Τέλος για φέτος, οι σχολικές υποχρεώσεις για χιλιάδες μαθητές. Οι πολυπόθητες διακοπές είναι εδώ και τους υπόσχονται ελευθερία, χαλάρωση και ξεγνοιασιά, τουλάχιστον έως τα μέσα Σεπτεμβρίου. Τρεις μήνες στη διάθεση των μικρών μας ηρώων που για να είναι πραγματικά ξένοιαστοι, χωρίς απρόοπτα, θα πρέπει όλοι να φροντίσουν.

Πρώτα από όλα, τα μικρότερα, αλλά και τα μεγαλύτερα παιδιά θα πρέπει να γνωρίζουν τους κινδύνους της θάλασσας, πώς να τους αποφεύγουν και πώς να αντιμετωπίζουν μικρά απρόοπτα, ενώ τα μικρότερα παιδιά, πάντα θα πρέπει να είναι υπό την επίβλεψη ενήλικα ικανού να φροντίζει για την ασφάλειά τους. Επίσης, θα πρέπει να είναι προσεκτικά ακόμα και στις πιο διασκεδαστικές τους στιγμές, όπως είναι το παιχνίδι με φίλους στην πλατεία ή μία βόλτα με το ποδήλατο.

Προσοχή, όμως, δεν χρειάζεται μόνο για να αποφύγουμε τα ατυχήματα. Είναι καλό οι γονείς να προνοούν ώστε να προλαμβάνουν τυχόν ζητήματα υγείας του μικρού τους, που είτε δεν έχουν εκδηλώσει συμπτώματα είτε υπάρχουν κάποιες ενοχλήσεις που συχνά παραμελούνται

Ο ετήσιος έλεγχος υγείας ενός παιδιού σχολικής ηλικίας

Τώρα, είναι η κατάλληλη στιγμή τον ετήσιο έλεγχο της υγείας του παιδιού, μια σημαντική διαδικασία που συμβάλλει στην παρακολούθηση της ανάπτυξης και τη διατήρηση της καλής κατάστασης της υγείας του.

Ποιες εξετάσεις πρέπει να κάνουν οι γονείς στα παιδιά τους;

Ο παιδίατρος, Κωνσταντίνος ΝταλούκαςΠρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, εξηγεί, μιλώντας στο fortuno.gr, ποιες εξετάσεις περιλαμβάνονται στο ετήσιο παιδικό τσεκ απ.

«Οι συστάσεις για τον ετήσιο έλεγχο υγείας των παιδιών διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία τους, επισημαίνει ο κ. Νταλούκας. «Καλό είναι να αναφέρουμε τη λίστα με τις βασικές εξετάσεις και ελέγχους που πρέπει να περιλαμβάνονται στο ετήσιο τσεκ απ:

  1. Γενική κλινική εξέταση:

Την εξέταση κάνει ο Παιδίατρος και ελέγχει το βάρος και ύψος, και κάνει σύγκριση με τις αναπτυξιακές καμπύλες. Χρήσιμος είναι και ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης για τον έλεγχο υπέρτασης ή άλλων καρδιαγγειακών προβλημάτων.

  1. Εμβόλια:

Παιδίατρος και γονείς πρέπει να διασφαλίσουν (με τον έλεγχο του βιβλιαρίου του παιδιού και τη συζήτηση με τους γονείς) ότι όλοι οι εμβολιασμοί έχουν γίνει πλήρως, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών για την ηλικία του παιδιού.

3. Αιματολογικές και βιοχημικές εξετάσεις:

o  Γενική αίματος, συμπεριλαμβανομένου του σιδήρου ορού, της φεριτίνης και του κορεσμού τρανσφερρίνης, ιδίως εάν υπάρχουν ενδείξεις έλλειψης σιδήρου, για την ανίχνευση αναιμίας, λοιμώξεων και άλλων αιματολογικών καταστάσεων.

o Έλεγχος γλυκόζης για τον έλεγχο του διαβήτη, ιδίως εάν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό ή το παιδί είναι υπέρβαρο.

o  λιπιδίων (πχ χοληστερόλης, LDL) στην ηλικία 9-11 ετών, ή στην περίπτωση θετικού οικογενειακού ιστορικού.

  1. Οφθαλμολογικός έλεγχος:

Περιλαμβάνει έλεγχο οπτικής οξύτητας και γενική εξέταση των ματιών για τον έλεγχο διαθλαστικών ανωμαλιών, όπως η μυωπία, η υπερμετρωπία και ο αστιγματισμός.

5. Έλεγχος ακοής:

Είναι χρήσιμος για τον εντοπισμό τυχόν απώλειας ακοής ή ακουστικών προβλημάτων, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την επικοινωνία και τη μάθηση.

6. Οδοντιατρικός έλεγχος:

Είναι απαραίτητος για την αξιολόγηση της στοματικής υγείας, τον έλεγχο για κοιλότητες και τη διασφάλιση της σωστής οδοντικής υγιεινής.

  1. Έλεγχος ανάπτυξης και συμπεριφοράς:

Αφορά στην αξιολόγηση της ψυχοκινητικής ανάπτυξης και της συμπεριφοράς του παιδιού. Επίσης, γίνεται έλεγχος για σημάδια αναπτυξιακών καθυστερήσεων ή μαθησιακών δυσκολιών, που αντιμετωπίζονται καλύτερα όταν εντοπιστούν νωρίς στη ζωή του παιδιού και τη σχολική του ένταξη.

  1. Αλλεργιολογικός έλεγχος:

Εάν το παιδί έχει ιστορικό αλλεργιών, πρέπει να διενεργούνται εξετάσεις για συγκεκριμένα αλλεργιογόνα (δερματικά τεστ ή εξετάσεις αίματος) και να παρέχεται καθοδήγηση για τη διαχείριση των αλλεργιών κατά τη διάρκεια των διακοπών.

Πολύ σημαντικό: Τα παιδιά που πάσχουν από διαπιστωμένη αλλεργία θα πρέπει να έχουν πάντα μαζί τους δύο ενέσεις αυτοενιέμενης αδρεναλίνης (Anapen Junior) και να έχουν εκπαιδευτεί τα ίδια ή οι γονείς τους πώς θα την κάνουν αν χρειαστεί.

9. Έλεγχος για λοιμώξεις:

Αφορά έλεγχο για πιθανές λοιμώξεις, όπως παρασιτώσεις ή άλλες κοινές παιδικές ασθένειες.

  1. Εκτίμηση διατροφής και φυσικής δραστηριότητας:

Διατροφική αξιολόγηση γίνεται για να διασφαλιστεί ότι το παιδί έχει ισορροπημένη διατροφή και λαμβάνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Οι τυχόν συστάσεις σωματικής δραστηριότητας αφορούν στην προώθηση της τακτικής άσκησης και ενός ενεργού τρόπου ζωής. 

Γενικότερα, ο τακτικός έλεγχος υγείας βοηθά στην έγκαιρη ανίχνευση και διαχείριση προβλημάτων υγείας, καθώς και στην προώθηση υγιεινών συνηθειών και της γενικότερης ευημερίας του παιδιού. Στο πλαίσιο αυτό, οι παραπάνω εξετάσεις βοηθούν να διασφαλιστεί ότι το παιδί σας είναι υγιές και έτοιμο να απολαύσει τις καλοκαιρινές του διακοπές. Επιπλέον, αν εντοπιστούν τυχόν προβλήματα, μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε έγκαιρα», καταλήγει ο Παιδίατρος, Κωνσταντίνος Νταλούκας.

[mc4wp_form id="278"]