Με το κολλαγόνο να μειώνεται κατά 30% στα πέντε πρώτα χρόνια της εμμηνόπαυσης δεν είναι να απορεί κανείς για τις αλλαγές, που παρατηρούμε στο δέρμα μας, όπως είναι η ξηρότητα, η χαλάρωση, οι λεπτές γραμμές, οι ρυτίδες και η απώλεια όγκου από στρατηγικά σημεία του προσώπου. Τα καλά νέα είναι ότι οι αλλαγές αυτές προλαμβάνονται, αντιμετωπίζονται και… συνηθίζονται.

Η προεμμηνόπαυση και η εμμηνόπαυση είναι μία φάση από την οποία θα περάσει κάθε γυναίκα μεγαλώνοντας. Και παρότι δεν αντιμετωπίζουμε όλες τα ίδια συμπτώματα, οι αλλαγές στο δέρμα είναι λίγο πολύ κάτι που θα μας απασχολήσει.

Blamethehormones

Σε αυτή τη φάση της ζωής μας, οι ορμόνες μοιάζουν με τρενάκι του λούνα παρκ: άλλες ανεβαίνουν, άλλες κατεβαίνουν, άλλες φουλάρουν, άλλες φρενάρουν. Πώς το δέρμα μας, το μεγαλύτερο όργανο στο σώμα – ας μην το ξεχνάμε αυτό, να μείνει ανεπηρέαστο; Ο βασικός «ένοχος» για τις αλλαγές στο δέρμα στην εμμηνόπαυση είναι η μείωση της παραγωγής οιστρογόνων και προγεστερόνης, ορμονών που συμβάλλουν στη λάμψη, την ελαστικότητα και τον όγκο της επιδερμίδας μας.

Επηρεάζεται επίσης η παραγωγή του κολλαγόνου και της ελαστίνης, καθώς και η κατανομή του υποστηρικτικού λίπους κάτω από την επιδερμίδα. Μάλιστα, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας, το κολλαγόνο πέφτει κατά 30% τα πρώτα πέντε χρόνια της εμμηνόπαυσης και στη συνέχεια περίπου άλλο ένα 2% κάθε χρόνο, για τα επόμενα είκοσι περίπου χρόνια.

Οι πιο συχνές αλλαγές στο δέρμα στην εμμηνόπαυση

Η ξηρότητα και η λέπτυνση της επιδερμίδας, οι λεπτές ακτινωτές γραμμές και οι ρυτίδες, η χαλάρωση και η απώλεια όγκου ανήκουν στις πιο συχνές αλλαγές, που παρατηρούμε οι περισσότερες γυναίκες, μετά τα σαράντα. Παράλληλα, καθώς η παραγωγή ανδρογόνων δεν σταματά, η ισορροπία αλλάζει με αποτέλεσμα αύξηση (ή εμφάνιση από το πουθενά!) τριχοφυΐας στο πρόσωπο, αυξημένη λιπαρότητα, μεγαλύτερη παραγωγή σμήγματος και ακμή. Επιπλέον, πολλές βιώνουν αυτήν την περίοδο έξαρση της ροδόχρου νόσου, ή εμφάνισή της, με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται η ερυθρότητα του δέρματος που σχετίζεται (και) με τις εξάψεις.

Παρόλα αυτά, αν τα παραπάνω μοιάζουν μελανά, κρατήστε στο μυαλό σας το ρήμα που χρησιμοποιήσαμε: «μοιάζουν». Αν το δούμε ρεαλιστικά, πρόκειται για αλλαγές που λίγο πολύ βιώνουν όλοι οι άνθρωποι μεγαλώνοντας, λόγω της βιολογικής γήρανσης.

Να υπογραμμίσουμε κάτι ακόμη: πόσο τυχερές είμαστε όσες γυναίκες μπορούμε να «γκρινιάξουμε» για το πώς έχει αλλάξει το δέρμα μας στην εμμηνόπαυση – δεν έχουν όλες οι γυναίκες γύρω μας την τύχη να είναι υγιείς, να μεγαλώνουν και να βιώνουν τα διαφορετικά ηλικιακά στάδια.

Η καλή συνήθεια που αξίζει να υιοθετήσουμε, σήμερα κιόλας

Σύμφωνα με έρευνα στην επιθεώρηση «Advanced Pharmaceutical Bulletin» η φωτογήρανση ευθύνεται για περίπου το 80% της γήρανσης στο πρόσωπο. Είτε είστε κι εσείς μέλος του κλαμπ της εμμηνόπαυσης, είτε βρίσκεστε στην ηλικία που το δέρμα σας είναι ακόμη σφριγηλό, λείο και ελαστικό, υπάρχει μία συνήθεια, που αξίζει να υιοθετήσετε ASAP: προστατευτείτε αποτελεσματικά από την ηλιακή ακτινοβολία και τη φωτογήρανση.

Πριν βγείτε το πρωί από το σπίτι, ακόμη κι αν χρησιμοποιείτε μόνο το αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις σας, εφαρμόζετε αντηλιακή προστασία στο πρόσωπο και σε όποιο σημείο του δέρματος είναι εκτεθειμένο. Μία φορά όμως τη μέρα δεν φτάνει. Φροντίστε να επαναλαμβάνετε κάθε περίπου δύο ώρες την επάλειψη κι όταν πρόκειται να κυκλοφορήσετε έξω φορέστε ένα καπέλο με πυκνή ύφανση και γυαλιά ηλίου.

Δεν πειστήκατε ακόμη; Έχουμε έναν τελευταίο άσσο στο μανίκι. Παλαιότερη δημοσίευση στην επιστημονική επιθεώρηση «Dermatologic Surgery» υποστηρίζει πως η τακτική χρήση του αντηλιακού δεν προστατεύει μόνο το δέρμα, αλλά αντιστρέφει επίσης ως έναν βαθμό τις πιο συνηθισμένες βλάβες της φωτογήρανσης, όπως οι μικρές ρυτίδες και οι δυσχρωμίες.

3 + 1 συμβουλές για πιο νεανικό δέρμα (ακόμα και) στην εμμηνόπαυση

• Η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία όλων των συστημάτων του, μαζί και την υγεία του δέρματος. Το νερό, τα αφεψήματα, τα ωμά λαχανικά, τα φρέσκα φρούτα είναι όλα τους σύμμαχοι στην ενυδάτωση του δέρματος. Αντίθετα, το αλκοόλ και ροφήματα με καφεΐνη έχουν την τάση να αφυδατώνουν τον οργανισμό προωθώντας τη διούρηση, οπότε καλό είναι να τα περιορίζουμε όσο είναι δυνατόν.

• Εάν δεν το έχετε κάνει, τώρα είναι η στιγμή να αντικαταστήσετε τα προϊόντα περιποίησης που χρησιμοποιείτε με άλλα με ειδική σύνθεση για τις ανάγκες του δέρματος στην εμμηνόπαυση. Ενυδατικοί παράγοντες, μόρια υαλουρονικού οξέος, που συγκρατούν την υγρασία στο δέρμα, καινοτόμα συστατικά όπως η νιασιναμίδη, μία μορφή βιταμίνης Β3 που κλειδώνει την ενυδάτωση και διαθέτει αντιγηραντικές και επουλωτικές ιδιότητες, είναι συστατικά που θέλουμε στα καλλυντικά μας αυτήν την περίοδο της ζωής μας.

• Συμβουλευόμαστε τον δερματολόγο για οτιδήποτε μας ανησυχεί, είτε αυτό είναι τραχύτητα του δέρματος και ερεθισμοί, είτε κηλίδες από τον ήλιο, είτε εμφάνιση ακμής, είτε καινούριοι σπίλοι στο δέρμα μας.

What’s new

Δεν είστε διατεθειμένη να «συνηθίσετε», όπως είπαμε στην αρχή αυτού του άρθρου, τις αλλαγές που φέρνουν οι ορμονικές αλλαγές στο δέρμα σας; Η αισθητική δερματολογίας μπορεί να σας προσφέρει τις λύσεις επιθυμείτε. Οι εξελίξεις στον τομέα αυτόν είναι τεράστιες και οι θεραπείες, ενέσιμες ή μη επεμβατικές, μπορούν να γυρίσουν πίσω τον χρόνο χωρίς να αλλοιώσουν τα χαρακτηριστικά σας. Τα skinboosters και τα talk-of-town εξωσώματα ανήκουν στις πιο καινούριες θεραπείες βαθιάς ενυδάτωσης, σύσφιξης και λάμψης για την επιδερμίδα και είναι πολλές οι γυναίκες που τα έχουν συμπεριλάβει στη beautyroutine τους. Οι alltimeclassic θεραπείες, όπως το μπότοξ, τα fillers υαλουρονικού, τα χημικά peeling και θεραπείες ανανέωσης κι ανάπλασης της επιδερμίδας με Laser, αποτελούν, επίσης, δοκιμασμένες λύσεις, που βελτιώνουν εντυπωσιακά την όψη και την ποιότητα της επιδερμίδας μας – και μαζί τη διάθεσή μας.

[mc4wp_form id="278"]