Η διατροφή μας δεν είναι απλώς καύσιμο για το σώμα, ούτε μια καθημερινή συνήθεια. Είναι μια μορφή φροντίδας για τον εαυτό μας, που μπορεί να επηρεάσει βαθιά την υγεία μας. Επιλέγοντας τροφές που θρέφουν το σώμα και το πνεύμα, μπορούμε να ζήσουμε μια ζωή πιο υγιή, γεμάτη ενέργεια και ευεξία. Καλό είναι, όμως, να σκεφτούμε και ότι κάποια από τα τρόφιμα που καταναλώνουμε, ίσως είναι ιδιαίτερα βλαπτικά, ιδίως όταν η κατανάλωσή του είναι πολύ συχνή, όπως δείχνουν πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα.
Ειδικότερα, σε μια πρόσφατη βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο περιοδικό Nature Communications, εξετάστηκε πώς οι διατροφικές συνήθειες μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου στις γυναίκες. Η μελέτη, με τη συμμετοχή 542.778 γυναικών από το Ηνωμένο Βασίλειο, ανέλυσε τη σχέση διατροφικών παραγόντων με τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου. Καταγράφηκαν 12.251 περιστατικά καρκίνου κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης, προσφέροντας πολύτιμα στοιχεία για την κατανόηση του θέματος.
Οι ερευνητές ανέλυσαν τις διατροφικές συνήθειες των συμμετεχόντων, μέσω αναλυτικών ερωτηματολογίων. Εξετάστηκαν παράγοντες, όπως η κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, φρούτων, λαχανικών, δημητριακών, γαλακτοκομικών προϊόντων και αλκοόλ.
Τα ευρήματα ήταν αποκαλυπτικά, όπως επισημαίνουν η Παθολόγος, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, η Παθολόγος – Ογκολόγος, Δρ. Μαρία Καπαρέλου, και ο Καθηγητής Θεραπευτικής – Ογκολογίας – Αιματολογίας, Θάνος Δημόπουλος, Διευθυντής Θεραπευτικής Κλινικής του ΕΚΠΑ.
Πιο συγκεκριμένα:
· η υψηλή κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου,
· η τακτική κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και φυτικών ινών φάνηκε να προσφέρει προστασία,
· τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως τα δημητριακά ολικής άλεσης, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη μείωση του κινδύνου,
· η κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο,
· τα χαμηλών λιπαρών γαλακτοκομικά και τα ψάρια είχαν προστατευτική επίδραση,
· η μέτρια κατανάλωση ψαριών και φυτικών πρωτεϊνών παρουσίασε μικρή αλλά στατιστικά σημαντική μείωση του κινδύνου,
· το αλκοόλ αποδείχθηκε ξεκάθαρος παράγοντας κινδύνου,
· η κατανάλωση καφέ ή τσαγιού δεν βρέθηκε να επηρεάζει τον κίνδυνο.
Αυτή η μελέτη επισημαίνει ότι η διατροφή μας είναι ένα πολυδιάστατο μωσαϊκό και αναδεικνύει την κεφαλαιώδη σημασία των διατροφικών επιλογών μας. Είναι μια υπενθύμιση ότι έχουμε τη δύναμη να προστατεύσουμε τον εαυτό μας μέσα από τις καθημερινές μας συνήθειες. Η προσθήκη φυτικών ινών, η αποφυγή επεξεργασμένων τροφίμων και η ισορροπημένη κατανάλωση θρεπτικών τροφών μπορούν να λειτουργήσουν ως ισχυρά εργαλεία πρόληψης.
Οι ερευνητές επισημαίνουν την ανάγκη για περισσότερες έρευνες, ενώ τονίζουν ότι τα διατροφικά πρότυπα πρέπει να εξετάζονται σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες κινδύνου. Αυτή η μελέτη δεν είναι μόνο μια επιστημονική αναφορά, αλλά μια πρόσκληση να φροντίσουμε τον εαυτό μας και τις αγαπημένες γυναίκες της ζωής μας. Γιατί η υγεία μας ξεκινά από το πιάτο μας.