Παρασυρμένοι σε εφαρμογές γνωριμιών αλλά απτόητοι στην αναζήτηση του ρομαντισμού, 20 νεαροί single συγκεντρώθηκαν στη Μαδρίτη για να μοιραστούν δραστηριότητες και ερωτικά χαμόγελα σε μια εκ νέου ανακάλυψη της πραγματικής αγάπης.
Οι 10 άνδρες και οι 10 γυναίκες, ηλικίας μεταξύ 25 και 35 ετών, κοιτούσαν νευρικά ο ένας τον άλλον μόλις μια ώρα πριν από την πρώτη τους βουτιά στο «κλαμπ αργών γνωριμιών». Η ιδέα κερδίζει δημοτικότητα στην Ευρώπη, καθώς οι νέοι δεν ερωτεύονται πια στις εφαρμογές και προσπαθούν να βρουν την πιθανή αδερφή ψυχή τους μέσα από αστείες συναντήσεις πρόσωπο με πρόσωπο.
Η Eva Sanchez, 28 ετών, ίδρυσε το κλαμπ στην ισπανική πρωτεύουσα για να αναζωπυρώσει τη ρομαντική της φλόγα αφού ένας πιθανός μνηστήρας που γνώρισε στο Διαδίκτυο της έκανε ghosting, διακόπτοντας ξαφνικά κάθε επικοινωνία – χωρίς εξήγηση. «Η γενιά μου θέλει υγιείς σχέσεις, αλλά οι εφαρμογές έχουν δημιουργήσει μια απαισιοδοξία στην αγάπη, δυσκολευόμαστε να την πιστέψουμε», είπε η δημιουργική διευθύντρια στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).
Μία φορά το μήνα, η Ισπανο-Περουβιανή διοργανώνει ένα κοκτέιλ σε διαφορετικό χώρο και με διαφορετικό θέμα και οι συμμετέχοντες πληρώνουν περίπου 30 ευρώ για να συναναστραφούν μεταξύ τους παίζοντας παιχνίδια ή κάνοντας χειρωνακτικές δραστηριότητες. Οι single δεν αισθάνονται σαν να βγαίνουν ραντεβού και τα πάντα συμβάλλουν στο να αναδείξουν την πιο χαριτωμένη πλευρά τους, είπε η Sanchez, η οποία γεμίζει τους τοίχους της Μαδρίτης με αφίσες που προωθούν το κλαμπ της.
Οι γίγαντες εφαρμογών γνωριμιών Tinder, Bumble, Meetic και Grindr έχουν δει τις λήψεις τους να μειώνονται σχεδόν κατά 20% από το 2020, σύμφωνα με το Sensor Tower, ένα πρακτορείο που αναλύει ψηφιακά δεδομένα. Η χρηματιστηριακή αποτίμηση της Match Group, της μητρικής εταιρείας των Tinder, Hinge και Meetic, έχει υποχωρήσει από το ανώτατο όριο των 47 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2021 στα 7,7 δισεκατομμύρια ευρώ πιο πρόσφατα.
Η νεότερη γενιά ολοένα και περισσότερο «προτιμά να συναντά ανθρώπους από κοντά παρά μέσω διαδικτύου», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Seema Shah του Sensor Tower. Ένας από τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση της Sanchez, ο Damian, γνωρίζει πολύ καλά το «θολό πίσω μέρος» των εφαρμογών γνωριμιών αφού εργάστηκε στους αλγόριθμους τους ως προγραμματιστής πληροφορικής. «Αποφάσισα να γνωρίσω ανθρώπους στην πραγματική ζωή βγαίνοντας και προσπαθώντας να κοινονικοποιηθώ. Είναι πιο δύσκολο», είπε ο 33χρονος Γαλλο-Ισπανός.
Η Isabel, μια 28χρονη Χιλιανή δικηγόρος, συμφώνησε ότι οι άνθρωποι «σχεδόν φοβούνται να έρθουν στο τραπέζι σας» από φόβο μήπως φανούν «λίγο περίεργοι ή παρεμβατικοί». «Έχουμε συνηθίσει τόσο πολύ την οθόνη που έχουμε χάσει αυτή την έλξη για άμεση αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους όπως συνήθιζαν να κάνουν οι γονείς μας», είπε.
Καθώς τα έσοδά τους μειώνονται, οι εταιρείες διαδικτυακών γνωριμιών αναγκάστηκαν να διαφοροποιήσουν την προσφορά τους με ομαδικές δραστηριότητες ή άτυπες συναντήσεις.
Μια ομάδα ομογενών που διευθύνεται από τον Βρετανό Tom Hopcroft έχει επίσης δώσει προτεραιότητα στις προσωπικές συναντήσεις, στοχεύοντας σε νέες αφίξεις στη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη στη σελίδα τους στο Instagram με συνεδρίες που είναι fully booked.
Η ψυχολόγος Esther Jimenez έχει δει από πρώτο χέρι πώς οι νεαροί ασθενείς που δέχεται στο ιατρείο της στη Μαδρίτη είναι «απογοητευμένοι». Τα διαδικτυακά ραντεβού «καταναλώνονται, χωρίς πρόθεση να συνδεθούν πραγματικά με το άλλο άτομο, περισσότερο ως ψυχαγωγία», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η ειδικός στα ζευγάρια. «Για αυτόν τον λόγο, εμφανίζεται μεγάλη απόγνωση μεταξύ των νέων που θα ήθελαν να γνωρίσουν κάποιον με τον οποίο να μοιραστούν τη ζωή τους. Η αυτοεκτίμησή τους επηρεάζεται».
Ο Jimenez πιστεύει ότι «το αργό ραντεβού λειτουργεί γιατί αλλάζει το παράδειγμα… υποθέτετε ότι θα συναντήσετε άλλους ανθρώπους που ενδιαφέρονται για το ίδιο πράγμα με εσάς, ότι θα συνδεθείς με άλλους». Ο ειδικός είπε ότι η μέθοδος που χρησιμοποιούν οι υποψήφιοι για ραντεβού έχει μικρή σημασία. «Καταναλώνουμε ανθρώπους ή αναζητούμε συνδέσεις;» Σε μια υπερ-συνδεδεμένη κοινωνία όπου «το ευρέως διαδεδομένο αίσθημα μοναξιάς είναι τρομακτικό», πρέπει να θυμόμαστε ότι «τελικά είμαστε κοινωνικοί και χρειαζόμαστε άλλους, γι’ αυτό αναζητούμε συνδέσεις», είπε ο Jimenez.
Πηγή: Daily Sabah