Οι ειδικοί προτείνουν τις καλύτερες τροφές που μπορούμε να επιλέξουμε όταν είμαστε άρρωστοι, αλλά και αυτές που είναι προτιμότερο να αποφεύγουμε.
Μια ζεστή κοτόσουπα είναι το top γιατροσόφι για τις ιώσεις, τα κρυολογήματα και τη γρίπη! Η ίδια η… ζωή αλλά και πολλοί ειδικοί συμφωνούν με αυτό, καθώς οι ζεστές και θερμαντικές τροφές ούτως ή άλλως ανακουφίζουν και βοηθούν στην αποσυμφόρηση του αναπνευστικού συστήματος. Υπάρχουν όμως κι άλλες πολλές επιλογές, πέρα από τα τσάγια και την κοτόσουπα, που μπορούν να συμβάλλουν σε μια πιο γρήγορη ανάρρωση.
Και μία σημαντική επισήμανση: η ποικίλη και ισορροπημένη διατροφή, με πολλά λαχανικά και φρούτα εποχής, καθώς και η φυσική δραστηριότητα υποστηρίζουν την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος και το κάνουν πιο ανθεκτικό σε ιούς και μικρόβια. Οπότε, πέρα από τις τροφές που βοηθούν σε μία λίγο πιο γρήγορη ανάρρωση από μια ίωση, η καλύτερη ιδέα είναι η πρόληψη υιοθετώντας τα παραπάνω!
Τι να τρώω όταν έχω ίωση
Σούπες
Πανηγυρικά πρώτες οι σούπες, έχουν όλα τα πλεονεκτήματα ενός φαγητού ιδανικού για όταν δεν νιώθουμε καλά: δεν μας βαραίνουν, ανακουφίζουν τον πονεμένο λαιμό, ενυδατώνουν τον οργανισμό μας και μας προσφέρουν πολλές βιταμίνες και μέταλλα. Πέρα από την κλασική κοτόσουπα, άλλες πολύ θρεπτικές σούπες είναι η κρεατόσουπα με λαχανικά και η χορτόσουπα, όλες με προσθήκη λεμονιού που αυξάνει την περιεκτικότητα σε βιταμίνη C.
Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α
Η βιταμίνη Α βοηθά στην ανάπτυξη και την αύξηση των ανοσοποιητικών κυττάρων, βασικών στοιχείων του ανοσοποιητικού συστήματος. Η ημερήσια σύσταση για την πρόσληψη βιταμίνης Α είναι 900 μικρογραμμάρια για τους ενήλικες και τρόφιμα πλούσια σε αυτήν είναι το γάλα, οι πιπεριές, το μάνγκο και το πεπόνι. Άλλα τρόφιμα που αποτελούν καλές πηγές βιταμίνης Α είναι το μοσχαρίσιο συκώτι, οι γλυκοπατάτες, το σπανάκι, τα καρότα, αλλά και οι ρέγκες.
Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C
Η βιταμίνη C είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό, που προστατεύει τα κύτταρα του οργανισμού, ανάμεσά τους και τα κύτταρα του ανοσοποιητικού που καταπολεμούν τα μικρόβια. Η ημερήσια σύσταση για την πρόσληψη βιταμίνης C είναι 75 χιλιοστόγραμμα για τις γυναίκες και 90 χιλιοστόγραμμα για τους άνδρες και το καλό νέο είναι ότι η βιταμίνη C βρίσκεται σε πολλές τροφές που είναι διαθέσιμες αυτήν την εποχή. Στις καλές πηγές βιταμίνης C ανήκουν οι κόκκινες πιπεριές, τα εσπεριδοειδή, το ακτινίδιο, το μπρόκολο, οι ντομάτες, το σπανάκι, το λάχανο, το κουνουπίδι, οι πατάτες και ο αρακάς.
Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D
Η βιταμίνη D κατατάσσεται πολύ υψηλά σε ό,τι αφορά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού! Μια ανάλυση 10 μελετών διαπίστωσε ότι η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο γρίπης. Εάν έχετε ήδη γρίπη ή κάποια άλλη ίωση, η βιταμίνη D μπορεί να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα να ανακάμψει. Παρότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιωθούν αυτά τα πιθανά οφέλη, η γενική συνεισφορά της βιταμίνης D στο ανοσοποιητικό είναι αναγνωρισμένη επιστημονικά.
Η D είναι μία βιταμίνη που «λαμβάνουμε» κυρίως μέσω της έκθεσης του δέρματος στον ήλιο. Οι φυσικές διατροφικές της πηγές είναι περιορισμένες, με το μουρουνέλαιο και τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός και η πέστροφα να αποτελούν τις καλύτερες επιλογές, ενώ φυσικές πηγές της είναι επίσης το γάλα, τα μανιτάρια και τα αβγά. Στην αγορά βρίσκουμε επίσης πολλά τρόφιμα εμπλουτισμένα με βιταμίνη D, όπως γαλακτοκομικά, μπάρες και δημητριακά πρωινού.
Τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση
Οι τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση περιέχουν προβιοτικά, τα οποία είναι ζωντανοί οργανισμοί ευεργετικοί για την υγεία του εντέρου και το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα προβιοτικά μπορούν να υποστηρίξουν το ανοσοποιητικό σύστημα βελτιώνοντας τον εντερικό φραγμό, εκκρίνοντας προστατευτικές χημικές ουσίες, αποτρέποντας την προσκόλληση ιών και ενεργοποιώντας τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.
Το γιαούρτι και το κεφίρ είναι οι top τροφές με φυσικά προβιοτικά, ενώ στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται επίσης «εξωτικά» φαγητά -που δεν είμαστε σίγουροι ότι έχει κανείς όρεξη να τα τρώει όταν είναι άρρωστος!- όπως το tempeh, το kimchi και το miso.
Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο
Οι ιοί που προκαλούν τη γρίπη επιτίθενται και πολλαπλασιάζονται στο αναπνευστικό μας σύστημα, το οποίο περιλαμβάνει τη μύτη, το λαιμό και τους πνεύμονες. Οι ιστοί του αναπνευστικού διαθέτουν φραγμούς από κύτταρα και βλέννα για την πρόληψη της μόλυνσης. Ο ψευδάργυρος μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση αυτών των φραγμών των ιστών, ενώ επηρεάζει επίσης την αύξηση, την ανάπτυξη και τη λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος.
Η ημερήσια σύσταση για την πρόσληψη ψευδαργύρου είναι 9 χιλιοστόγραμμα για τις γυναίκες και 11 χιλιοστόγραμμα για τους άνδρες. Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε ψευδάργυρο περιλαμβάνουν τα θαλασσινά αλλά και τροφές που είναι πιο εύκολο να φάμε όταν είμαστε άρρωστοι όπως είναι το μοσχάρι, το χοιρινό και η γαλοπούλα. Ο ψευδάργυρος βρίσκεται επίσης σε γαλακτοκομικά, τα οποία όμως μπορεί να αυξάνουν τα φλέγματα στο αναπνευστικό και να επιτείνουν συμπτώματα όπως είναι ο βήχας, οπότε ίσως είναι καλύτερο να μην τα προτιμήσετε.
Άλλα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που «καταπολεμούν» τις ιώσεις
Το σκόρδο, το οποίο έχει υποστηριχτεί και ερευνητικά, προλαμβάνει τις ιώσεις αλλά και συμβάλλει στην ενίσχυση του οργανισμού. Το σελήνιο, που το βρίσκουμε σε επαρκείς ποσότητες στο κρέας, τα θαλασσινά, τα βραζιλιάνικα καρύδια (Braziliannuts), τα γαλακτοκομικά και τα αβγά, ανήκει στα αντιοξειδωτικά μέταλλα που υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Τέλος, το μέλι, θεωρείται «φυσικό φάρμακο» καθώς έχει αντιμικροβιακές, αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Τι να μην τρώμε όταν έχουμε ίωση
Όταν μας ταλαιπωρεί μια ίωση ή μία μικροβιακή λοίμωξη, ο οργανισμός μας χρειάζεται θρεπτικές τροφές για να ανακάμψει. Οι λιπαρές και πολύ επεξεργασμένες τροφές είναι συνήθως βαριές για το στομάχι και δεν έχουν υψηλή θρεπτική αξία, οπότε καλό είναι αυτές τις μέρες να κάνουμε πιο υγιεινές επιλογές. Τέλος, ο καφές σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να διαταράξει τον ύπνο και να συμβάλλει στην αφυδάτωση του οργανισμού, γι’ αυτό και είναι προτιμότερο να τον καταναλώνουμε με μέτρο ή και καθόλου έως ότου νιώσουμε καλύτερα.