Καθώς ο κόσμος συνεχίζει να παλεύει με τους ακραίους καύσωνες, οι οποίοι γίνονται όλο και πιο τακτικοί χάρη στην κλιματική αλλαγή, τα ρούχα που φοράμε είναι ζωτικής σημασίας για το πώς παραμένουμε δροσεροί. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι φορώντας κατάλληλα ρούχα, είναι δυνατό να αυξηθεί ο κλιματισμός κατά 2 βαθμούς Κελσίου – κάτι που μακροπρόθεσμα θα εξοικονομούσε σημαντική ενέργεια, εξοικονομώντας χρήματα και μειώνοντας τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Τι πρέπει να φορέσετε λοιπόν για να παραμείνετε δροσεροί;

Χρώμα και εφαρμογή

Όσον αφορά το χρώμα, οι περισσότεροι άνθρωποι φορούν λευκό το καλοκαίρι – επειδή το λευκό αντανακλά τις ακτίνες του ήλιου, αντί να απορροφά το φως όπως το μαύρο.
Ωστόσο, αυτή η θεωρία γίνεται λίγο πιο περίπλοκη όταν αρχίζουμε να μιλάμε για το πάχος και την εφαρμογή των ρούχων, επειδή η θερμότητα δεν προέρχεται μόνο από τον ήλιο – προέρχεται και από το σώμα μας. Όταν αυτή η θερμότητα από το σώμα μας χτυπά τα λευκά ρούχα, αντανακλάται σε εμάς.

Η εφαρμογή των ρούχων είναι στην πραγματικότητα πιο σημαντική από το χρώμα. Ωστόσο, εάν πρόκειται να φορέσετε στενά ρούχα, τότε επιλέξτε κάτι λευκό. Είναι καλύτερο να φοράτε ένα υλικό που επιτρέπει στους υδρατμούς να περάσουν έτσι ώστε να μην εμποδίζει την εξάτμιση του ιδρώτα, όπως είναι το υλικό από το οποίο φτιάχνονται τα αθλητικά μπλουζάκια.

Σημασία έχει το υλικό

Η επιλογή του υφάσματος είναι ζωτικής σημασίας. Όσον αφορά την εφαρμογή, τα ελαφριά υφαντά υφάσματα όπως το βαμβάκι και το μετάξι είναι συνήθως καλύτερα να φορεθούν χαλαρά από τα πλεκτά. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν έχει υγρασία – σε ξηρή ζέστη, η απομάκρυνση του ιδρώτα σας από μόνη της μπορεί να είναι αρκετή γιατί θα απορροφηθεί από το σώμα σας και θα εξατμιστεί στη ζέστη. Όταν το κλίμα είναι υγρό και ζεστό, ο αέρας γύρω σας είναι ήδη κορεσμένος με υδρατμούς, πράγμα που σημαίνει ότι ο ιδρώτας που μόλις μούσκεψαν τα ρούχα σας δεν έχει πού να πάει.

Το μη επικαλυμμένο βαμβάκι, το λινό, το νάιλον και ο πολυεστέρας ταξινομούνται ως υφάσματα που αναπνέουν σε κάποιο βαθμό – που σημαίνει ότι επιτρέπουν στον ιδρώτα και τη θερμότητα να διαφύγουν μέσα από το υλικό. Ωστόσο, διαφέρουν από τα υφάσματα που απορροφούν, τα οποία τραβούν ενεργά νερό από το σώμα σας.

Το βαμβάκι και ο πολυεστέρας απορροφούν και αντανακλούν την πλειονότητα του υπέρυθρου που τα χτυπά – σχεδόν το 99% – που σημαίνει ότι συχνά φαίνονται λευκά στις υπέρυθρες εικόνες. Αλλά αυτά τα υλικά επιτρέπουν επίσης να περάσει το 30-40% του ορατού φωτός. Αυτός ο συνδυασμός μπορεί να προκαλέσει το σώμα να ζεσταθεί γρηγορότερα από ό,τι διαφορετικά, σύμφωνα με ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT). Αυτό συμβαίνει επειδή το εισερχόμενο ορατό φως μπορεί να δημιουργήσει θερμότητα που στη συνέχεια δεν μπορεί να διαφύγει ως υπέρυθρη ακτινοβολία που παράγεται από το σώμα.

Αλλά και ο άλλος μηχανισμός ψύξης του σώματος – η εφίδρωση – παίζει επίσης ρόλο. Το βαμβάκι απορροφά την υγρασία αλλά δεν στεγνώνει γρήγορα, οπότε αν ιδρώνετε πολύ τα ρούχα σας θα παραμείνουν υγρά, καθιστώντας τα λιγότερο άνετα. Το λινό χρησιμοποιείται ευρέως καθώς έχει εξαιρετική διαπνοή λόγω των μεγάλων ινών του, αλλά όπως το βαμβάκι αργεί να στεγνώσει. Το νάιλον και ο πολυεστέρας χρησιμοποιούνται στα περισσότερα ενεργά ρούχα καθώς απορροφούν την υγρασία και στεγνώνουν γρήγορα – αλλά διατηρούν την οσμή. Η έρευνα έχει επίσης δείξει ότι το νάιλον έχει υψηλότερη απορρόφηση υγρασίας και καλύτερες δυνατότητες απομάκρυνσης από τον πολυεστέρα, αλλά στεγνώνει πιο αργά.

Νέες πρακτικές

Αθλητικές εταιρείες όπως η Nike και η Adidas επενδύουν εκατομμύρια στο σχεδιασμό έξυπνων υφασμάτων και οι επιστήμονες έχουν επίσης ρίξει πόρους για να ερευνήσουν ποια υφάσματα είναι καλύτερα στο να διατηρούν το σώμα δροσερό. Οι επιστήμονες στο MIT ανακάλυψαν ότι η βασική ισορροπία για να επιτρέπεται η θερμότητα να ακτινοβολεί πιο αποτελεσματικά μακριά από το σώμα είναι ένα υλικό που είναι αδιαφανές στο ορατό φως – αντανακλά και δεν απορροφά το ηλιακό φως – αλλά διαφανές στο υπέρυθρο – επιτρέπει στη θερμότητα να φεύγει από το σώμα αντί να παγιδεύει μεταξύ του υλικού και του δέρματος. Διαπίστωσαν ότι κάνοντας τις ίνες νάιλον και πολυεστέρα λεπτότερες – περίπου ένα μικρόμετρο σε διάμετρο – και πλέκοντάς τις σε ένα νήμα πάχους 30 μικρομέτρων θα μπορούσε να βοηθήσει τον χρήστη να διατηρήσει μια πιο βολική θερμοκρασία.

Βραχείτε

Ίσως, ο καλύτερος τρόπος για να παραμείνετε δροσεροί στη ζέστη όταν πρόκειται για ρούχα είναι στην πραγματικότητα απλά να φοράτε βρεγμένα ρούχα. Το νερό χρειάζεται θερμική ενέργεια για να εξατμιστεί και καθώς κάνει αυτή τη μετάβαση από υγρό σε αέριο, χρησιμοποιεί τη θερμότητα που προέρχεται από το σώμα σας, δροσίζοντας το δέρμα σας και μειώνοντας τη θερμοκρασία του σώματός σας.

Αποδεικνύεται λοιπόν ότι το να επιλέξετε ένα ρούχο για να αισθάνεστε δροσιά είναι λίγο πιο περίπλοκο από το να βάλεις απλά ένα λευκό μπλουζάκι. Αλλά το σωστό ύφασμα, η κατάλληλη εφαρμογή και περιστασιακά μια πιτσιλιά νερού, όταν είναι δυνατόν, θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τη θερμοκρασία σας χαμηλά – και να εξοικονομήσετε και τον κλιματισμό.

Με πληροφορίες από το BBC.

[mc4wp_form id="278"]