Νέες ενδείξεις για να κατανοήσουν πώς το ψυχολογικό στρες μπορεί να επιδεινώσει τις δερματικές αλλεργίες ανακάλυψαν οι ερευνητές.

Ειδικότερα, το στρες διαταράσσει τις λειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος και παρεμβαίνει στις φλεγμονώδεις αποκρίσεις του σώματος, όπως βρέθηκε σε μελέτες σε ζώα εργαστηρίου. Το σημαντικό είναι πως το έντονο στρες αφήνει ένα παρατεταμένο αποτύπωμα στα κύτταρα του ανοσοποιητικού.

Σύμφωνα με μια έκθεση, που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Allergy and Clinical Immunology, το ψυχολογικό στρες μειώνει την ικανότητα των εξειδικευμένων ανοσοκυττάρων, που ονομάζονται αντιφλεγμονώδη PD-L2-θετικά μακροφάγα, να καθαρίζουν τα νεκρά κύτταρα στο σημείο της αλλεργίας.

Οι ερευνητές εξήγησαν ότι η συσσώρευση νεκρών κυττάρων στις βλάβες οδηγεί σε αυξημένη διήθηση των κυττάρων του ανοσοποιητικού, που ονομάζονται ηωσινόφιλα, επιδεινώνοντας την αλλεργική απόκριση.

«Αυτή η μελέτη είναι η πρώτη στον κόσμο που αποδεικνύει ότι το στρες διαταράσσει τη λειτουργία των μακροφάγων, η οποία συνήθως βοηθά στην καταστολή των αλλεργικών αντιδράσεων, εντείνοντας έτσι τις αλλεργικές αντιδράσεις», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Dr. Soichiro Yoshikawa της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Juntendo στην Ιαπωνία.

Η επίδραση του ψυχολογικού στρες στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος φαίνεται να είναι μακροχρόνια και μπορεί να επηρεάσει τα μακροφάγα που παράγονται από το ανοσοποιητικό σύστημα αργότερα, διαπίστωσαν επίσης οι ερευνητές.

«Αυτό το φαινόμενο, που αναφέρεται ως «μνήμη στρες», υποδηλώνει ότι το έντονο στρες αφήνει ένα παρατεταμένο αποτύπωμα στα κύτταρα του ανοσοποιητικού, επηρεάζοντας τη λειτουργία τους και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της νόσου», είπε ο Dr. Yoshikawa.

Η πλήρης αποφυγή του άγχους θα ήταν η ιδανική λύση για την πρόληψη της δυσλειτουργίας των κυττάρων του ανοσοποιητικού, σημείωσαν οι ερευνητές. Δεδομένου ότι αυτό δεν είναι πάντα δυνατό, η κατανόηση των μοριακών μηχανισμών πίσω από τη μνήμη του στρες μπορεί να ανοίξει το δρόμο για θεραπείες που αντιστρέφουν τα αποτελέσματα.

Περισσότερα στοιχεία για τη μελέτη εδώ

[mc4wp_form id="278"]