Μελέτη που διήρκεσε τρία χρόνια, διεξήχθη από το Hospital del Mar Research Institute και δημοσιεύτηκε στο Journal of Nutrition, Health and Agin αποκαλύπτει ποιο πρωινό είναι ιδανικό για την μείωση καρδιακών παθήσεων. Και ενώ καμία προηγούμενη μελέτη δεν είχε αναλύσει την επίδραση της πρόσληψης ενέργειας και της διατροφικής ποιότητας του πρωινού σε αυτούς τους παράγοντες κινδύνου, η παρούσα μελέτη παρακολούθησε την πρόοδο 383 καταναλωτών.

Τα ευρήματα της μελέτης είναι πως το να έχετε ένα ποιοτικό πρωινό που παρέχει τη σωστή ποσότητα ενέργειας για να αντιμετωπίσετε την ημέρα, περίπου το ένα τέταρτο της ημερήσιας πρόσληψης, μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Η νέα εργασία εξέτασε δύο παράγοντες. Πρώτον, η ενεργειακή πρόσληψη από το πρωινό σε σχέση με τη συνολική ημερήσια πρόσληψη, κάνοντας διάκριση μεταξύ επαρκούς πρόσληψης θερμίδων (20–30% του ημερήσιου συνόλου) και άλλων επιπέδων. Δεύτερον, οι ερευνητές ανέλυσαν τα αποτελέσματα της κατανάλωσης ενός πρωινού υψηλής ποιότητας με σωστή ισορροπία πρωτεϊνών, λιπών, φυτικών ινών και άλλων θρεπτικών συστατικών. Διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας ενέργειας το πρωί και η χρήση τροφής υψηλής ποιότητας συνέβαλε στη μείωση των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου.

Αντίθετα, τα πρωινά χαμηλής ή υψηλής ενέργειας και χαμηλής ποιότητας συσχετίστηκαν με υψηλότερη παχυσαρκία και τριγλυκερίδια και χαμηλότερη HDL χοληστερόλη σε ενήλικες υψηλού κινδύνου. Τα χαμηλής ποιότητας πρωινά συνδέθηκαν επίσης με κακή νεφρική λειτουργία.

Ένα καλό πρωινό μειώνει την παχυσαρκία

Η μελέτη παρακολούθησε τους συμμετέχοντες για τρία χρόνια. Όλοι ήταν ηλικίας μεταξύ 55 και 75 ετών και είχαν υπέρβαρο ή παχυσαρκία. Αξιολογήθηκαν διάφοροι παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένου του βάρους, της περιφέρειας μέσης που είναι δείκτης κοιλιακής παχυσαρκίας, των επιπέδων χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων του προφίλ λιπιδίων, της αρτηριακής πίεσης και των δεικτών διαβήτη.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν το 20-30% της ημερήσιας πρόσληψης ενέργειας το πρωί είχαν καλύτερα αποτελέσματα για διάφορους παράγοντες κινδύνου. Το σωματικό τους βάρος εξελίχθηκε πιο ευνοϊκά σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που κατανάλωναν περισσότερη ή λιγότερη ενέργεια στο πρωινό. Μέχρι το τέλος της μελέτης, αυτοί οι συμμετέχοντες είχαν 2-3,5% χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος και 2-4% μικρότερη περίμετρο μέσης. Η επαρκής πρόσληψη ενέργειας στο πρωινό συνδέθηκε επίσης με σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων (μείωση 9-18%) και υψηλότερα επίπεδα HDL χοληστερόλης (αύξηση 4-8,5%). Άλλοι δείκτες έδειξαν λιγότερο σημαντικές αλλαγές.

Όσον αφορά στην ποιότητα του πρωινού, τα αποτελέσματα ήταν επίσης θετικά. Οι συμμετέχοντες που είχαν πρωινό υψηλής ποιότητας είχαν 1,5% μικρότερη περίμετρο μέσης, 4% χαμηλότερα τριγλυκερίδια και 3% υψηλότερη HDL χοληστερόλη. Ένα πρωινό υψηλής ποιότητας περιλαμβάνει τις σωστές ποσότητες πρωτεϊνών, λιπαρών υψηλής αξίας, φυτικών ινών και μετάλλων όπως κάλιο και σίδηρο, αποφεύγοντας παράλληλα τα υπερβολικά πρόσθετα σάκχαρα και κορεσμένα λίπη.

Τι σημαίνει ποιοτικό πρωινό

Ποιοτικό πρωινό σημαίνει υψηλή πρόσληψη φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως, ξηρών καρπών, γαλακτοκομικών προϊόντων, ασβεστίου και ολικών ινών και πολυακόρεστων λιπαρών και χαμηλή πρόσληψη κόκκινου/επεξεργασμένου κρέατος και ποτών/χυμών με ζάχαρη, κορεσμένων λιπαρών και νατρίου.

Σύμφωνα με τον Álvaro Hernáez, ερευνητή στο Hospital del Mar Research Institute, CIBER for Cardiovascular Diseases (CIBERCV), και καθηγητή στη Σχολή Επιστημών Υγείας Blanquerna στο Πανεπιστήμιο Ramon Llull, «Το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, αλλά τι και το πώς τρώτε έχει σημασία. Η κατανάλωση ελεγχόμενων ποσοτήτων – όχι πολύ ή πολύ λίγη – και η διασφάλιση της καλής διατροφικής σύνθεσης είναι ζωτικής σημασίας. Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι η ποιότητα σχετίζεται με καλύτερα αποτελέσματα καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου. Είναι τόσο σημαντικό να έχεις πρωινό όσο και ποιοτικό».

Ο Δρ Montse Fitó, συντονιστής της Ομάδας Έρευνας Καρδιαγγειακών Κινδύνων και Διατροφής στο Hospital del Mar Research Institute και το CIBER for Obesity and Nutrition (CIBEROBN), τονίζει ότι τόσο η ενεργειακή επάρκεια όσο και η ποιότητα είναι βασικά για την πρόληψη του καρδιαγγειακού κινδύνου. «Επιβεβαιώσαμε ότι οι διατροφικές συστάσεις σχετικά με την ποιότητα των τροφίμων ήταν αποτελεσματικές στη βελτίωση της εξέλιξης των παραγόντων κινδύνου με την πάροδο του χρόνου σε ενήλικες με υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο», λέει.

Τα αποτελέσματα της μελέτης προσαρμόστηκαν για να διασφαλιστεί ότι αποδίδονται στην ενεργειακή πρόσληψη πρωινού και στην ποιότητα των τροφίμων και όχι σε άλλους παράγοντες. Αυτό οδηγεί την Karla-Alejandra Pérez-Vega, ερευνήτρια στο Hospital del Mar and CIBEROBN, στο συμπέρασμα: «Η προώθηση υγιεινών συνηθειών πρωινού μπορεί να συμβάλει στην υγιή γήρανση μειώνοντας τον κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου και συναφών χρόνιων ασθενειών, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα ζωής».

Στη μελέτη συμμετείχαν επίσης ερευνητές από το CIBER for Epidemiology and Public Health (CIBERESP) και έλαβε χρηματοδότηση από το Carlos III Health Institute, την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας, την κυβέρνηση της Καταλονίας και τη Σχολή Επιστημών Υγείας Blanquerna.

Πηγή: Cibum

[mc4wp_form id="278"]