Όλα τα πράγματα, από τα τρόφιμα έως τα φάρμακα, τα καλλυντικά, ακόμα και το αντηλιακό μας χρειάζονται φύλαξη, σε συνθήκες μακριά από υγρασία κι έκθεση σε πολύ υψηλή θερμοκρασία, για να διατηρούνται και να μην υπάρχει κίνδυνος αλλοίωσής τους.
Ένα αντηλιακό, συγκεκριμένα, που εκτίθεται σε υψηλές θερμοκρασίες, γίνεται λιγότερο αποτελεσματικό, καθώς ο ήλιος και η ζέστη αποδομούν τα ενεργά συστατικά του γρηγορότερα. Έτσι, το πιθανότερο είναι να μην εκπληρώνει τους σκοπούς, για τους οποίους χρησιμοποιείται. Γι’ αυτό, πρέπει να λαμβάνονται μέτρα, ώστε να διατηρεί τη σύνθεσή του και να παρέχει επαρκή προστασία στο δέρμα για περισσότερο χρόνο.
«Η συνήθεια αποθήκευσής των αντηλιακών στο πορτμπαγκάζ, ή στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου μέχρι την επόμενη φορά που θα χρειαστούν, υποβαθμίζει τα συστατικά και τις χημικές ουσίες που περιέχουν. Το ίδιο ισχύει και όταν παραμένουν κάτω από τον ήλιο στην παραλία επί ώρες. Αν και δεν «χαλάνε» σε μια μέρα, η επαναλαμβανόμενη αυτή πρακτική δεν τα διατηρεί στην καλή κατάσταση που έχουν κατά την αγορά τους», τονίζει ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, δρ Χρήστος Στάμου.
Η μείωση της αποτελεσματικότητάς τους κάτω από αυτές τις συνθήκες έχει επιβεβαιωθεί, άλλωστε, και από μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Academy of Dermatology.
Πώς να διατηρήσω το αντηλιακό μου περισσότερο;
Για να συντηρηθούν τα συστατικά του αντηλιακού πρέπει αυτό να φυλάσσεται σε δροσερό και σκοτεινό μέρος. Εξάλλου, η ημερομηνία λήξης ισχύει μόνο όταν ακολουθούνται αυτές τις οδηγίες.
«Η αποθήκευσή του μέσα στο αυτοκίνητο, στο οποίο αναπτύσσονται θερμοκρασίες έως 60 βαθμούς Κελσίου δεν ενδείκνυται. Είναι καλύτερο να τοποθετείται στην τσάντα χειρός, ώστε να είναι ευχερής η τακτική χρήση και επανάληψη καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Στην παραλία, το αντηλιακό πρέπει να τυλίγεται σε μια βρεγμένη, κατά προτίμηση, πετσέτα και να παραμένει στη σκιά, π.χ. κάτω από ομπρέλα. Εναλλακτικά, μπορεί να μπει σε ισοθερμική σακούλα τροφίμων μαζί με μια παγοκύστη. Εάν υπάρχει φορητό ψυγείο, η τοποθέτησή του μέσα σε αυτό είναι ακόμα καλύτερη λύση για τη διατήρηση στην αρχική του κατάσταση».
Πώς είναι ένα αλλοιωμένο αντηλιακό;
Η διάρκεια ζωής των αντηλιακών δεν ξεπερνά συνήθως τα δύο έτη και είναι ασφαλή για χρήση, όταν διατηρούν το χρώμα, την οσμή και την υφή τους αναλλοίωτη.
Όταν δεν συντηρούνται, όπως πρέπει, το χρώμα γίνεται σκουρότερο και μυρίζουν δυσάρεστα. Τα συστατικά τους διασπώνται, χάνεται η ενιαία υφή τους (ορυκτά αντηλιακά) και γίνονται υδαρή (χημικά αντηλιακά).
Επομένως, όταν ένα ή περισσότερα από αυτά τα χαρακτηριστικά μεταβληθούν, το αντηλιακό όχι μόνο είναι αναποτελεσματικό, αλλά και επιβλαβές και πρέπει να αντικαθίσταται αμέσως.
«Η επιλογή του αντηλιακού είναι προσωπική υπόθεση. Πρέπει να επιλέγεται αυτό που ταιριάζει στο δέρμα και δεν του δημιουργεί πρόβλημα. Αλλά το σημαντικότερο είναι να ταιριάζει στις προτιμήσεις του χρήστη, προκειμένου να το χρησιμοποιεί τακτικά και σωστά, καθημερινά Μόνο έτσι διατηρείται το δέρμα υγιές, λαμπερό και προστατευμένο, στο μέτρο του δυνατού.
Γιατί η εφαρμογή αντηλιακού περιορίζει τον κίνδυνο φωτογήρανσης και καρκίνου, αλλά δεν τον εξαλείφει. Επομένως, οποιοδήποτε σημάδι εμφανιστεί στο δέρμα που μοιάζει ύποπτο, ή μια υπάρχουσα ελιά αλλάξει μέγεθος, σχήμα, χρώμα, υφή θα πρέπει να ελέγχεται αμέσως από δερματολόγο, προκειμένου να υπάρξει έγκαιρη διάγνωση. Με τη βοήθεια του δερματοσκοπίου εξετάζεται ένας-ένας σε μεγέθυνση, ώστε να αναγνωριστούν αμέσως οι σπίλοι που παρουσιάζουν αλλοιώσεις και να αντιμετωπιστεί ταχύτατα η τυχόν κακοήθεια.
Είναι μια ανώδυνη εξέταση που δε πρέπει να γίνεται μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις, αλλά και προληπτικά, αφού με τη δυνατότητα αποθήκευσης των δεδομένων και σύγκρισης που παρέχει εντοπίζονται αλλοιώσεις που με γυμνό μάτι δεν θα γίνονταν αντιληπτές και έτσι αποφεύγονται δυσάρεστες εξελίξεις», καταλήγει ο Δρ. Στάμου.