Το ρυζόνερο – το νερό που μένει μετά το μαγείρεμα του ρυζιού – θεωρείται εδώ και πολλά χρόνια ότι κάνει τα μαλλιά πιο δυνατά και πιο όμορφα. Η παλαιότερη γνωστή χρήση του ήταν πάνω από 1.000 χρόνια πριν στην Ιαπωνία. Σήμερα ωστόσο, κερδίζει ολοένα και περισσότερη δημοτικότητα και ως θεραπεία δέρματος. Λέγεται ότι καταπραΰνει και τονώνει το δέρμα και ακόμη ότι μπορεί να καταπραΰνει διάφορες δερματικές παθήσεις. Το πιο δελεαστικό όμως είναι, πως το ρυζόνερο είναι κάτι που μπορείτε να φτιάξετε εύκολα και ανέξοδα στο σπίτι.

Ρυζόνερο για λεύκανση δέρματος

Πολλές ιστοσελίδες συνιστούν τη χρήση ρυζόνερου για να φωτίσει το δέρμα ή να μειώσει τις σκούρες κηλίδες. Στην πραγματικότητα, πολλά εμπορικά προϊόντα – ανάμεσά τους σαπούνια, τόνερ και κρέμες – περιέχουν ρύζι.

Μερικοί άνθρωποι ορκίζονται στη λεύκανση του δέρματος με τη βοήθεια του ρυζόνερου. Ωστόσο, αν και ορισμένες από τις χημικές ουσίες σε αυτό είναι γνωστό ότι ελαφρύνουν τη χρωστική ουσία, δεν υπάρχουν στοιχεία για το πόσο αποτελεσματικό είναι.

Ρυζόνερο για το πρόσωπο

Μια μελέτη του 2013 έδειξε ότι το κρασί από ρύζι μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της βλάβης του δέρματος από τον ήλιο. Το κρασί από ρύζι αυξάνει το κολλαγόνο στο δέρμα, το οποίο διατηρεί το δέρμα σας ελαστικό και βοηθά στην πρόληψη των ρυτίδων. Φαίνεται επίσης να έχει και φυσικές αντηλιακές ιδιότητες. Άλλες μελέτες δείχνουν ισχυρά στοιχεία για τα οφέλη αντιγήρανσης του ζυμωμένου ρυζιού λόγω των αντιοξειδωτικών του ιδιοτήτων.

Ξηρό δέρμα

Το νερό ρυζιού είναι γνωστό ότι βοηθά στην αντιμετώπιση του ερεθισμού του δέρματος που προκαλείται από το θειικό νάτριο δάφνης (SLS), ένα συστατικό που βρίσκεται σε πολλά προϊόντα προσωπικής φροντίδας. Ανέκδοτα στοιχεία έχουν δείξει ότι η χρήση ρυζιού δύο φορές την ημέρα βοηθά το δέρμα που έχει στεγνώσει εξαιτίας αυτού του συστατικού.

Κατεστραμμένα μαλλιά

Τα μαλλιά που έχουν γκριζάρει μπορούν να βοηθηθούν από την ινοσιτόλη, μια χημική ουσία στο νερό του ρυζιού. Βοηθά στην αποκατάσταση των κατεστραμμένων μαλλιών από μέσα προς τα έξω, συμπεριλαμβανομένων των σπασμένων άκρων.

Έκζεμα, ακμή, εξανθήματα και φλεγμονές

Πολλοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι η τοπική εφαρμογή ρυζιού μπορεί να καταπραΰνει το δέρμα, να καθαρίσει τις κηλίδες που προκαλούνται από δερματικές παθήσεις όπως το έκζεμα και να το βοηθήσει να επουλωθεί. Με βάση όσα γνωρίζουμε για τις ιδιότητες του ρυζιού, υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι ορισμένοι από αυτούς τους ισχυρισμούς είναι αληθινοί. Ωστόσο, εξακολουθούν να λείπουν βασικά επιστημονικά στοιχεία.

Προστασία από τον ήλιο

Οι χημικές ουσίες που περιέχονται στο ρύζι έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στην προστασία του δέρματος από τις ακτίνες του ήλιου. Μια μελέτη του 2016 έδειξε ότι ήταν ένα αποτελεσματικό αντηλιακό όταν συνδυαζόταν με άλλα φυτικά εκχυλίσματα.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το ρυζόνερο στο πρόσωπο;

Υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τρόποι παρασκευής ρυζόνερου. Όλα απαιτούν σχολαστικό ξέπλυμα του ρυζιού πριν το χρησιμοποιήσετε και οι περισσότεροι λένε ότι το είδος του ρυζιού δεν έχει σημασία.

Βρασμένο ρυζόνερο

Ξεπλένουμε καλά το ρύζι και το στραγγίζουμε. Χρησιμοποιήστε περίπου τέσσερις φορές περισσότερο νερό από το ρύζι. Ανακατεύουμε το ρύζι και το νερό και τα αφήνουμε να βράσουν. Το αποσύρουμε από τη φωτιά. Πάρτε ένα κουτάλι και πιέστε το ρύζι για να απελευθερωθούν οι χρήσιμες χημικές ουσίες, στραγγίστε το ρύζι με ένα κόσκινο και βάλτε το νερό στο ψυγείο σε αεροστεγές δοχείο για έως και μια εβδομάδα. Αραιώστε με απλό νερό πριν τη χρήση.

Μούλιασμα ρυζόνερου

Μπορείτε επίσης να φτιάξετε ρυζόνερο μουλιάζοντας το ρύζι σε νερό. Ακολουθήστε την ίδια διαδικασία όπως παραπάνω, αλλά αντί να βράσετε το ρύζι και το νερό, αφήστε το να μουλιάσει για τουλάχιστον 30 λεπτά πριν πιέσετε το ρύζι και το στραγγίσετε από το κόσκινο. Τέλος, βάζουμε το ρυζόνερο στο ψυγείο.

Χρήσεις για ρυζόνερο

Το ρυζόνερο μπορεί να εφαρμοστεί απευθείας στο δέρμα ή στα μαλλιά. Μπορείτε να πειραματιστείτε προσθέτοντας άρωμα ή άλλα φυσικά συστατικά για να το προσαρμόσετε. Θα πρέπει πρώτα να το αραιώσετε με σκέτο νερό εάν το έχετε βράσει.

Θεραπεία για τα μαλλιά

Δοκιμάστε να προσθέσετε λίγο αιθέριο έλαιο για να δώσετε στο σπιτικό σας ρυζόνερο ένα ευχάριστο άρωμα. Απλώστε το ρυζόνερο στα μαλλιά σας από τις ρίζες μέχρι τις άκρες και αφήστε να δράσει για τουλάχιστον 10 λεπτά. Ξεπλύνετε καλά.

Σαμπουάν

Για να φτιάξετε σαμπουάν, προσθέστε λίγο υγρό σαπούνι Καστίλλης σε ρύζι που έχει υποστεί ζύμωση, αλόη, τσάι χαμομηλιού ή μια μικρή ποσότητα αιθέριου ελαίου της επιλογής σας.

Καθαριστικό και τονωτικό προσώπου

Βάλτε μια μικρή ποσότητα ρυζόνερου σε ένα βαμβάκι και απλώστε απαλά στο πρόσωπο και το λαιμό σας ως τονωτικό. Συνεχίστε κάνοντας μασάζ στο δέρμα σας. Ξεπλύνετε εάν θέλετε. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε μια μάσκα προσώπου με ένα χοντρό φύλλο χαρτιού.

Μούλιασμα στο μπάνιο

Τρίψτε λίγο φυσικό σαπούνι και προσθέστε το, μαζί με λίγη βιταμίνη Ε, στο ρυζόνερο για ένα χαλαρωτικό μπάνιο.

Απολέπιση σώματος

Προσθέστε λίγο θαλασσινό αλάτι, λίγο αιθέριο έλαιο και εσπεριδοειδή για να φτιάξετε ένα φυσικό απολεπιστικό. Τρίψτε και ξεπλύνετε.

Αντηλιακό

Η αγορά αντηλιακών που περιέχουν εκχυλίσματα ρυζιού μπορεί να βελτιώσει την προστασία από τις ακτίνες του ήλιου. Τα αντηλιακά που περιείχαν εκχυλίσματα πίτουρου ρυζιού, μαζί με άλλα φυτικά εκχυλίσματα, έδειξαν βελτιωμένη προστασία από τις ακτίνες UVA/UVB.

Το ρυζόνερο λοιπόν, είναι πολύ δημοφιλές αυτή τη στιγμή. Αν και δεν έχουν αποδειχθεί όλοι οι ισχυρισμοί για το πώς μπορεί να βοηθήσει το δέρμα και τα μαλλιά σας, υπάρχουν ενδείξεις ότι βοηθά ορισμένους τύπους δερματικών προβλημάτων, όπως η βλάβη από τον ήλιο και η φυσική γήρανση. Επίσης επανορθώνει τα ταλαιπωρημένα μαλλιά.

Αν και δεν συνιστάται να πίνετε πολύ νερό ρυζιού λόγω της πιθανής περιεκτικότητάς του σε αρσενικό, η εφαρμογή του στο δέρμα και τα μαλλιά σας μπορεί να αποφέρει θετικά οφέλη. Μιλήστε πρώτα με έναν δερματολόγο πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε θεραπεία δέρματος.

Με πληροφορίες από το Healthline.

[mc4wp_form id="278"]