Ο καφές είναι αναμφίβολα το αγαπημένο ρόφημα εκατομμυρίων ανθρώπων, ανά τον κόσμο, και είναι λογικό να έχουν γραφτεί και να έχουν ειπωθεί πολλά πράγματα για αυτόν.

Είναι το ρόφημα που καταναλώνεται ευρύτερα παγκοσμίως (μετά το νερό, βεβαίως) και η ετήσια παραγωγή του φτάνει πλέον τα 7 εκατ. μετρικούς τόνους. Η Ελλάδα βρίσκεται στη 13η θέση στον κόσμο σε κατανάλωση καφέ. Κατά μέσο όρο, κάθε ένας από εμάς πίνει 1,6 φλιτζάνια καφέ την ημέρα και η συνολική ποσότητα φτάνει το 0,64% της παγκόσμιας παραγωγής – ή 23.000 τόνους τον χρόνο.

Οπως αναφέρουν επιστήμονες από το Εργαστήριο Εικονικής Φασματογραφίας Μάζας (VMSL) του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon στο Πίτσμπουργκ, η καφεΐνη – που αποτελεί το κύριο συστατικό του καφέ – είναι διεγερτική ουσία και επηρεάζει απευθείας το κεντρικό νευρικό σύστημα, δηλαδή τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό. Από την άλλη, εγγεγραμμένοι διαιτολόγοι υποστηρίζουν ότι υπάρχουν φορές που μπορεί να είναι ωφέλιμο να στραφεί κανείς στον decafeine. Κι εξηγούν γιατί.

Τα κοινά οφέλη για την υγεία που έχουν ο decafeine καφές και ο κανονικός καφεϊνούχος καφές

Ο decafeine παρασκευάζεται από κόκκους καφέ από τους οποίους έχει αφαιρεθεί τουλάχιστον το 97% της καφεΐνης», εξηγεί η εγγεγραμμένη διαιτολόγος Andrea Mathis, MA, RDN, LD. Η Mathis εξηγεί ότι η αφαίρεση της περιεκτικότητας σε καφεΐνη μπορεί να κάνει τη γεύση και την εμφάνιση του decafeine καφέ πιο ήπια από τον καφέ με καφεΐνη.

Η εγγεγραμμένη διαιτολόγος Christa Brown, RDN προσθέτει ότι υπάρχουν διάφοροι τρόποι αφαίρεσης της καφεΐνης, όπως με βάση διαλύτη, με βάση το νερό και με βάση το διοξείδιο του άνθρακα. Σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Καφέ, όλες αυτές οι μέθοδοι είναι ασφαλείς και αφού αφαιρεθεί η καφεΐνη, οι κόκκοι πλένονται, αχνίζονται και καβουρδίζονται σε θερμοκρασίες που εξατμίζουν τα υγρά που χρησιμοποιούνται για την αποκαφεϊνοποίηση του καφέ.

Εδώ είναι τα καλά νέα: Είτε πίνεις καφέ χωρίς καφεΐνη είτε καφέ με καφεΐνη, ωφελείς τον οργανισμό σου. Και οι δύο διαιτολόγοι εξηγούν ότι όπως και ο κανονικός καφές, ο decafeine έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν τον οργανισμό να καταπολεμήσει τις ελεύθερες ρίζες. «Αυτά τα ενοχλητικά μικρά μόρια μπορούν να βλάψουν τα κύτταρά σας και να οδηγήσουν σε διάφορες ασθένειες, αλλά τα αντιοξειδωτικά στον καφέ μπορούν να τα εξουδετερώσουν και να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών όπως ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις», λέει η Brown.

Η εγγεγραμμένη διαιτολόγος Jenny Beth Kroplin, RDN, LDN λέει ότι οι συγκεκριμένοι τύποι αντιοξειδωτικών που βρίσκονται και στους δύο τύπους καφέ είναι το υδροκιναμωμικό οξύ και οι πολυφαινόλες. «Τα υδροκιναμωμικά οξέα βοηθούν στην εξουδετέρωση της δραστηριότητας των ελεύθερων ριζών σε όλο το σώμα, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του οξειδωτικού στρες», εξηγεί, προσθέτοντας ότι οι πολυφαινόλες βοηθούν επίσης στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών.

Εκτός από τα αντιοξειδωτικά και οι δύο τύποι καφέ έχουν θρεπτικά συστατικά, όπως κάλιο, μαγνήσιο και νιασίνη, τα οποία επίσης ωφελούν τον οργανισμό. Ορισμένες μελέτες έχουν υποδείξει ότι και οι δύο τύποι καφέ μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, ηπατικής νόσου και ορισμένων τύπων καρκίνου.

Decafeine έναντι κανονικού καφέ: Ποιος είναι καλύτερος;

Είναι σαφές ότι και οι δύο τύποι καφέ έχουν οφέλη για την υγεία. Είναι όμως το ένα καλύτερη επιλογή από το άλλο; Και οι τρεις διαιτολόγοι λένε ότι αυτό εξαρτάται από το άτομο. Η Brown λέει ότι ορισμένα από τα οφέλη του καφέ για την υγεία μπορεί να είναι πιο έντονα λόγω της καφεΐνης. Ωστόσο, δεν μπορούν όλοι να επωφεληθούν από την κατανάλωση ροφημάτων με καφεΐνη – συμπεριλαμβανομένου του καφέ. «Ο decafeine καφές μπορεί να είναι μια καλύτερη επιλογή για όσους είναι ευαίσθητοι στην καφεΐνη, τις έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες ή τα άτομα με ορισμένες ιατρικές παθήσεις», λέει. Η Mathis συμφωνεί και λέει: «Εάν ένα άτομο δεν μπορεί να ανεχτεί μεγαλύτερη ποσότητα καφεΐνης, ο decafeine καφές θα μπορούσε να θεωρηθεί η πιο υγιεινή επιλογή για το άτομο αυτό», λέει. Για παράδειγμα, αν διαπιστώσεις ότι η κατανάλωση καφέ με καφεΐνη σε κάνει να αισθάνεσαι νευρικότητα και άγχος, θα μπορούσες να επωφεληθείς από τη μετάβαση σε decafeine, επειδή το άγχος επηρεάζει αρνητικά τον εγκέφαλο -συγκεκριμένα τη νόηση.

Αν η κατανάλωση καφέ επηρεάζει αρνητικά την ικανότητά σου να κοιμάσαι, αυτή είναι μια άλλη περίπτωση όπου η επιλογή του decafeine μπορεί να είναι επωφελής. Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία του εγκεφάλου, τη διάθεση, ακόμη και τη διάρκεια ζωής.

Αν σου αρέσει να πίνεις καφέ με καφεΐνη και δεν φαίνεται να σε επηρεάζει αρνητικά με οποιονδήποτε τρόπο -συμπεριλαμβανομένης της διάθεσης ή του ύπνου- και οι δύο διαιτολόγοι λένε ότι δεν υπάρχει λόγος να στραφείς στον decafeine. «Συνολικά, και οι δύο τύποι καφέ μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής και να προσφέρουν κάποια οφέλη για την υγεία», λέει η Brown. Ωστόσο, προσθέτει ότι είναι σημαντικό να προσέχεις τι προσθέτεις στον καφέ σας -είτε είναι καφεϊνούχος είτε όχι-, επειδή η υπερβολική ζάχαρη, τα τεχνητά συστατικά και η κρέμα γάλακτος μπορούν να ακυρώσουν κάποια από τα οφέλη για την υγεία που θα έχεις διαφορετικά από τον καφέ.

Στη συζήτηση για τον decafeine καφέ έναντι του καφέ με καφεΐνη, αυτή είναι μια περίπτωση όπου όλοι είναι νικητές. Μείνε σε αυτόν που σου αρέσει περισσότερο η γεύση του, ενώ προσέχεις τι προσθέτεις στο φλιτζάνι σου για να τον απολαύσεις.

Πηγή: theissue

[mc4wp_form id="278"]