
Μία μέρα που είναι… αφιερωμένη στην κρεατοφαγία μπορεί να περιλαμβάνει νόστιμες και θρεπτικές επιλογές για όσους δεν τρώνε κρέας ή είναι vegan.
Η Τσικνοπέμπτη συνδέεται παραδοσιακά με την κατανάλωση κρεατικών και ψητών, αλλά οι βίγκαν έχουν πολλές γευστικές και θρεπτικές επιλογές για να απολαύσουν το φιλικό ή οικογενειακό τραπέζι χωρίς να παραβούν τις αρχές τους. Με τη σωστή προετοιμασία, το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης μπορεί να είναι εξίσου πλούσιο και απολαυστικό, ακόμη και χωρίς ζωικά προϊόντα. Η Κάλλια Γιαννιτσοπούλου, Kλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MSc, MBA, SRD μας δίνει τις δικές της προτάσεις για μία vegan Τσικνοπέμπτη, και όχι μόνο!
Vegan επιλογές για την τσικνοπέμπτη
Βίγκαν «μπιφτέκια», λουκάνικα και σουβλάκια
Τα μπιφτέκια φυτικής προέλευσης από ρεβίθια, φακές, ή προϊόντα σόγιας είναι μια εξαιρετική επιλογή.Υπάρχουν επίσης πολλές βίγκαν εκδοχές λουκάνικων με βάση το σεϊτάν ή τα όσπρια, οι οποίες μπορούν να ψηθούν και να σερβιριστούν με σαλάτες ή πίτες. Εννοείται ότι μπορείτε να φτιάξετε σουβλάκια με λαχανικά, τόφου ή σεϊτάν, τα οποία έχουν υπέροχη υφή όταν ψηθούν.
Ψητά λαχανικά
Τα ψητά λαχανικά όπως μελιτζάνες, κολοκυθάκια, μανιτάρια και πιπεριές μπορούν να είναι το αστέρι του τραπεζιού. Μπορείτε να τα ψήσετε στη σχάρα ή στον φούρνο με ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και μυρωδικά.
Χειροποίητες vegan σος
Για να συνοδέψετε τα φυτικά «κρεατικά» ή τα λαχανικά σας, μπορείτε να ετοιμάσετε μία νόστιμη και θρεπτική σος με βάση το ταχίνι, τη μουστάρδα, το αβοκάντο ή με βίγκαν μαγιονέζα.
Σαλάτες πλούσιες σε πρωτεΐνη
Προσθέστε στη σαλάτα σας ψημένα ρεβίθια, φασόλια, τόφου ή βίγκαν φέτα. Συνδυάστε λαχανικά εποχής με καρπούς, σπόρους και ντρέσινγκ με βάση το ελαιόλαδο ή το λεμόνι.
Βίγκαν πίτες ή τορτίγιες
Αντί για τυλιχτό σουβλάκι, μπορείτενα «τσικνίσετε» με βίγκαν πίτες ή τορτίγιες γεμισμένες με λαχανικά, μανιτάρια και vegan τυριά ή και με φυτικά σκευάσματα τύπου κρέας.
Συνοδευτικά
Πατάτες ψητές ή βραστές με δενδρολίβανο και ελαιόλαδο. Και βέβαια πατάτες τηγανητές που μια στο τόσο μας αρέσει να απολαμβάνουμε!
Η Τσικνοπέμπτη μπορεί να είναι μια γιορτή με έντονη παράδοση κατανάλωσης κρέατος, αλλά οι βίγκαν επιλογές είναι πολλές και εξίσου απολαυστικές. Συνδυάζοντας λαχανικά, όσπρια και φυτικές πηγές πρωτεΐνης, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα νόστιμο και ισορροπημένο μενού που σέβεται τις βίγκαν αρχές και χαρίζει μια μοναδική εμπειρία στο τραπέζι.