Το πρώτο νέου τύπου αναλγητικό, εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες, εγκρίθηκε πρόσφατα από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), γεγονός που ανοίγει προοπτικές για την ανάπτυξη ακόμη πιο αποτελεσματικών φαρμάκων κατά του πόνου.

· Έρευνες της αμερικανικής κυβέρνησης δείχνουν ότι τα αναλγητικά είναι ο πιο συχνά συνταγογραφούμενος τύπος φαρμάκου στα νοσοκομεία.

· Περίπου 80 εκατομμύρια Αμερικανοί λαμβάνουν συνταγές, κάθε χρόνο, για φάρμακα για τη θεραπεία νέων περιστατικών μέτριου έως έντονου πόνου, σύμφωνα με μελέτη της Vertex Pharmaceuticals, της εταιρείας που ανέπτυξε το νέο φάρμακο. Περίπου οι μισές από αυτές τις συνταγές αφορούν οπιοειδή φάρμακα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε εξάρτηση και εθισμό.

Το suzetrigine (σουζετριγίνη) είναι ένα νέο, μη οπιοειδές αναλγητικό, που εγκρίθηκε για τη θεραπεία του μέτριου έως σοβαρού οξέος πόνου, σε ενήλικες. Το φάρμακο, με την εμπορική ονομασία Journavx, διατίθεται σε δισκία των 50 mg για από του στόματος χορήγηση, σε δόσεις ανά 12ωρο, με μία μεγαλύτερη αρχική δόση των 100 mg.

Νέο αναλγητικό με νέο τρόπο δράσης κατά του πόνου

Η σουζετριγίνη δρα ως εκλεκτικός αναστολέας των διαύλων νατρίου (NaV1.8) στο περιφερικό νευρικό σύστημα, εμποδίζοντας τη μετάδοση των σημάτων πόνου πριν φτάσουν στον εγκέφαλο. Αυτός ο μηχανισμός το διαφοροποιεί από τα οπιοειδή, μειώνοντας τον κίνδυνο εθισμού και άλλων σχετικών παρενεργειών.

«Μια νέα θεραπευτική κατηγορία μη οπιοειδών αναλγητικών για τον οξύ πόνο προσφέρει την ευκαιρία να μετριαστούν ορισμένοι κίνδυνοι που σχετίζονται με τη χρήση οπιοειδών για τον πόνο και παρέχει στους ασθενείς μια άλλη θεραπευτική επιλογή», ​​δήλωσε η Dr. Jacqueline Corrigan-Curay, αναπληρώτρια διευθύντρια του FDA’s Center for Drug Evaluation and Research, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση του FDA να εγκρίνει ασφαλείς και αποτελεσματικές εναλλακτικές στα οπιοειδή λύσεις για τη διαχείριση του πόνου».

Πολλά μέρη του σώματος εμπλέκονται στην αίσθηση του πόνου, εξηγεί ο Δρ Sergio Bergese, αναισθησιολόγος στην Αναγεννησιακή Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου Stony Brook. Τα νευρικά κύτταρα μεταφέρουν ένα ηλεκτρικό σήμα από το σημείο της βλάβης των ιστών μέχρι τον εγκέφαλο, ο οποίος αντιλαμβάνεται το σήμα ως πόνο.

Σε αντίθεση με τα οπιοειδή φάρμακα, τα οποία αμβλύνουν την αίσθηση του πόνου στον εγκέφαλο, η σουζετριγίνη δρα κλείνοντας ένα κανάλι νατρίου που μεταφέρει μόνο σήματα πόνου, δηλδή, δρα εμποδίζοντας εξαρχής τα νεύρα που σηματοδοτούν τον πόνο γύρω από το σώμα να στείλουν σήμα στον εγκέφαλο.

«Αυτό που κάνει αυτό το φάρμακο είναι να διακόπτει αυτό το μονοπάτι, έτσι, παρόλο που υπάρχει ο τραυματισμός των ιστών, ο εγκέφαλος δεν το γνωρίζει», εξηγεί ο Bergese.

Το σημαντικότερο είναι ότι οι γιατροί πιστεύουν ότι δεν υπάρχει πιθανότητα η σουζετριγίνη να δημιουργήσει εθισμό ή εξάρτηση σε άτομα που τη χρησιμοποιούν. Βέβαια, πρέπει να αναφερθεί πως οι γιατροί τονίζουν ότι μπορεί να μην είναι το κατάλληλο φάρμακο για όλους ή για κάθε τύπο πόνου.

[mc4wp_form id="278"]