Το άγχος και το στρες είναι κοινά και μπορεί να προκληθούν από πολλές διαφορετικές εμπειρίες, όπως μια μεγάλη πρόκληση στη ζωή, συσσώρευση δυσκολιών ή καταστάσεις ψυχικής υγείας. Μπορεί να είναι δύσκολο να διαχειριστείτε όλα τα συναισθήματα που σχετίζονται με το άγχος και το στρες, αλλά ένας απολύτως φυσικός τρόπος για να ανακουφίσετε τα συμπτώματα μπορεί να είναι η χρήση βοτάνων.

Ένας τρόπος για να καταναλώνετε βότανα που ανακουφίζουν από το άγχος είναι μέσω των bitters.

Τα bitters είναι αλκοολούχα ποτά υψηλής αντοχής, εμποτισμένα με βότανα, ρίζες, φρούτα, λουλούδια, μπαχαρικά ή φλοιούς. Τα ηρεμιστικά συστατικά μπορεί να είναι ένας εύκολος (και νόστιμος) τρόπος για να καταπολεμήσετε φυσικά το άγχος. Αυτά τα ποτά βοηθούν την υγεία του πεπτικού συστήματος, περιορίζουν την επιθυμία για ζάχαρη, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνουν το στρες. Ενώ μπορεί να έχετε ακούσει για τη χρήση bitters για τη δημιουργία περίτεχνων κοκτέιλ, έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία για κοινές παθήσεις όπως οι διαταραχές της πέψης από το 1700.

Έχουν λοιπόν πολλά οφέλη για την υγεία, όπως: πέψη και υγεία του εντέρου, ανοσοποιητική λειτουργία και φλεγμονή, έλεγχος ζάχαρης και όρεξης, υγεία του ήπατος.

Πώς να τα καταναλώνετε;

Μπορούν να καταναλωθούν με διάφορους τρόπους. Μπορείτε να ρίξετε μερικές σταγόνες στη γλώσσα ή να τα αραιώσετε με άλλο υγρό όπως ανθρακούχο νερό ή κάποιο κοκτέιλ. Τα bitters περιέχουν πικρούς παράγοντες (όπως ρίζα πικραλίδας, φύλλο αγκινάρας ή αψιθιά) και έναν φορέα, όπως το αλκοόλ, ένα μη αλκοολούχο αλκοόλ, γλυκερίνη ή υγρή ζάχαρη.

Υπάρχουν επίσης και κάποια αρωματικά που ανακουφίζουν από το άγχος και μπορούν να αναμειχθούν με τα bitters. Για παράδειγμα κανέλα, βανίλια, τζίντζερ, κουρκουμίνη ή μέντα.

Ποια βότανα βοηθούν στο άγχος;

Τα πιο κοινά βότανα που χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση του στρες και του άγχους περιλαμβάνουν: λεβάντα, ρίζα βαλεριάνας, κάβα, λουλούδι του πάθους, κουρκουμίνη, χαμομήλι, ασβαγκάντα, βαλσαμόχορτο, βάλσαμο λεμονιού.

Πολλά φυτικά συμπληρώματα μπορεί να είναι χρήσιμα στη θεραπεία του στρες, του άγχους, της κατάθλιψης και πολλά άλλα. Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν βότανα εδώ και χιλιάδες χρόνια για να αντιμετωπίσουν πολλές σωματικές και ψυχικές παθήσεις.

Όταν αποφασίσετε εάν αυτός ο τύπος θεραπείας είναι κατάλληλος για εσάς, να έχετε κατά νου ότι τα βότανα και τα συμπληρώματα δεν ελέγχονται για την ποιότητα ή την ασφάλεια από τους επίσημους φορείς ελέγχου. Φροντίστε να ερευνήσετε το προϊόν που αγοράζετε, καθώς και τον κατασκευαστή, και μιλήστε με το γιατρό σας πριν πάρετε βότανα. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι οι θεραπείες με βότανα δεν υποκαθιστούν την αναζήτηση υποστήριξης από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας, μαζί με συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Ποιος δεν πρέπει να χρησιμοποιεί βότανα για το άγχος;

Εάν σκέφτεστε να χρησιμοποιήσετε βότανα για να ανακουφίσετε το άγχος, μιλήστε πρώτα με το γιατρό σας. Έγκυες ή γυναίκες που θηλάζουν, μικρά παιδιά, που λαμβάνουν συνταγογραφούμενα φάρμακα και άτομα των οποίων οι ιατρικές παθήσεις είναι πολύ σοβαρές και μία μίξη βοτάνων μαζί με αγωγή μπορεί να φέρει ανεπιθύμητες παρενέργειες , θα πρέπει να αναζητήσουν επαγγελματική καθοδήγηση.

Υπάρχουν ζητήματα ασφάλειας για τη χρήση βοτάνων για το άγχος;

Να θυμάστε ότι μόνο και μόνο επειδή οι θεραπείες με βότανα θεωρούνται φυσικές δεν σημαίνει ότι είναι πάντα ασφαλείς. Είναι σημαντικό να προσέχετε τις πιθανές αλληλεπιδράσεις φαρμάκων, μαζί με τις παρενέργειες των βοτάνων. Μιλήστε με το γιατρό σας για να αποφασίσετε εάν τα βότανα είναι κατάλληλα για εσάς.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω βότανα μαζί με τα συνταγογραφούμενα φάρμακα;

Οι θεραπείες με βότανα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται στη θέση των συνταγογραφούμενων φαρμάκων χωρίς την καθοδήγηση ενός επαγγελματία υγείας. Τα φυτικά συμπληρώματα μπορεί να αλληλεπιδράσουν με ορισμένα συνταγογραφούμενα φάρμακα για το άγχος και μπορεί να υπάρχουν ανησυχίες για την ασφάλεια της υγείας σας όταν συνδυάζονται. Εάν αυτή τη στιγμή παίρνετε μια συνταγή για το άγχος, μιλήστε με το γιατρό σας αν εξετάζετε να δοκιμάσετε θεραπείες με βότανα.

Μπορούν τα βότανα να θεραπεύσουν το άγχος μου;

Ενώ πολλοί άνθρωποι έχουν βρει ανακούφιση από το άγχος μέσω των βοτάνων, δεν προορίζονται να θεραπεύσουν τις υποκείμενες αιτίες του άγχους, όπως το τραύμα, τα διαστρεβλωμένα πρότυπα σκέψης και άλλα. Ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα τη ρίζα του άγχους σας και να σας υποστηρίξει στην ανακούφιση των συνοδών συμπτωμάτων και των υποκείμενων συναισθημάτων.

Με ποιους διαφορετικούς τρόπους μπορώ να εισάγω τα βότανα στη ρουτίνα μου;

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να πάρετε φυτικά φάρμακα για το άγχος. Τα βότανα μπορούν να ληφθούν ως τσάι, βάμματα, bitters ή συμπληρώματα. Μπορείτε επίσης να απολαύσετε τα οφέλη των βοτάνων μέσω αιθέριων ελαίων, που χρησιμοποιούνται σε διαχυτήρες ή σαν αυτά που προστίθενται στα λουτρά.

Συνοψίζοντας, αν και υπάρχει έρευνα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των βοτάνων και των bitters για το άγχος και το στρες, να έχετε κατά νου ότι δεν συμπληρώνουν τη χρήση συνταγογραφούμενων φαρμάκων (όπως φάρμακα κατά του άγχους ή αντικαταθλιπτικά) ή την βοήθεια από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Πριν αποφασίσετε να εφαρμόσετε βότανα στη ρουτίνα αυτοφροντίδας σας, θα πρέπει να μιλήσετε με έναν γιατρό για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα αλληλεπιδράσουν με άλλα φάρμακα που παίρνετε.

Με πληροφορίες από το Healthline.

[mc4wp_form id="278"]