Οι γιορτές είναι η περίοδος που το παρακάνουμε με τη ζάχαρη και με τις… τύψεις που συνοδεύουν αυτήν την κατανάλωση. Νέα έρευνα όμως υποστηρίζει ότι μια μικρή ποσότητα γλυκών είναι ωφέλιμη για την καρδιά μας.

Αυτές τις μέρες, τα σπίτια μας μοσχοβολάνε κουραμπιέδες, μελομακάρονα, δίπλες, ακόμη και πανετόνε, το αφράτο αυτό χριστουγενννιάτικο γλυκό που μας έρχεται από τη γειτονική Ιταλία. Και εμείς δεν μπορούμε να αντισταθούμε στον πειρασμό να απολαμβάνουμε όλα αυτά τα παραδοσιακά γλυκά. Εντάξει, προφανώς οι γιορτές δεν είναι η πιο κατάλληλη περίοδος για να κάνουμε δοκιμές αυτοσυγκράτησης, ωστόσο πολλοί νιώθουμε τύψεις για την ποσότητα της ζάχαρης που καταναλώνουμε.

Η νέα έρευνα για τα σάκχαρα

Μέσα σε αυτό το κλίμα, μία νέα σουηδική έρευνα που δημοσιεύτηκε στις 8 Δεκεμβρίου στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Public Health, ήρθε να ηχήσει στα αυτιά μας ως χαράς ευαγγέλιο! Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μικρή και περιστασιακή κατανάλωση ζάχαρης είναι πιο ωφέλιμη για το καρδιαγγειακό σύστημα από την καθόλου κατανάλωση ζάχαρης. Επιπλέον, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι το είδος της ζάχαρης παίζει επίσης ρόλο. Συγκεκριμένα, οι άνθρωποι που προσλάμβαναν σάκχαρα, όπως το μέλι, από γλυκά παρασκευάσματα είχαν καλύτερη έκβαση για την καρδιαγγειακή τους υγεία από εκείνους που έπιναν αναψυκτικά με ζάχαρη. Τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν τη σημασία μιας ισορροπημένης διατροφής, καταλήγουν οι ειδικοί.

«Η μελέτη ευθυγραμμίζεται με την ιδέα ότι η πρόσληψη ζάχαρης στο πλαίσιο ενός συνολικού διατροφικού προτύπου έχει σημασία», δήλωσε στο Health η Maya Vadiveloo, PhD, RD, πρόεδρος της Επιτροπής Διατροφής του τρόπου ζωής της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Διατροφής του Πανεπιστημίου του Rhode Island. Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, δεν χρειάζεται να κόψουμε τη ζάχαρη για να παραμείνουμε υγιείς. «Η μελέτη ενισχύει την άποψη ότι η ζάχαρη δεν χρειάζεται να εξαλειφθεί εντελώς από τη διατροφή μας», δήλωσε η Kailey Ogilvie, MS, RDN, συντονίστρια κλινικής διατροφής στο Mount Sinai Health System. «Το θέμα είναι το μέτρο, η ευαισθητοποίηση και η ισορροπία. Κάνοντας συνειδητές επιλογές, μπορούμε να απολαμβάνουμε τη ζάχαρη περιστασιακά χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία μας».

Θα μπορούσαν μικρές ποσότητες ζάχαρης να είναι ωφέλιμες για την καρδιά μας;

Οι ερευνητές που ασχολήθηκαν με τη νέα αυτή έκθεση θέλησαν να διερευνήσουν πώς τα διάφορα είδη ζάχαρης επηρεάζουν συγκεκριμένα το καρδιαγγειακό σύστημα.«Η σχέση μεταξύ της πρόσληψης ροφημάτων με ζάχαρη και του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου είναι καλά τεκμηριωμένη», εξηγεί η επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης Suzanne anzi, διδακτορική φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Lund της Σουηδίας. «Αντίθετα, πολύ λίγες μελέτες έχουν διερευνήσει κατά πόσον η συνολική πρόσληψη προστιθέμενης ζάχαρης και άλλες διαιτητικές πηγές προστιθέμενης ζάχαρης συνδέονται με τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου». Για τη μελέτη, η Janzi και η ομάδα της ανέλυσαν ένα μεγάλο σύνολο δεδομένων από άτομα που ζουν στη Σουηδία. Σχεδόν 70.000 συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες και τον τρόπο ζωής τους το 1997. Πάνω από 42.000 συμμετέχοντες επανέλαβαν τη συμμετοχή τους στην ίδια έρευνα το 2009.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές παρακολούθησαν πόσοι από τους συμμετέχοντες εμφάνισαν μία από τις επτά καρδιαγγειακές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφαλικού επεισοδίου, της καρδιακής προσβολής και της κολπικής μαρμαρυγής, μέχρι το 2019.

Με βάση τις απαντήσεις της έρευνας, η ομάδα ταξινόμησε την πρόσληψη προστιθέμενης ζάχαρης από τους συμμετέχοντες σε τρεις κατηγορίες, εξήγησε η Janzi. Αυτές ήταν οι λιχουδιές, στις οποίες συμπεριλαμβάνονταν τα γλυκά, η σοκολάτα και το παγωτό, οι γαρνιτούρες, όπως το μέλι, η μαρμελάδα ή η επιτραπέζια ζάχαρη και τα ζαχαρούχα ποτά, συμπεριλαμβανομένων των αναψυκτικών και των φρουτοποτών. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες ταξινομήθηκαν σε έξι ομάδες με βάση τη μέση πρόσληψη ζάχαρης. Η χαμηλότερη ομάδα λάμβανε λιγότερο από το 5% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης από τη ζάχαρη, ενώ η υψηλότερη ομάδα λάμβανε πάνω από το 20% των θερμίδων της από τη ζάχαρη.

Μετά την ανάλυση των δεδομένων, η Janzi και η ομάδα της διαπίστωσαν ότι η ομάδα με τη χαμηλότερη πρόσληψη ζάχαρης είχε τον υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Αυτό υποδηλώνει «ότι η εξαιρετικά χαμηλή πρόσληψη ζάχαρης μπορεί να μην είναι απαραίτητη για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων», δήλωσε η ίδια. Ωστόσο, τα άτομα με χαμηλή ή μέτρια πρόσληψη ζάχαρης -περίπου 7,5% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης- είχαν τα καλύτερα καρδιαγγειακά αποτελέσματα. «[Οι συμμετέχοντες αυτοί] έτρωγαν, κατά μέσο όρο, τέσσερις έως πέντε μερίδες λιχουδιές την εβδομάδα», δήλωσε η Janzi. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν επίσης διαφορές όχι μόνο από την ποσότητα της ζάχαρης που έτρωγε ένα άτομο, αλλά και από το είδος της. «Διαπιστώσαμε ότι η κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών συνδεόταν με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων καρδιαγγειακών νοσημάτων, ενώ η κατανάλωση λιχουδιών όπως τα γλυκά και η σοκολάτα συνδεόταν με χαμηλότερο κίνδυνο», συμπλήρωσε.

Η θέση της ζάχαρης σε μια υγιεινή διατροφή

Αν και κάποιες μικρές ποσότητες ζάχαρης φαίνεται να κάνουν καλό στην καρδιά, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αρχίσουμε να προσθέτουν γλυκά ή άλλες λιχουδιές στην εβδομαδιαία διατροφή μας! «Για λόγους αναφοράς, το 5 έως 7,5% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης ισοδυναμεί με περίπου 25 έως 37,5 γραμμάρια προστιθέμενης ζάχαρης την ημέρα για μια δίαιτα 2.000 θερμίδων», δήλωσε η Ogilvie.

Μπορεί να μην είναι δυνατόν -ή απαραίτητο- να κόψουμε εντελώς τη ζάχαρη από τη διατροφή μας, δήλωσε η Vadiveloo. Αντ’ αυτού, ας είμαστε προσεκτικοί με την πρόσληψη ζάχαρης και να συνδυάζουμε τις περιστασιακές λιχουδιές με άσκηση και υγιεινές διατροφικές επιλογές, συνέστησε η ίδια.

Να φάμε κουραμπιέδες και μελομακάρονα τελικά;

Προφανώς! Μπορεί η εν λόγω έρευνα να μην επικεντρώθηκε σε αυτά τα γλυκά, ωστόσο η πλειοψηφία των διατροφολόγων μας συμβουλεύει να απολαύσουμε χωρίς τύψεις, αλλά με μέτρο, τα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα γλυκά μας.

[mc4wp_form id="278"]