
Το μηλόξυδο δεν ανήκει μόνο σε σαλάτες. Αποδεικνύεται ότι είναι επίσης εξαιρετικά αποτελεσματικό όταν ενσωματώνεται στη φροντίδα των μαλλιών. Λειτουργεί ως καθαρτικός παράγοντας για να αναζωογονήσει τα μαλλιά σας, προσδίδει άφθονη λάμψη και επίσης βοηθά στη διευκόλυνση της ανάπτυξης των μαλλιών. Όλα αυτά χάρη στο pH του μηλόξυδου, το οποίο είναι περίπου 3 – που σημαίνει ότι βρίσκεται στην όξινη πλευρά του φάσματος.
Αν και μπορεί να φαίνεται ότι θα ήταν σκληρό για τα μαλλιά, το οξύ είναι πραγματικά πολύ καλό για να κάνει τα μαλλιά σας πιο λαμπερά και να τονώσει τη μακροζωία του χρώματός σας.
Μπορείτε πάντα να πάρετε μηλόξυδο κατευθείαν από την πηγή, αλλά υπάρχουν επίσης πολλά προϊόντα όπως σαμπουάν και σέρουμ μαλλιών που παρασκευάζονται με μηλόξυδο.
Ποια είναι τα οφέλη του μηλόξυδου για τα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής σας;
Το μηλόξυδο εξουδετερώνει και υποστηρίζει το φυσικό βίωμα του τριχωτού της κεφαλής. Έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες για τον καθαρισμό και τα φυσικά άλφα υδροξυοξέα που απολεπίζουν απαλά για να ενθαρρύνουν την κυτταρική ανανέωση και να δημιουργήσουν ένα βέλτιστο περιβάλλον για την ανάπτυξη των μαλλιών. Στο στέλεχος της τρίχας, το μηλόξυδο κλείνει την επιδερμίδα, σφραγίζοντας την υγρασία και προσθέτοντας βέλτιστη λάμψη. Βοηθά επίσης εάν έχετε οποιοδήποτε είδος ερεθισμού του τριχωτού της κεφαλής.
Το μηλόξυδο είναι εξαιρετικό για άτομα με ψωρίαση επειδή μπορεί να καταπραΰνει τον ερεθισμό και να ηρεμήσει τη φαγούρα. Έχει επίσης αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες. Επειδή σφραγίζει την επιδερμίδα της τρίχας, βοηθά επίσης στη μείωση του σπασίματος και του φριζαρίσματος, στη διατήρηση της ελαστικότητας και στο κλείδωμα του χρώματος για να αποτρέψει το ξεθώριασμα.
Ανάμεσα στα άλλα κύρια οφέλη του είναι και η αντιμετώπιση πιτυρίδας. Παρουσία τόσο σε ξηρούς όσο και σε λιπαρούς τύπους μαλλιών, η πιτυρίδα είναι ένας μύκητας που μοιάζει με μαγιά που τρέφεται με έλαια στο τριχωτό της κεφαλής των περισσότερων ενηλίκων. Το μηλόξυδο έχει φυσικές αντιβακτηριδιακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες που το καθιστούν αποτελεσματικό στη θανάτωση και την πρόληψη της μαγιάς που προκαλεί πιτυρίδα στο τριχωτό της κεφαλής.
Επιπλέον, πολλοί ειδικοί αναφέρουν ότι το μηλόξυδο μπορεί να υποστηρίξει την ανάπτυξη των μαλλιών αφαιρώντας τη συσσώρευση προϊόντων, ειδικά από προϊόντα που χρησιμοποιούνται συνήθως όπως το ξηρό σαμπουάν. Ξεμπλοκάρει λοιπόν τα ωοθυλάκια στο τριχωτό της κεφαλής, έτσι ώστε τα νήματα να έχουν ελευθερία να ευδοκιμήσουν. (Σημείωση: Εάν χρησιμοποιείτε ξηρό σαμπουάν, μια συμβουλή είναι να το ψεκάζετε στα μεσαία μήκη των μαλλιών, αντί στις ρίζες, για να αποφευχθεί η απόφραξη του θύλακα.
Σε ποιους τύπους μαλλιών λειτουργεί καλύτερα το μηλόξυδο;
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το μηλόξυδο λειτουργεί για σχεδόν κάθε τύπο και υφή μαλλιών. Και λόγω των ιδιοτήτων του που λειαίνει και καταπολεμά το φριζάρισμα, είναι ιδιαίτερα αγαπητό σε άτομα με πυκνά, σγουρά μαλλιά. Αλλά αν έχετε εξαιρετικά στεγνά, υπερβολικά επεξεργασμένα ή εξαιρετικά λεπτά μαλλιά, είναι καλύτερο να τα αποφύγετε.
Δεδομένου ότι το μηλόξυδο είναι όξινο, μπορεί να είναι λίγο πολύ δυνατό για οποιονδήποτε έχει βλάβη – ας πούμε από λεύκανση, υπερβολική έκθεση στον ήλιο ή υπερβολική χρήση ζεστών εργαλείων – πολύ λεπτά μαλλιά που είναι φυσικά εύθραυστα ή για όποιον έχει δυσκολία να μακρύνει τα μαλλιά του. Αν τα μαλλιά σας σπάνε, μπορείτε να βάλετε το μηλόξυδο στις ρίζες, αλλά ποτέ δεν πρέπει να το εφαρμόσετε στις άκρες.
Πόσο συχνά πρέπει να το χρησιμοποιώ;
Η μοναδική κατάσταση του τριχωτού της κεφαλής, ο τύπος και η υφή των μαλλιών ενός ατόμου θα καθορίσουν πόσο συχνά θα πρέπει να χρησιμοποιείται το μηλόξυδο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία για το τριχωτό της κεφαλής πριν από το σαμπουάν κάνοντας μασάζ, για 10 έως 15 λεπτά και έπειτα λούσιμο με σαμπουάν. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καθαριστικό σε ημέρες χωρίς σαμπουάν για να αναζωογονήσει και να εξισορροπήσει το τριχωτό της κεφαλής ή να εφαρμοστεί έως και τρεις φορές την εβδομάδα για τη θεραπεία του κνησμού ή του λιπαρού τριχωτού της κεφαλής.
Εάν το αγοράσετε σε σαμπουάν, συνιστάται να το κάνετε δύο φορές την εβδομάδα και να χρησιμοποιείτε ένα ξέβγαλμα μηλόξυδου άλλη φορά κατά τη διάρκεια της εβδομάδας (λάβετε υπόψη ότι ενώ το μηλόξυδο συνδυάζεται καλά με τα περισσότερα σαμπουάν, θα πρέπει να αποφύγετε τη χρήση του με αυτά που διαθέτουν σαλικυλικό οξύ, καθώς ο συνδυασμός μπορεί να ξηράνει πολύ την τρίχα σας).
Εάν έχετε πιο σοβαρές ανησυχίες για το τριχωτό της κεφαλής, προτείνεται να χρησιμοποιείτε ένα ξέπλυμα μηλόξυδου δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα.
Πώς να χρησιμοποιήσετε το μηλόξυδο από μόνο του
Ενώ υπάρχουν πολλά υπέροχα προϊόντα με μηλόξυδο στην αγορά, η δημιουργία του δικού σας ξεβγάλματος DIY μπορεί να είναι μια πιο οικονομική επιλογή.
Μπορείτε να προσαρμόσετε την αναλογία μηλόξυδου προς νερό για να τροποποιήσετε την ένταση του μείγματος, ανάλογα με τον τύπο των μαλλιών σας και τη σοβαρότητα των ανησυχιών του τριχωτού της κεφαλής σας, ωστόσο παρακάτω είναι ένα εξαιρετικό σημείο εκκίνησης για τη δημιουργία και την εφαρμογή ενός ξεβγάλματος μηλόξυδου:
- Αναμείξτε ένα μέρος μηλόξυδου με δύο μέρη απεσταγμένου νερού (αποφύγετε τη χρήση νερού βρύσης, καθώς αυτό μπορεί να είναι πολύ όξινο).
- Τοποθετήστε το μείγμα σε ένα καθαρό μπουκάλι με ένα ακροφύσιο.
- Λούστε και περιποιηθείτε τα μαλλιά σας (χρησιμοποιώντας ένα βαθύ, θρεπτικό κοντίσιονερ) και στη συνέχεια ξεπλύνετε.
- Στεγνώστε τα μαλλιά σας στο ντους, μετά εφαρμόστε ελαφρά το μείγμα μηλόξυδου και περάστε το απαλά μέσω του στελέχους της τρίχας με τα χέρια σας.
- Τοποθετήστε τα μαλλιά σας σε μια αλογοουρά ή στερεώστε τα σε ένα κλιπ πάνω από το κεφάλι σας και αφήστε το προϊόν να καθίσει για λίγα λεπτά.
- Χρησιμοποιήστε χλιαρό προς κρύο νερό για να κλείσετε το εξωτερικό στρώμα των μαλλιών και να κλειδώσετε την υγρασία.
Πηγή: ELLE UK