Κι ενώ πλησιάζει η πιο όμορφη γιορτή του χρόνου και ξεψαχνίζουμε το διαδίκτυο για ιδέες γιορτινού τραπεζιού, δεν πρέπει να ξεχνάμε τον πλανήτη και να συμβάλλουμε κι εμείς όσο μπορούμε, με μικρές πράξεις στην προστασία του. Ας ξεκινήσουμε με μερικές συμβουλές για το φετινό γιορτινό τραπέζι.
Περιορίστε το food waste
Η παραγωγή τροφίμων είναι η μεγαλύτερη αιτία αποψίλωσης των τροπικών δασών. Μειώστε τα απόβλητα προγραμματίζοντας εκ των προτέρων – να είστε ρεαλιστές σχετικά με το πόση τροφή χρειάζεστε και να καταναλώνετε τα υπολείμματα. Αντί για μεμβράνη, χρησιμοποιήστε Tupperware (και επαναχρησιμοποιήστε πλαστικά δοχεία φαγητού που αποθηκεύτηκαν μετά από φαγητό σε πακέτο), αλουμινόχαρτο και καλύμματα από κερί πανί για να διατηρήσετε τα υπολείμματα όμορφα και φρέσκα! Εάν επισκέπτεστε φίλους ή συγγενείς, θυμηθείτε να πάρετε μερικά δοχεία μαζί σας, ώστε να μπορέσετε να μοιραστείτε το φαγητό που έμεινε και να τα πάρετε στο σπίτι.
Τρώτε περισσότερη πρασινάδα
Τα πουλερικά συγκαταλέγονται στις 10 πιο σπαταλημένες τροφές στο Ηνωμένο Βασίλειο και 100.000 τόνοι από αυτά καταλήγουν στον κάδο κάθε χρόνο. Η κατανάλωση περισσότερων φυτικών γευμάτων είναι ωφέλιμη για εσάς και τον πλανήτη. Η κτηνοτροφία παράγει το 14,5% όλων των ανθρωπογενών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Απαιτεί τεράστιες ποσότητες χώρου, νερού και τροφής. Αντ ‘αυτού, μπορείτε να δοκιμάσετε μια εναλλακτική λύση κρέατος.
Γνωρίστε τι ψωνίζετε
Αναζητήστε πιστοποιήσεις βιωσιμότητας για τα τρόφιμα και τα ποτά που σερβίρετε αυτή την εορταστική περίοδο. Εάν τα προϊόντα περιέχουν φοινικέλαιο, βεβαιωθείτε ότι είναι πιστοποιημένο με RSPO, εάν σερβίρετε ψάρια, αναζητήστε άγρια θαλασσινά με πιστοποίηση MSC και θαλασσινά εκτροφής με πιστοποίηση ASC. Για τσάι, καφέ, σοκολάτα και ζαχαρούχα είδη, αναζητήστε πιστοποιήσεις Soil Association Organic ή Fairtrade.
Τρώτε εποχιακά
Αν και πρέπει να τρώμε μια ποικιλία φρούτων και λαχανικών για να παραμείνουμε υγιείς, μπορείτε να βοηθήσετε στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα των εορταστικών γευμάτων σας αγοράζοντας εποχιακά προϊόντα. Αυτό σημαίνει αντίσταση σε τροφές που έρχονται από το εξωτερικό, καθώς δεν είναι η εποχή τους στη χώρα μας. Εστιάστε στα λαχανικά με ρίζα όπως οι πατάτες, τα καρότα και τα παντζάρια και τα χειμωνιάτικα λαχανικά όπως το λάχανο, το μπρόκολο και το κουνουπίδι.
Ρωτήστε λοιπόν στο μανάβικο της γειτονιάς σας μόνο για εγχώρια και εποχιακά προϊόντα, έχετε μαζί σας τις πάνινες τσάντες και τα πουγκιά σας, για να αποφευχθεί η κατανάλωση πλαστικού και ψωνίστε μονάχα όσα χρειάζεστε, αφού υπολογίσετε τους καλεσμένους σας.
Πηγή: WWF UK