Για να αποτρέψετε να μαραθούν τα φυτά σας το καλοκαίρι, χρειάζονται άφθονο νερό. Πόσο όμως ή πόσο συχνά πρέπει να τα ποτίζουμε; Είναι καλύτερο να ποτίζουμε από πάνω ή από κάτω; Συγκεντρώσαμε δέκα κανόνες για να ποτίζετε τα φυτά σας επαγγελματικά!

Διατηρήστε την υγρασία στα φυτά σας

Τα περισσότερα φυτά εξαρτώνται από την υγρασία που αποθηκεύουν μετά το πότισμα. Ωστόσο, η ελαφρά αφυδάτωση πριν από το πότισμα προάγει την ανάπτυξη των ριζών των φυτών.

Ποτίστε λιγότερο συχνά, αλλά επιμελώς

Συνήθως αρκούν μία έως δύο φορές ποτίσματος την εβδομάδα: καλύτερα να ποτίζετε πιο σπάνια αλλά με άφθονο νερό παρά με λίγο νερό συχνά.

Ποτίστε αργά το βράδυ ή νωρίς το πρωί

Όταν ποτίζετε το απόγευμα ή το βράδυ που το χώμα είναι πιο δροσερό, τότε εξατμίζεται λιγότερο νερό από ότι σε ζεστό έδαφος κατά τη διάρκεια της ημέρας. Έτσι, τα φυτά μπορούν να εφοδιαστούν επαρκώς με νερό πριν από τη ζέστη της επόμενης ημέρας.

Κρατήστε τα φύλλα στεγνά

Τα υγρά φύλλα αρρωσταίνουν. Διατηρούνται υγρά όλη τη νύχτα κι έτσι μπορεί να προκληθούν ασθένειες όπως αυτές της μούχλας των φύλλων. Τα φύλλα που υγραίνονται στον ήλιο εμφανίζουν ελαφρά σημάδια εγκαύματος (φαινόμενο γυαλιού καύσης των σταγονιδίων νερού).

Βεβαιωθείτε ότι το νερό φτάνει στις ρίζες

Με το σωστό πότισμα το νερό πρέπει να φτάσει επαρκώς στις ρίζες. Οι πολύ χαμηλές ποσότητες νερού συχνά καλύπτουν μόνο τα ανώτερα εκατοστά του εδάφους – ή δεν τα φτάνουν καθόλου, π.χ. όταν υπάρχει επικάλυψη εδάφους και πολύ λίγο πότισμα.

Δώστε μεγαλύτερες ποσότητες νερού τμηματικά

Το νερό χρειάζεται μια στιγμή για να εισχωρήσει στο χώμα. Αντί το πολύτιμο νερό απλά να ρέει κάθε φορά που στοχεύετε αλλού, είναι καλύτερο να ποτίζετε επανειλημμένα σε μέρη.

Ποτίστε με στόχο, αλλά μοιράστε σωστά

Πάντα το πότισμα σε ένα μόνο σημείο της ρίζας οδηγεί σε μονόπλευρη ανάπτυξη της ρίζας και ως εκ τούτου σε φτωχότερη απορρόφηση θρεπτικών στοιχείων του εδάφους. Επομένως, ποτίζετε πάντα γύρω από το φυτό και διανέμετε σε όλη την περιοχή.

Αυτόματο σύστημα άρδευσης και οικονομία νερού

Ποτίστε όσο χρειάζεται και όσο λιγότερο γίνεται. Αυτό απλοποιείται με ένα αυτόματο σύστημα άρδευσης με αισθητήρα υγρασίας .

Αποφύγετε την υπερχείλιση

Η υπερχείλιση καταστέλλει τον αέρα που αναπνέουν οι ρίζες έξω από το έδαφος κι έτσι τα κύτταρα της ρίζας πνίγονται λόγω έλλειψης οξυγόνου.

Χρησιμοποιήστε ποιοτικό, πλούσιο σε άργιλο χώμα

Το χώμα πλούσιο σε αργιλικά μέταλλα έχει καλύτερες διογκωτικές ιδιότητες και επομένως μπορεί να συγκρατήσει το νερό καλύτερα και με πιο ομοιόμορφο τρόπο. Τα καλοκαίρια με υγρασία και τον χειμώνα, φροντίστε να αποστραγγίζετε το νερό για να αποφύγετε την υπερχείλιση.

Με πληροφορίες από το διαδίκτυο.

[mc4wp_form id="278"]