Αυξημένα εκτιμάται ότι είναι τα ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ από ανήλικα άτομα στη χώρα μας, προκαλώντας ιδιαίτερη ανησυχία, με την κυβέρνηση να νομοθετεί πρόσφατα για την πώληση αλκοόλ σε ανηλίκους, χαρακτηρίζοντάς την ως αδίκημα από πλημμέλημα, που ήταν μέχρι πριν 2 μήνες.
Πολλά νεαρά και ανήλικα άτομα μεταφέρονται σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας, μετά από αλόγιστη χρήση αλκοόλ, κυρίως τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες. Το ίδιο συνέβη και κατά τις γιορτές των Χριστουγέννων. Μάλιστα, ιδιαίτερα στην πόλη των Ιωαννίνων, σημειώθηκαν τρία (3) περιστατικά ανηλίκων, που χρειάστηκαν νοσηλεία, από την Πρωτοχρονιά, γεγονός που προκαλεί ανησυχία για την έκταση του φαινομένου.
Την επικίνδυνη συνήθεια σχολίασε, μιλώντας στην ΕΡΤ η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, τονίζοντας ότι οι συνέπειες της υπερκατανάλωσης αλκοόλ διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία, το βάρος των παιδιών καθώς και την ποιότητα των ποτών ή την ταυτόχρονη κατανάλωση ενεργειακών ποτών.
«Το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο των εφήβων, ακόμα και σε μικρές δοσολογίες», τόνισε η κα Ψαλτοπούλου και πρόσθεσε: «Αν ένα ποτό είναι νοθευμένο, ακόμα και μια μικρή ποσότητα μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα», επεσήμανε η καθηγήτρια, υπογραμμίζοντας ότι για τα παιδιά 14 ή 15 ετών, η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει μη αναστρέψιμες συνέπειες για την υγεία τους.
Κατανάλωση αλκοόλ από ανηλίκους: Θόλωση συνείδησης και σοβαρές βλάβες σε συκώτι και νεφρά
«Οι έφηβοι που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ ενδέχεται να παρουσιάσουν θόλωση της συνείδησης, να εμπλακούν σε τροχαία ατυχήματα ή ακόμα και να χρησιμοποιήσουν άλλες απαγορευμένες ουσίες». Σημείωσε, επίσης, η κα Ψαλτοπούλου ότι σε περιπτώσεις υπερβολικής κατανάλωσης ή κατανάλωσης νοθευμένων ποτών, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι επικίνδυνα για τη ζωή, προκαλώντας γαστρεντερικά προβλήματα, απώλεια συνείδησης ή σοβαρές βλάβες στο συκώτι και τα νεφρά (ηπατική και νεφρική ανεπάρκεια), ενώ η τύφλωση είναι επίσης μια σοβαρή συνέπεια.
Σημαντική η ευθύνη των γονιών για την κατανάλωση αλκοόλ από ανηλίκους
Αναφορικά με τη διαχείριση του προβλήματος, η κα Ψαλτοπούλου εξηγεί ότι: «Οι γονείς πρέπει να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν τα παιδιά τους για τους κινδύνους του αλκοόλ, αλλά και του καπνίσματος και του διαδικτύου». Ειδικά για τα αλκοολούχα ποτά, η καθηγήτρια τονίζει ότι σε περίπτωση εισαγωγής στο νοσοκομείο λόγω υπερκατανάλωσης, το ελάχιστο που μπορεί να συμβεί είναι πλύση στομάχου.
«H εισαγωγή στο νοσοκομείο σημαίνει ότι καταρχήν κινδυνεύει το παιδί και επομένως δεν μπορεί να παραμείνει στο σπίτι για να διαχειριστεί τη μέθη», τόνισε.
Η κα Ψαλτοπούλου τόνισε ότι είναι ζωτικής σημασίας να υπάρχει ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τους κινδύνους που εγκυμονούν τα αλκοολούχα ποτά και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ από νέους. «Η ευθύνη είναι των γονιών, των σχολείων και των αρμόδιων φορέων, ώστε να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από τις επικίνδυνες συνήθειες».
Αδίκημα η πώληση αλκοόλ σε ανήλικα άτομα
Η απαγόρευση είναι γενική και δεν έχει σχέση μόνο με τα κέντρα διασκέδασης. Δεν έχει σχέση μόνο με τα μπαρ, δεν έχει σχέση μόνο με τις καφετέριες, έχει ισχύ παντού. Ο ανήλικος απαγορεύεται να αγοράσει αλκοόλ. Όποιος πωλήσει παραβαίνει το νόμο, ο οποίος νόμος πλέον λέει ότι αποτελεί ποινικό αδίκημα.
Μέχρι πρόσφατα, υπήρχε μια πρόβλεψη του νόμου να εξαιρείται των προληπτικών δράσεων και ελέγχων, μια ιδιωτική εκδήλωση, ακόμη και αν γίνεται σε δημόσιο χώρο. Πλέον και οι ιδιωτικές εκδηλώσεις, οι οποίες θα έχουν μέσα και ανήλικους, είναι υποχρεωτικό να αναγγέλλονται στο οικείο αστυνομικό τμήμα ένα χρονικό διάστημα πριν από την πραγματοποίησή τους, έτσι ώστε η αστυνομία να μπορεί να κάνει και προληπτικούς αλλά και δειγματοληπτικούς κατασταλτικούς ελέγχους.