«Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία», λένε και ξαναλένε οι ειδικοί. Αυτό ισχύει και για την καταπολέμηση των σημαδιών γήρανσης, όπως είναι οι ρυτίδες, οι πανάδες ή η χαλάρωση του δέρματος. Σκοπός είναι να προλάβουμε την εμφάνισή τους από την αρχή και ίσως βρήκαμε κάποιον τρόπο να τα καταφέρουμε.

Με αυτό κατά νου, οι ειδικοί ομορφιάς και οι δερματολόγοι διαλαλούν τη σημασία της προστασίας του φραγμού του δέρματος. Η προστασία του δερματικού φραγμού όχι μόνο βοηθά στην ενίσχυση της φυσικής του άμυνας και στη βελτίωση της δομής του, αλλά βοηθά επίσης στη βελτίωση της ικανότητάς του να επουλώνεται – το οποίο, με τη σειρά του, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των σημαδιών γήρανσης.

Με ποιον τρόπο θα επιτύχουμε την προστασία του δερματικού φραγμού; Με τον ψευδάργυρο. Σύμφωνα με τους δερματολόγους, ο ψευδάργυρος μπορεί να είναι εξαιρετικά ευεργετικός για το δέρμα όταν εφαρμόζεται τοπικά ή καταναλώνεται μέσω διατροφής. «Ο ψευδάργυρος έχει τη δύναμη να βελτιώσει την ικανότητα του δέρματος να θεραπεύεται, η οποία κανονικά εξασθενεί με την ηλικία», εξηγούν. «Η ιδέα είναι να κάνουμε το δέρμα ισχυρό έτσι ώστε να είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει κάθε είδους επιθετικότητα από τη ρύπανση, τις υπεριώδεις ακτίνες ή την ακραία αφυδάτωση».

Όλοι γνωρίζουμε ότι ο ψευδάργυρος είναι σημαντικός για τη διατήρηση της υγείας μας και την υποστήριξη του ανοσοποιητικού μας συστήματος – αλλά σπάνια μιλάμε για το γιατί. Φαρμακοποιοί και δερματολόγοι εξηγούν: «Ο ψευδάργυρος είναι ένα βασικό μέταλλο, υπεύθυνο για περισσότερες από 300 ενζυματικές αντιδράσεις στο σώμα μας. Υπάρχει στα οστά, τους μυς, το δέρμα, το συκώτι και άλλα όργανα. Στο δέρμα, συγκεντρώνεται περισσότερο στην επιδερμίδα, όπου βρίσκεται η λειτουργία φραγμού του δέρματος. Επιπλέον, βοηθά στην επανόρθωση και συντήρηση του δέρματος, διατηρώντας το σε καλή κατάσταση και προστατεύει από τη φωτογήρανση και τις βλάβες που προκαλούνται από την ηλιακή ακτινοβολία. Ο ψευδάργυρος με λίγα λόγια προάγει τη θεραπεία και είναι απαραίτητος για τη σύνθεση των πρωτεϊνών του δέρματος».

Μια ημερήσια δόση ψευδαργύρου για τα μαλλιά σας

Δεν είναι μόνο το δέρμα που επωφελείται από τον ψευδάργυρο – το μέταλλο μπορεί επίσης να κρατήσει τα μαλλιά δυνατά, πυκνά και φωτεινά. Ο ψευδάργυρος βοηθά στη διακοπή της τριχόπτωσης και στην ενίσχυση των ινών της τρίχας, επειδή βοηθά στην τόνωση της ανάπτυξής της και προστατεύει τον θύλακα της τρίχας. Ακόμα, ο ψευδάργυρος αποτρέπει και το πρόωρο γκριζάρισμα των μαλλιών.

Πόσο ψευδάργυρο χρειάζεστε ανά ημέρα;

Ο ψευδάργυρος βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα που πολλοί από εμάς τρώμε καθημερινά, συμπεριλαμβανομένων των οσπρίων, των ξηρών καρπών, των πουλερικών, του κόκκινου κρέατος και των σπόρων – έτσι, εάν ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή, είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι παίρνετε πιθανώς τη συνιστώμενη ημερήσια δόση των 6 έως 12 mg την ημέρα. Βρίσκεται επίσης σε οστρακοειδή, σαρδέλες και αυγά.

Σε περίπτωση που υπάρχει έλλειψη λήψης ψευδαργύρου, αυτός μπορεί εύκολα να ληφθεί μέσω συμπληρωμάτων και χαπιών. Και είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο ψευδάργυρος μπορεί να απορροφηθεί από το δέρμα – κάτι που είναι υπέροχο, επειδή είναι συχνά ένα βασικό συστατικό σε αντηλιακά ορυκτών και θεραπευτικές κρέμες.

Εάν αποφασίσετε να ενισχύσετε την πρόσληψη ψευδαργύρου με ένα στοματικό συμπλήρωμα, είναι σημαντικό να έχετε κατά νου τις οδηγίες για την υγεία. Οι διατροφικές τιμές αναφοράς του ψευδαργύρου για έναν ενήλικα είναι περίπου 10 mg ημερησίως και συνιστάται να μην υπερβαίνει τα 25 mg ημερησίως, σύμφωνα με τους ειδικούς. Ιδιαίτερη προσοχή για εγκύους και θηλάζουσες γυναίκες που δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 40 mg ψευδαργύρου ημερησίως.

Ανεξάρτητα από το πώς καταναλώνεται, ένα πράγμα είναι σίγουρο: μην παραλείψετε τον ψευδάργυρο. Τα μαλλιά, το δέρμα και το σώμα σας θα σας ευχαριστήσουν.

Με πληροφορίες από την αγγλική Vogue.

[mc4wp_form id="278"]