράσινο ξενοδοχείο άρχισε να χρησιμοποιεί βρόχινα νερά για να μειώσει τη ροή του νερού από τις βρύσες και τοποθέτησε δεξαμενές με ένα σύστημα διπλής έκπλυσης για να αποφευχθεί η περιττή απώλεια. Επιπλέον, έχει μονωθεί με ένα σούπερ θερμικό τούβλο που σε συνδυασμό με το πάχος των τοίχων, διατηρεί μια ευχάριστη εσωτερική θερμοκρασία όλο το χρόνο επίσης, διαθέτει ecotrees τα οποία υποστηρίζουν τους ηλιακούς συλλέκτες για τη θέρμανση του νερού. Τέλος, ζητείται από τους πελάτες να ακολουθήσουν το οικολογικό αποτύπωμα, ανακυκλώνοντας και συμμετέχοντας στις δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.

      The Whitepod Eco Resort, Ελβετία

      Αυτό το θέρετρο, που βρίσκεται στις Ελβετικές Άλπεις, μπορεί να είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που έχετε συνηθίσει. Ο λόγος είναι τα πολυτελή, φιλικά προς το περιβάλλον υπνοδωμάτια, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλο το χρόνο. Ο σχεδιασμός τους βοηθάει στην μικρή κατανάλωση νερού, ηλεκτρισμού και την περισσότερη ενέργεια την λαμβάνουν από ανανεώσιμες πηγές.

        Πηγή: GReenliving.GR

        [mc4wp_form id="278"]